Συνεντεύξεις

«Άδικος ο αποκλεισμός της Ιταλικής γλώσσας από τη μέση εκπαίδευση»

patsourh_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή «Εν Οίκω» συζήτηση διαθέτει «άρωμα»… Ιταλίας! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν απέναντι σου βρίσκεται μια καθηγήτρια της Ιταλικής γλώσσας…

Η Αριστέα ΠατσούρηΑντωνοπούλου είναι μια από τις καταξιωμένες εκπροσώπους εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ηλεία, διαθέτοντας το δικό της Κέντρο στον Πύργο (σ.σ. στην οδό 28ης Οκτωβρίου 11)…

Αριστούχος του Πανεπιστήμιου της Περούτζια, διαθέτει την απόλυτη εξειδίκευση στην εκμάθηση της Ιταλικής, με γνώσεις και κατάρτιση που φροντίζει να εξελίσσει συνεχώς…

Παντρεμένη με τον καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητή ποδοσφαίρου Νίκο Αντωνόπουλο, είναι αυτή που σήμερα μας μιλά για τη «σχέση» της με την γείτονα χώρα και τα κοινά στοιχεία της με την Ελλάδα, το επαγγελματικό της αντικείμενο και την περιοχή μας…

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com 

 

Έζησες για πολλά χρόνια στην Ιταλία… τι έπαιξε βασικό ρόλο για να βρεθείς εκεί για σπουδές και πόσο επηρέασε τον χαρακτήρα σου η παραμονή σου εκεί;

 

Στην Ιταλία έζησα για περίπου εφτά χρόνια συνεχόμενα και άλλα δυο που ήμουν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Όπως καταλαβαίνεις αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και της κουλτούρας μου γενικότερα. Αυτό που με έσπρωξε να σπουδάσω στο εξωτερικό ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα -αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια- να διώχνει τους νέους ανθρώπους από τη χώρα τους. Αν και συνάντησα πολλές δυσκολίες ουδέποτε μετάνιωσα για την επιλογή μου.

 

Πόσο «κοντά» στην Ελληνική γλώσσα βρίσκεται η Ιταλική; Ελλάδα-Ιταλία… una faccia una razza;

 

Είναι γνωστό σε όλους μας το «una faccia una razza». Πιστεύω ότι σαν λαοί είμαστε αρκετά κοντά σε θέματα ιδιοσυγκρασίας ειδικά με τη νότια Ιταλία όπου από την αρχαιότητα ζούσαν έλληνες (Magna Grecia) και  έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα το στίγμα τους. Ο Ρωμαϊκός πολιτισμός εξάλλου στηρίχθηκε και επηρεάσθηκε βαθύτατα από τον αρχαίο ελληνικό. Τα λατινικά δε, δημιουργήθηκαν πάνω σε μια αρχαιοελληνική βάση. Ο ελληνικός και ο ιταλικός πολιτισμός έχουν αλληλοεπηρεασθεί σε πάμπολλες εκφράσεις τους και κυρίως στη γλώσσα: τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα αλλά και οι Κυκλάδες έχουν ενσωματωμένα γλωσσικά ιδιώματα που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα.

Θεωρείς «αδικημένη» την Ιταλική γλώσσα όσον αφορά την ένταξη της στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;

 

Θεωρώ τον αποκλεισμό της Ιταλικής γλώσσας από τη μέση εκπαίδευση άδικο, ανέντιμο και ύπουλο. Εδικά μετά τη τόσο μεγάλη ζήτησή της από τους έλληνες μαθητές που επέδειξαν μεγάλη κλίση στην εκμάθησή της ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι καυτηρίασαν το γεγονός και αναφέρθηκαν  στον Ιταλικό τύπο λέγοντας: «Ιταλικά: στην Αφρική τα αγαπούν στην Ελλάδα τα μποϊκοτάρουν». Η ενέργεια αυτή θα αποδειχθεί εξαιρετικά ζημιογόνα για την δημόσια εκπαίδευση καθότι 1) θα στερεί από τους μαθητές το δικαίωμα επιλογής της γλώσσας που επιθυμούν και 2) θα αποσυνδέει τη ξενόγλωσση εκπαίδευση από τις ανάγκες  της επικοινωνίας και κατʼ επέκταση των μαθητών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την εκμάθησή της.

 

Διαθέτοντας μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στη διδαχή ξένης γλώσσας ποια θα έλεγες πως είναι τα «μυστικά» για σωστή εκμάθηση;

 

Το πιο δύσκολο για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι η απομνημόνευση του λεξιλογίου. Το «μυστικό» είναι η συνεχής απασχόληση. Δεν ωφελεί να διαβάζουμε λίγες ημέρες το μήνα. Δέκα έως δεκαπέντε λεπτά την ημέρα (όλοι διαθέτουμε) κατά την διάρκεια των οποίων μπορούμε να μάθουμε καινούργια πράγματα. Επίσης κάνει πολύ καλό η ανάγνωση. Ξεκινώντας από πιο απλά πράγματα, όπως περιοδικά ποικίλης ύλης που είναι ευανάγνωστα. Όμως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σύμφωνα με εμένα είναι έφεση. Αν ένα παιδί έχει έφεση στη μουσική πρέπει να ασχοληθεί με αυτό, αν έχει στο χορό, αντίστοιχα και αν έχει στις γλώσσες να το αφήσουμε να επιλέξει. Επίσης για μένα αυστηρός καθηγητής ξένης γλώσσας, δε σημαίνει απαραίτητα και επιτυχής εκμάθηση της γλώσσας. Πολλοί ενήλικες σήμερα κουβαλάνε «τραύματα» από αυστηρούς καθηγητές που τους έκαναν να μη θυμούνται ούτε πέντε εκφράσεις από τη γλώσσα που έκαναν και που συχνά κατέχουν και κάποιο πιστοποιητικό γνώσης.

 

Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;

 

Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην τάξη ως παιδαγωγικών εργαλείων, μπορεί να συντελέσει στη διεύρυνση των οριζόντων, στον εμπλουτισμό των προσεγγίσεων και κατʼ επέκταση στον προβληματισμό του διδάσκοντα γύρω από καίρια ζητήματα. Έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσει αν χρειάζεται, τις εκπαιδευτικές του πρακτικές, όσο και τη θέση του μαθητή στη διαδικασία εκμάθησης της ξένης γλώσσας.

 

Εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων πως κατανέμεις τον χρόνο σου;

 

Ομολογουμένως δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων μιας και η δουλειά μου είναι πολύ απαιτητική αλλά και επειδή έχω τον γιό μου το Χάρη που αποσπά τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα μου. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου μένει ασχολούμαι με τη γυμναστική, την ποδηλασία, τη μουσική και τη λογοτεχνία.

 

Πύργος, Ηλεία… μια πόλη, μια περιοχή που προσφέρεται για…

Ζούμε σε μια προνομιούχο περιοχή που συνδυάζει το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον με τη διασκέδαση και το πολιτισμό. Απέραντες αμμουδιές, με τις πιο ωραίες παραλίες και  την Ολυμπία την κοιτίδα του πολιτισμού, με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία και φυσικά την καλύτερη διασκέδαση.

 

Τι βρίσκεις ενθαρρυντικό στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε;

 

Για μένα ενθαρρυντικό στοιχείο στις δύσκολες μέρες που ζούμε, είναι η αισιοδοξία  και η μαχητικότητα των νέων παιδιών για ένα καλύτερο αύριο. Οι δυσκολίες πιστεύω ότι τα έκαναν να ξυπνήσουν από το λήθαργο που ζούσαν και να γίνουν πιο συνειδητοποιημένα και υπεύθυνα άτομα κάνοντάς τα ενεργά και όχι παθητικά μέλη της κοινωνίας.  

 

 

 

Όλη η επικαιρότητα