Χωρίς κατηγορία

Η αδελφοκτονία που συγκλόνισε τα Τρίκαλα: Οι κληρονομικές διαφορές και το εξώδικο που οδήγησαν στην τραγωδία

Ακούστε το άρθρο

Ήταν 25 Αυγούστου όταν η δολοφονία ενός 69χρονου από τον αδελφό του συγκλόνισε το Μεγαλοχώρι Τρικάλων. Ένα εξώδικο που έφτασε εκείνο το πρωινό στα χέρια του θύματος, τον οδήγησε στο θάνατο από το όπλο του αδελφού του, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, αλλά και κάποιον γειτόνων.

«Περί τις 11 το πρωί άκουσα φωνές προς την πλευρά της οικίας του δράστη. Βγήκα στην αυλή του σπιτιού μου και παρατήρησα ότι έξω από τον μαντρότοιχο της οικίας, βρισκόταν ο αδελφός του με την σύζυγο του και λογομαχούσαν έντονα με τον δράστη με διάφορες αισχρές βρισιές και απειλές και από τις δύο πλευρές», αναφέρει ο γείτονας στην κατάθεσή του. Λίγο αργότερα περιγράφει ότι ο καβγάς γινόταν για ένα αυτοκίνητο, ενώ και τα δύο αδέλφια κρατούσαν γεωργικά εργαλεία στα χέρια φωνάζοντας.

«Είδα το δράστη να εξέρχεται στην αυλή του σπιτιού του και να κρατάει ένα κυνηγετικό όπλο και να πυροβολεί δύο φορές, με κατεύθυνση προς τη γωνία του μαντρότοιχου, όπου βρίσκονταν απομακρυσμένοι το θύμα και η γυναίκα του. Το όπλο το κρατούσε σε τέτοια θέση που σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι έριχνε εκφοβιστική βολή, δηλαδή «στον αέρα». Από την άλλη, η κάννη του όπλου είχε μια σχετική φορά ελαφρώς προς τα πάνω», περιγράφει ο μάρτυρας. Τις απειλές που εκτοξεύονταν αλλά και ότι η κάννη δεν ήταν στραμμένη σε ευθεία βολή, αλλά ούτε και προς τον ουρανό επιβεβαίωσε και η σύζυγος του γείτονα, που είδε το περιστατικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του δράστη ότι πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό.

Απίστευτες καταστάσεις περιγράφει η κόρη του θύματος στη δική της κατάθεση. «Χρόνια δεχόμασταν απειλές για τη ζωή μας. Από την ώρα που αρχίσαμε να χτίζουμε το σπίτι ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα. Ήμουν 8 χρονών όταν έγινε η πρώτη ανάκληση δωρεάς. Κάθε φορά που γίνονταν δικαστήρια αναρωτιόμασταν αν θα ξαναδούμε τους γονείς μας. Μια φορά είχε διαταχθεί να έρθει στο σπίτι δικαστής για αυτοψία και ο παππούς κυνηγούσε με καραμπίνα τη μητέρα μου και σταμάτησε μόνο όταν είδε τη δικαστή. Άλλη φορά ο πατέρας μου ελέγχοντας το αυτοκίνητο είδε ότι είχαν πειραχθεί τα υγρά των φρένων», εξιστορεί στην κατάθεσή της, κάνοντας λόγο για «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος του πατέρα της.

«Ο μπαμπάς μου 18χρονών έφυγε από το χωριό με τα ρούχα που φορούσε με ένα κουλούρι και ένα εισιτήριο για να φτιάξει τη ζωή του. Είναι ενδεικτικό της στάσης που είχε προς τη ζωή γενικότερα. Είχε το θάρρος τη δυναμική και τη θέληση να εκπληρώσει τα όνειρα του στοιχείο που ενοχλούσε συνολικά την οικογένεια γιατί ήθελαν ένα δούλο να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα», αναφέρει στον Έθνος η κόρη του 69χρονου θύματος.

Για προμελετημένη δολοφονία κάνει λόγο στις δηλώσεις του και ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, τονίζοντας ότι το ζευγάρι είχε αποχωρήσει από την οικία του δράστη όταν δέχτηκε τα πυρά.

«Το θύμα, την ημέρα του τραγικού συμβάντος, έλαβε ένα εξώδικο από τον αδελφό του. Η όλη συζήτηση μεταξύ δράστη και θύματος έγινε εξ αποστάσεως και περιορίστηκε στα του εξωδίκου. Κατά την αποχώρηση του θύματος και της συζύγου του από την οικία του δράστη και, ενώ είχαν διανύσει μεγάλη απόσταση, ο δράστης μπήκε στην οικία του, πήρε όπλο, ακολούθησε τους ανωτέρω και τους πυροβόλησε πισώπλατα, με σκοπό να αφαιρέσει τη ζωή και των δύο. Κυριολεκτικά ως εκ θαύματος σώθηκε η σύζυγος. Η ανθρωποκτόνος πρόθεση του αποδεικνύεται από τα σημεία του σώματος των θυμάτων που επλήγησαν, αλλά και από τη φορά του όπλου», αναφέρει ο κ. Απόστολος Λύτρας.

Η απολογία

Φόβο και πανικό που τον οδήγησε στη χρήση όπλου για εκφοβισμό επικαλέσθηκε στην απολογία του ο 66χρονος κατηγορούμενος, ζητώντας και την εξέτασή του από ψυχίατρο καθώς πάσχει «από έμμονες ιδέες καταδίωξης λόγω των συνεχών διενέξεων», όπως αναφέρει. «Δεν υπήρχε προσχεδιασμός του εγκλήματος αλλά αντιθέτως το έγκλημα τελέσθηκε από εμένα μετά την επίθεση που δέχθηκα επί μισή ώρα σχεδόν και την εξευτελιστική προς το πρόσωπό μου συμπεριφορά των θυμάτων, τα οποία με εξύβριζαν σκαιότατα και κυρίως η φράση του θύματος: «…σου έγραψε το σπίτι ο πατέρας γιατί τα είχε με την πουτ@@@ τη γυναίκα σου», ήταν αυτή που κυριολεκτικά μου θόλωσε την κρίση και το μυαλό και με έφερε σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης. (…) Σε καμία περίπτωση δεν τους σημάδεψα και δεν πυροβόλησα με ευθεία βολή εναντίον τους, σήκωσα το όπλο ψηλά, έχοντας πάντα κατά νου να πυροβολήσω στον αέρα ψηλά για εκφοβισμό, πλην όμως, όπως πολύ αργότερα πληροφορήθηκα, το θύμα χτυπήθηκε», υποστήριξε ο δράστης.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα