Ηλεία Χωρίς κατηγορία

‘Αδιέξοδο’ με 48χρονο από την Αμαλιάδα – Ελλείψεις και παραλείψεις εν έτη 2017

Ακούστε το άρθρο

Τα κενά, οι ελλείψεις και οι παραλείψεις του Ελληνικού κράτους αναδεικνύονται περίτρανα με την περίπτωση 48χρονου από την Αμαλιάδα, ο οποίος απασχολεί σχεδόν σε καθημερινή βάση το Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να βρεθεί λύση για έναν άνθρωπο ο οποίος αφενός έχει πέσει σε παραπτώματα, αφετέρου χρίζει ιατρικής φροντίδας. Γιατί όταν μία περίπτωση ξεφεύγει από τα συνηθισμένα περιστατικά, σε αυτή τη χώρα σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο 48χρονος ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα, όταν ενεπλάκη ως οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου στο περιστατικό με την καταδίωξη στην Αμαλιάδα και τον ελαφρύ τραυματισμό του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η σύλληψη

Τότε συνελήφθη και ακολουθήθηκε από τις αρχές η προβλεπόμενη διαδικασία. Ήταν εμφανές από την αρχή ότι ο άνθρωπος αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειαζόταν βοήθεια, γι’ αυτό και ζητήθηκε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη έτσι ώστε οι ειδικοί να αποφανθούν και σε περίπτωση που ήταν αναγκαίο να γινόταν η μεταφορά του σε νοσηλευτικό ίδρυμα ή σε κάποιο άλλο ίδρυμα, σε κάποιο χώρο που θα μπορούσε να του παρασχεθεί βοήθεια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορείς, οι γιατροί που τον εξέτασαν αποφάνθηκαν ότι δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και δεν χρειαζόταν περαιτέρω βοήθεια και ο 48χρονος αφέθηκε ελεύθερος.
Μία ελευθερία χωρίς διέξοδο όμως, καθώς από εκείνη την ημέρα ο 48χρονος περιφέρεται στους δρόμους της πόλης, χωρίς να έχει μόνιμη στέγη και τροφή, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να δημιουργεί διάφορα προβλήματα σε καταστήματα.
Η Αστυνομία παρενέβη για μία ακόμη φορά, θέλησε να βοηθήσει, ακολούθησε μία δεύτερη και μία τρίτη εξέταση από γιατρούς και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Ο 48χρονος δεν χρίζει βοήθειας.

Νέα προβλήματα

Χθες τα ξημερώματα προέκυψαν νέα προβλήματα καθώς ο 48χρονος που περιφερόταν στους δρόμους της πόλης, πήγε αρχικά στην είσοδο πολυκατοικίας και άρχισε να χτυπά τα κουδούνια των διαμερισμάτων καλώντας τους ενοίκους τους να τα εγκαταλείψουν γιατί η πόλη είχε γεμίσει επικίνδυνα αέρια, στην συνέχεια χτυπούσε τις τζαμαρίες σε περίπτερο και ακολούθησε αργότερα περιστατικό σε κατάστημα ρούχων της πόλης, οπότε και κλήθηκε η αστυνομία και ο 48χρονος μεταφέρθηκε εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να βρουν λύση για έναν άνθρωπο που είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται τιμωρία ή αδιαφορία, αλλά χρειάζεται βοήθεια.
Οι αστυνομικοί εξετάζουν όλες τις παραμέτρους και αναζητούν τρόπο για να βοηθηθεί και να προστατευθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, για να του προσφερθούν τα αυτονόητα. Γι’ αυτό και θα οδηγηθεί πάλι σε γιατρούς για να εξεταστεί και να αποφανθούν οι ειδικοί, εάν τελικά υπάρχει κάποια σχετική δομή που μπορεί να δεχτεί αυτό τον άνθρωπο.
Τα ερωτήματα βεβαίως που ανακύπτουν πολλά, το ίδιο και τα κενά του κράτους που αναδεικνύονται με αφορμή ένα περιστατικό που χρίζει μίας ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Και το ζητούμενο είναι, είμαστε διατεθειμένοι να τα διορθώσουμε, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύσεις και να παρουσιάσουμε ευρωπαϊκό πρόσωπο σε όλα τα επίπεδα ή είμαστε Ευρωπαίοι αλά καρτ;

Όλη η επικαιρότητα