Κόσμος

Αφγανιστάν: Σχεδόν 3.500 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου το 2019

Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 3.500 άμαχοι σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίστηκαν πέρσι εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την πρώτη ημέρα της ιστορικής μερικής εκεχειρίας στη χώρα αυτήν.

Σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), κατά το 2019 3.404 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.989 τραυματίστηκαν.

Μολονότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το 2018, είναι η έκτη διαδοχική χρονιά που υπερβαίνει τις 10.000, σύμφωνα με την UNAMA.

«Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεαστεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία» δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ, Τανταμίτσι Γιαμαμότο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να επωφεληθούν απ’ αυτήν την ευκαιρία να σταματήσουν οι μάχες, διότι η ειρήνη άργησε πολύ. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ειρήνη» συνέχισε.

Η μείωση του αριθμού των θυμάτων κατά 5% αποδίδεται στη μείωση των δραστηριοτήτων του τοπικού κλάδου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό Αφγανιστάν, που εξολοθρεύτηκε πέρσι σε μεγάλο βαθμό.

Η σταδιακή εκεχειρία εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, χθες 21:30 ώρα Ελλάδας) επί μία εβδομάδα, ώστε να επιτραπεί η υπογραφή στις 29 Φεβρουαρίου μιας συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει την προοπτική της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία διεξάγουν εκεί από το 2001 τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους.

via

Όλη η επικαιρότητα