Εκπαίδευση

Αδιαφορία… καταλογίζουν οι σπουδαστές

geniki_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, και πέρασαν στο τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων του ΤΕΙ, στον Πύργο. Αυτό που τους κέντρισε στον τίτλο σχεδόν όλους, είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ακούν και βλέπουν, παρά το νεαρό της ηλικίας, πως αποτελεί τον πλέον αναπτυσσόμενο κλάδο στην ελληνική οικονομία και δεν έχουν άδικο.

  Εδώ και λίγες εβδομάδες λοιπόν έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, νοίκιασαν σπίτι και προσπαθούν να συνηθίσουν στη νέα τους ζωή, ως φοιτητές πλέον, μακριά από τη φροντίδα των γονέων. Άλλοι απογαλακτίστηκαν σχεδόν αμέσως, σε άλλους θα πάρει ακόμα καιρό.

  Πολλοί βέβαια, αν και φοιτητές, κατάγονται από τη περιοχή καθώς στις μέρες μας ένα από τα βασικά κριτήρια στην συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού αποτελεί η τοποθεσία του κάθε τμήματος και τα έξοδα που συνεπάγεται αυτό για κάθε οικογένεια.

  Αν και οι περισσότεροι ήρθαν γεμάτοι όνειρα η κατάσταση που βρήκαν, μόνο σε τριτοβάθμιο ίδρυμα δεν παραπέμπει, όπως μας λένε. Γραμματεία, καθηγητές μαθήματα και πρόγραμμα σπουδών τους απασχολούν ,με το καλημέρα. Δε θα το βάλουν κάτω, θα παλέψουν για το πτυχίο τους μέχρι τέλους. Ώριμα και συνειδητοποιημένα μίλησαν στο patrisnews.com, γι’ αυτή τη νέα αρχή, για την πόλη, και την κατάσταση που βρήκαν στο ΤΕΙ, αλλά και για την αδιαφορία των αρμοδίων που τους κάνει να αισθάνονται φοιτητές δεύτερης κατηγορίας.

 Φωτεινή Καραγιάννη

«Μου κάνει εντύπωση η μεγάλη αδιαφορία των αρμοδίων…»

 Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στον Πύργο, καθώς λόγω της καταγωγής μου από τη Βαρβάσαινα, έχω έρθει αρκετές φορές. Έχω μεγαλώσει στην Αθήνα, αλλά ο Πύργος μου αρέσει. Δεν έχει τους τρελούς ρυθμούς της Αθήνας και οι αποστάσεις είναι μικρές. Το σπίτι μου από τη σχολή απέχει 5 λεπτά και το ίδιο από την κεντρική πλατεία. Μου αρέσει η ηρεμία. Υπάρχει βέβαια και έντονη νυχτερινή ζωή και όμορφα καφέ , όποτε κανείς θελήσει να ξεσκάσει από την καθημερινότητα, έχει επιλογές. Το τμήμα ήταν ψηλά στο μηχανογραφικό μου, και συγκεκριμένα τρίτη επιλογή. Το είχα ψάξει αρκετά πριν το δηλώσω. Εύχομαι η κατεύθυνση της Μουσειολογίας να παραμείνει σαν επιλογή και για εμάς τους νέους σπουδαστές. Είναι κάτι, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως το ΤΕΙ. Είμαι λάτρης της Μουσειολογίας και αυτό θα ήθελα να ακολουθήσω.

 Δεν έπεσα από τα σύννεφα με την κατάσταση του ΤΕΙ. Το χάλι του Δημοσίου είναι δεδομένο, οπότε ήξερα ότι δε θα αποτελούσε εξαίρεση. Βέβαια, πίστευα ότι τα στοιχειώδη θα υπάρχουν. Μου κάνει εντύπωση πάντως η μεγάλη αδιαφορία των αρμοδίων.

 Η οικογένειά μου βασίζεται σε μένα. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω και να τους απογοητεύσω, το χρωστάω στον εαυτό μου.


Αντωνία Γιαννοπούλου

«Η Ηλεία να στηριχτεί στον τουρισμό και τη νέα γενιά…»

 

Τα πράγματα για μένα ήταν εύκολα αφού είμαι από εδώ, έτσι δεν χρειάζομαι χρόνο προσαρμογής. Το τμήμα ήταν ψηλά στο μηχανογραφικό μου, το έψαξα και το δήλωσα.  Πιστεύω ότι έχει μέλλον και μπορεί κανείς να κάνει και μεταπτυχιακό. Τα τουριστικά επαγγέλματα έχουν προοπτικές. Σίγουρα ρόλο έπαιξε και η πόλη αφού έτσι θα γλιτώσω πολλά έξοδα, όπως το ενοίκιο.  Γνώριζα τα προβλήματα του ΤΕΙ, ήμουν προϊδεασμένη, αφού είχα παρακολουθήσει και την εξέλιξη του σχεδίου «Αθηνά», όμως περίμενα ότι τα πράγματα θα έχουν γίνει καλύτερα. Μας είχαν πει ότι τα πράματα θα είχαν μπει σε ένα δρόμο και ότι το νέο τμήμα θα ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους φοιτητές με μεγαλύτερες προοπτικές. Αντιμετωπίσαμε ειδικά στην αρχή μεγάλο πρόβλημα με του καθηγητές. Η πρόεδρος μας λέει ότι είναι λίγα άτομα που προσπαθούν να τα κάνουν όλα. Υπάρχει μια μικρή βελτίωση αφού έχουμε κάνει εγγραφή σε δύο εργαστήρια. Δεν θα τα παρατήσω όμως παρά την όλη κατάσταση. Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στον τουρισμό και στη νέα γενιά. Και η Ηλεία εκεί πρέπει να στηριχτεί αφού έχει το Κατάκολο και την  Αρχαία Ολυμπία.»

Ειρήνη Σταυράκη

«Δύο μήνες  μετά και δεν ξέρουμε πότε έχουμε μάθημα…»

Είμαι από τον Πειραιά. Το τμήμα το είχα στο μυαλό μου σαν μια καλή επιλογή, αν και δεν το δήλωσα στις πρώτες θέσεις. Στην αρχή βέβαια το πήρα λίγο στραβά, μετά όμως κατάλαβα ότι στο αντικείμενο αυτό υπάρχει μέλλον. Έχω νοικιάσει αν και η κατάσταση η οικονομική είναι δύσκολη. Στάθηκα τυχερή όμως γιατί δεν νοίκιασα από την πρώτη στιγμή ενώ άλλα παιδιά νοίκιασαν από τις αρχές και πλήρωναν χωρίς ουσιαστικά να είναι εδώ. Με την κατάσταση που βρήκαμε εδώ, απελπίστηκα λίγο αλλά περίμενα να ξεκινήσουν λίγο τα μαθήματα. Δυστυχώς όμως σχεδόν δύο μήνες μετά, και δεν ξέρουμε πότε έχουμε μάθημα. Παρ’ όλα αυτά δεν σκέφτομαι να φύγω, αλλά θέλω να το παλέψω και δεν έχω τη δύναμη και την όρεξη να ξαναδώσω πανελλήνιες. Είμαι από θεωρητική κατεύθυνση και βλέπω όμως ότι τα μαθήματα είναι δύσκολα. Ίσως δε θα ΄πρεπε να είναι το τμήμα στο πρώτο πεδίο.

Βασιλική Μπάκα

«Δυστυχώς δεν έχουμε ουσιαστική ενημέρωση…»

 

Εγώ είμαι από το Γραμματικό Μαραθώνα. Δεν περίμενα ότι θα περάσω κάπου, γιατί δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Ήθελα να γραφτώ μόνο για το πάσο. Αλλά μετά με κέντρισε η διοίκηση κι η οικονομία. Ήρθα όμως γιατί οι γονείς μου, μου είπαν να το προσπαθήσω. Με συμβούλευσαν ότι τα τουριστικά επαγγέλματα έχουν προοπτικές στην αγορά, και έτσι πήρα την απόφαση να το προσπαθήσω.  Έχω νοικιάσει από τον Σεπτέμβριο, αφού μου είπαν ότι 29 Σεπτεμβρίου θα ξεκινούσαμε, αλλά τελικά δε ξεκινήσαμε. Το είπαν μόνο για τυπικούς λόγους. Δυστυχώς, δεν έχουμε και ουσιαστική ενημέρωση, περιμέναμε ότι θα βλέπαμε τις ανακοινώσεις σε μια σελίδα του ΤΕΙ για τα μαθήματα και για το πρόγραμμα, αλλά καταντήσαμε να τα βλέπουμε από μια σελίδα στο facebook. Το τμήμα είναι αξιόλογο σαν ιδέα και σαν αντικείμενο μπορεί κανείς να πάρει πολλές γνώσεις αλλά στην πράξη δεν στηρίζεται. Μου έχουν περάσει ιδέες για πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η πόλη είναι μια χαρά, οι άνθρωποι εδώ βγαίνουν και υπάρχουν επιλογές. Δεν ισχύει τίποτα απ’ όσα λένε πολλοί.

