Οικονομία

Αδήλωτη εργασία: Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα

Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018, με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τους όρους εφαρμογής των άρθρων 5 έως 8 του Ν. 4554/2018 για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή:

  • Του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
  • Της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου.
  • Της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:

Για σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ.

Για σύμβαση έξι μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.

Για σύμβαση ενός έτους, το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ.

  • Των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο Ν. 4554/2018 προβλέπει πως, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη, μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Με την απόφαση αυτή, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου, που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα