Ομογένεια

Αδελφοποίηση και συνεργασία μεταξύ Ολυμπίας και Κολοράντο Σπρινγκς

koloranto.jpg
Ακούστε το άρθρο

 Αδελφές πόλεις είναι από την Τρίτη η Ολυμπία και το Κολοράντο Σπρινγκς της Αμερικής, μετά την υπογραφή της Πράξης Αδελφοποίησης από τον δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και τον αντιδήμαρχο Μερβ Μπένετ που υπέγραψαν μπροστά στο Ναό της Ήρας, σε μια σεμνή τελετή, απόλυτα συνυφασμένη με το τοπίο της Ιερής Άλτεως.

   Το Κολοράντο Σπρινγκς είναι η 10η αδελφοποιημένη πόλη με την Ολυμπία, μετά την Ιναζάβα της Ιαπωνίας, την Ολύμπια της πολιτείας Ουάσιγκτον και την Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το Γκρομποσχάιμ της Γερμανίας, το Καμιζάνο και Κογκολέτο της Ιταλίας, την Αντίπολη της Γαλλίας, το Χαϊντιέν του Πεκίνου και το Γιακούτσκ της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Στέλνουμε μήνυμα φιλίας και συναδέλφωσης»

   Η τελετή αδελφοποίησης άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά που καλωσόρισε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε στην αξία της Ιερής Εκεχειρίας των Ολυμπιακών Αγώνων, την πιο μεγάλη, αξιοσέβαστη και ιερή νομική πράξη όλων των αιώνων – όπως είπε, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους, ο δήμος έχει επιλέξει να πραγματοποιεί στον ιερό αυτό χώρο, τις τελετές αδελφοποίησης.

Μιλώντας για την αδελφοποίηση με το Κολοράντο Σπρινγκς -η πρώτη πράξη υπογράφηκε στις 9 Απριλίου στην Αμερική- σημείωσε πως «…αυτή η αδελφοποίηση θα δημιουργήσει άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των πόλεων μας, αλλά και γενικότερα μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πιστεύουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η αδελφοποίηση αυτή, θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον φιλειρηνικό χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διαδώσει τις πανανθρώπινες αξίες της Ολυμπιακής Ιδέας και θα συμβάλει στην Παγκόσμια Ειρήνη».

«Ακαδημαϊκά, Ολυμπιακά, Τουριστικά»

   Ο αντιδήμαρχος του Κολοράντο Σπρινγκς Μερβ Μπένεθ ευχαρίστησε για την ζεστή φιλοξενία της αντιπροσωπείας της πόλης του από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την υπογραφής της Πράξης Αδελφοποίησης στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο πόλεων, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στο πλαίσιο της αδελφοποίησής μας, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε τρεις άξονες, τον Ακαδημαϊκό, τον Ολυμπισμό και τον Τουρισμό. Στον Ακαδημαϊκό τομέα, προσδοκούμε να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο κομμάτι του Ολυμπιακού Κινήματος θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προώθηση του Ολυμπιακού Πνεύματος, ενώ στο τομέα του Τουρισμού επιθυμούμε και δούμε ακόμα περισσότερους εκπροσώπους του Κολοράντο Σπρινγκς να επισκέπτονται την Ολυμπία και να εμπνευστούν σε θέματα τουρισμού. Θεωρούμε δε, εξαιρετικά σημαντικό ότι, ενώ έχετε συνολικά 14.000 κατοίκους ως δήμος προσελκύεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο» και κατέληξε ευχαριστώντας, στην ελληνική, για την ζεστή φιλοξενία από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

«Να χτίσουν ουσιαστική συνεργασία»

   Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αναφερόμενος στην ευκαιρία για φιλία και συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, που δίνεται στις δυο πόλεις με την αδελφοποίησή τους.

«Οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ο τουρισμός, το Ολυμπιακό ιδεώδες είναι σημεία πάνω στα οποία μπορούν να χτίσουν μια υγιή, στερεή και εναλλακτική οικονομία προς όφελος και των δυο πλευρών η Αρχαία Ολυμπία και το Κολοράντο Σπρινγκς. Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την ανάπτυξη τέτοιων πλαισίων αλληλεγγύης, ενισχύουμε τη συνεργασία των δυο πλευρών και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε επίπεδο Περιφέρειας για την ικανοποίηση κοινών στόχων τώρα και στο μέλλον», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κατσιφάρας.

Η Πράξη Αδελφοποίησης

   Ακολούθησε η υπογραφή της Πράξης Αδελφοποίησης από τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά και τον αντιδήμαρχο του Κολοράντο Σπρινγκς Μερβ Μπένετ, με την οποία, «Η Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και το Κολοράντο Σπρινγκς, έδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενώνουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους – σύμφωνα με το πρακτικό το οποίο ανάγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Θεόδωρος Παπαηλιού – με στόχο την πραγματοποίηση του κοινού οράματος.

-Για την προώθηση των μεγάλων Ολυμπιακών Ιδεωδών της Φιλίας, της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των λαών.

-Για την καθιέρωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

-Για την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών σχέσεων μεταξύ των πόλεών τους, των κατοίκων τους και γενικότερα των φίλων λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας.

   Η τελετή ολοκληρώθηκε με χειραψία και θερμό εναγκαλισμό μεταξύ των δυο αιρετών, που ελευθέρωσαν ένα λευκό περιστέρι στον ουρανό της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και με αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων.

   Ανάμεσά τους ήταν η βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Μαρίνος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Αλέξης Κατσάνης, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης, ο πρόεδρος της ΔΟΑ και ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Μελχιορ Γουαθελετ,  ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Νίκος Στασινόπουλος και ο προϊστάμενος του Π.Κ Αρχ. Ολυμπίας Λάμπρος Καπονικολός, ο Διοικητής του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας Αντώνης Κούλης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι,  εκπρόσωποι συλλόγων, πλήθος δημοτών και αντιπροσωπείες από άλλες αδελφοποιημένες πόλεις.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα