Αυστηρότερες οι ποινές για βανδαλισμούς πολιτιστικών μνημείων

Διπλασιάζεται η ποινή φυλάκισης που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τους βανδαλισμούς πολιτιστικών μνημείων. Όπως προανήγγειλε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η ποινή φυλάκισης θα αυξηθεί από ένα σε δυο έτη.

Όπως είπε «πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τέτοια αδικήματα είχαν ειδική απαξία από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι απαράδεκτοι τέτοιοι βανδαλισμοί». Πάντως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση του κ. Κακλαμάνη να θεσπιστεί το αδίκημα ως ιδιώνυμο.

Ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε ότι «ο διπλασιασμός της ποινής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». «Είναι σημαντικό αυτό, αλλά απομένει και να δικάζονται αυτοί που διαπράττουν το αδίκημα και όχι μόνο να αυστηροποιήσουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά να μείνει στο συρτάρι, γιατί αν ένας έμπαινε φυλακή για ένα χρόνο θα είχε διαχυθεί το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα».

in.gr