Βιολέτα Τσιακριλή

«Οταν  ήρθα η κατάσταση ήταν τραγική – Σκέφθηκα να τα παρατήσω…»

 

Ο μπαμπάς μου είναι από την Ολυμπία αλλά έχω μεγαλώσει στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αφού περνούσα εδώ τα καλοκαίρια μου. Ήξερα που έρχομαι, και την κατάσταση του ΤΕΙ. Ήταν τελευταία μου επιλογή. Περισσότερο αναγκαστική λύση είναι. Μου αρέσει περισσότερο η Μουσειολογία. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τη δηλώσω. Όταν ήρθα η κατάσταση ήταν τραγική. Δε μπορούσε να μας εξυπηρετήσει η γραμματεία. Σκέφτηκα να τα παρατήσω αλλά ήθελα μόνο εργοθεραπεία. Πλέον όμως θα συμβιβαστώ με το τμήμα γιατί ο τουρισμός δε θα χαθεί. Είναι δύσκολο να φεύγεις από μια μεγάλη πόλη, πιστεύω να προσαρμοστώ σ’ αυτούς τους χαλαρούς ρυθμούς. Με ενοχλεί βέβαια λίγο που είναι μια κλειστή κοινωνία.

Σπύρος Παπάζογλου

«Με προβληματίζει όλη αυτή η κατάσταση…»

 

 

  Είμαι από την Πρέβεζα. Πέρασα εδώ πέρσι αλλά ήρθα φέτος. Ο Πύργος έχει πολλά κοινά με την Πρέβεζα, είναι όμορφη πόλη, και έχει πράγματα να κάνει κανείς, έχει και νυχτερινή ζωή το βράδυ. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό έχω βρει και μια τοπική ομάδα και με έχουν αγκαλιάσει όλοι.  Για το ΤΕΙ δεν περίμενα ότι τα θέματα που έχει με τους καθηγητές θα τραβήξουν μέχρι το Νοέμβρη. Η όλη κατάσταση με προβληματίζει. Θέλω να τελειώσω κάποια στιγμή, όπως όλοι. Υπάρχουν και παιδιά που θέλουν να εγκαταλείψουν, σαν δοκιμαστική χρονιά, αλλά οι περισσότεροι λένε ότι θα το παλέψουν και όπου βγει.

Η κ.Ζαφειροπούλου κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια αλλά δεν περνάνε όλα από το χέρι της. Το τμήμα δεν είχα σκοπό να το δηλώσω αλλά μου άρεσε ο τίτλος και πιστεύω ότι μόλις το  τελειώσει κανείς θα βρει κάτι να κάνει.

Νίκος Μαρινάκης

 

«Είναι κοροϊδία αυτό που γίνεται – Να μεταφερθεί στην Πάτρα!…»

 

  Είμαι από την Πάτρα. Με τον Πύργο έχει μεγάλες διαφορές. Η Πάτρα είναι η ιδανική πόλη για μένα. Εγώ θέλω να μεταφερθεί το ΤΕΙ εκεί, αλλά δεν είμαι μόνο εγώ το θέλουν και άλλοι γιατί εκεί το ΤΕΙ δουλεύει δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Λειτουργεί κανονικά. Θεωρώ κοροϊδία αυτό που γίνεται εδώ. Δε σκέφτομαι να ξαναδώσω, μπορούσα να περάσω στην Πάτρα αλλά με κέντρισαν τα τουριστικά. Έχει μέλλον το τμήμα αλλά πρέπει να οργανωθεί, να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίνω Πάτρα, θα μου πάρει λίγο καιρό ακόμα να εγκλιματιστώ. Για τα προβλήματα εδώ δεν  έχουμε επίσημη απάντηση. Ακούμε ότι η κ. Ζαφειροπούλου προσπαθεί και το εκτιμώ αλλά ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.  Το πρόγραμμα σπουδών έχει λίγο απ’ όλα. Με δυσκολεύουν τα μαθηματικά αλλά θα προσπαθήσω.

Σταύρος Σιοράι

«Υπάρχουν και αλλού προβλήματα αλλά όχι έτσι…»

 

  Τα πράγματα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Είναι τραγικά, όσο και αν προσπαθεί η κ. Ζαφειροπούλου. Κάποιοι φαίνεται πως παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ. Υπάρχει παρασκήνιο και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Αν πάμε στην Πάτρα και έχουμε καθηγητές εγώ είμαι θετικός. Μας λένε ότι δεν θα χάσουμε εξάμηνα, δε βγαίνουν όμως 13 εβδομάδες που λέει ο νόμος, άρα πως θα γίνει; Ο δήμαρχος δείχνει να μην νοιάζεται επίσης. Αγανακτώ και δεν μπορώ να κάνω άλλη υπομονή και σκέφτομαι να ξαναδώσω πανελλήνιες. Πάνε προς το γκρεμό και παίρνουν και εμάς παρέα. Ενημερώνομαι και από άλλα παιδιά ανά την Ελλάδα ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά όχι τέτοια κατάσταση. Αν λυθούν όμως τα προβλήματα, το τμήμα έχει προοπτικές.

Βασίλης Σφήνας

Όλη η επικαιρότητα