Αχαϊα

Αυτά είναι τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού

Ακούστε το άρθρο

Οι τελικές πινελιές προετοιμασίας των αρμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 αποτυπώνονται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, όπου ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες λίγο πριν αποκαλυφτούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2017.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων (συντονιστής: Πέτρος Βρυώνης) με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας.

Τα άρματα συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική και συχνά καυστική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στα μηνύματα και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ιδωμένα από μια ανατρεπτική και χιουμοριστική οπτική γωνία όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.

Για μια ακόμη φορά θα προκαλέσουν την προσοχή και των θαυμασμό την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου, στην πρώτη εμφάνισή τους στο κοινό, το οποίο θα τα χαρεί από κοντά και θα φωτογραφηθεί μαζί τους, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 18.00 στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 14.00 στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2017.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το άρμα του φετινού βασιλιά καρνάβαλου, που για μια ακόμα φορά την ιδέα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υπογράφει ο Πέτρος Βρυώνης, είναι άκρως επίκαιρο όσο και διαχρονικό, ρίχνει τα σατιρικά του βέλη και διατυπώνει τους εύστοχους συμβολισμούς του για την επαναλαμβανόμενη οικονομική κρίση, για αυτούς που την επιβάλλουν και αυτούς που την υφίστανται.

Ο φετινός Καρνάβαλος συμβολίζει την επανάληψη της κρίσης, η οποία έχει σαν αιτία της τον καπιταλισμό. Η μία κρίση γεννά την άλλη κ.ο.κ. όπως ακριβώς ο κάθε Καρνάβαλος γεννιέται μέσα από τον άλλο τρεις φορές. Η φετινή ιδέα ήταν να ξετυλιχτεί η μορφή του Καρνάβαλου σε τρία επίπεδα κι έτσι η μορφή του ενός ξεπηδά από τη μορφή ενός άλλου και αυτός από τη μορφή ενός τρίτου. Ακριβώς όπως και η σημερινή οικονομική κρίση ξεπήδησε από μια προηγούμενη και αυτή από μια παλαιότερη κ.ο.κ. Ο καπιταλισμός σου δίνει μια δεκάρα και μετά στην παίρνει διπλή και τριπλή. Ο Καρνάβαλος επιβαίνει πάνω στο καράβι της απελπισίας, που το οδηγούν … τραβώντας κουπί οι απλοί άνθρωποι, οι λαοί όλου του κόσμου, κάτι που φαίνεται στο άρμα με τη συνύπαρξη όλων των φυλών. Το καράβι οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά και εν τρικυμία κρατώντας φανάρι, ο χρηματιστής – εκπρόσωπος του διεθνούς καπιταλισμού. Ο Καπιταλισμός (κεφάλι Καρναβάλου) και στις τρεις μορφές του κρατά έναν πυρσό. Το σώμα του  είναι μια υδρόγειος σφαίρα όπου συνυπάρχουν όλες οι φυλές και οι λαοί του κόσμου. Πίσω από τον Καπιταλισμό οι τρεις εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου, τρεις χρηματιστές με τα καπέλα τους να έχουν το ευρώ, το δολάριο και το γιέν, βρίσκονται πάνω σε μια γέφυρα. Παρόντα και τα μέσα και μέτρα καταστολής που βάζουν την τάξη και κάνουν τους κωπηλάτες (λαούς) … να τραβάνε όλο και πιο γρήγορα κουπί. Όλο το άρμα χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα και οι διαστάσεις του είναι 10μ (μήκος) Χ 5μ (πλάτος) Χ 6μ (ύψος) και μαζί με τη σάτιρα απηχεί μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική δημιουργία. Η κίνηση των κουπιών έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών – Ομάδα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή Λευτέρη Κατρατζή.

Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο με γήινα χρώματα (καφέ και πράσινα) είναι το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησε ο Νίκος Λιβάνης (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή) και θα υποδεχτεί την Άντρια Παναγιωτοπούλου, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Πρόκειται για μια κυψέλη που κρέμεται από ένα δένδρο και γύρω γύρω υπάρχουν παντού μέλισσες. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, χαρτί και χρώμα και οι διαστάσεις του άρματος είναι 12μ (μήκος) Χ 4,5μ (πλάτος) Χ 5,8μ (ύψος). Φέτος το άρμα της Βασίλισσας είναι εμπνευσμένο από την Άνοιξη που είναι προ των πυλών. Άλλωστε κατά τους μήνες της Άνοιξης παρατηρείται στην κυψέλη αύξηση γόνου και πληθυσμού των μελισσιών. Από τα μέσα της Άνοιξης και μετά η ωοτοκία (γέννηση αυγών) της βασίλισσας μέλισσας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Βασίλισσα θα στέκεται όρθια στην κυψέλη και θα χαιρετά τον κόσμο μοιράζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας και αναγέννησης.

Εμπνευσμένο από το κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» είναι το άρμα που δημιούργησε ο Δημήτρης Ντζουμάνης (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή) με τίτλο «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών». Δυο φιγούρες (μικρής ηλικίας άτομα), βαμμένες με έντονα χρώματα – πορτοκαλί και μπλε – και με στίγματα, τρέχουν κρατώντας μια ομπρέλα για προστασία και πίσω τους ένα κανόνι ρίχνει σύριγγες ως πυρά. Στο φόντο του άρματος 5 μάσκες (1 μεγάλη και 4 μικρές), με τη μορφή πλαστικών μεμβρανών και χρωματιστών πλαστικών πλεγμάτων, ενεργοποιούν το κανόνι. Τριγύρω τα μαλακά ναρκωτικά ολοκληρώνουν την εικόνα πολέμου και απειλής που η νεολαία υφίσταται καθημερινά. Ένα άρμα που συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία με την σαρκαστική και αποτρεπτική κριτική – προβληματισμό για τα ναρκωτικά (σκληρά και μαλακά). Οι διαστάσεις του άρματος είναι 8μ (μήκος), 4μ (πλάτος) και 5,5μ (ύψος).

Το άρμα του Ποσειδώνα (ιδέα, σχεδιασμός: Παντελής Χατζόπουλος, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος και Δημήτρης Ντζουμάνης), είναι ένα νέο καλλιτεχνικό άρμα με έντονα χρώματα (μπλε, κόκκινα, πράσινα), που δημιουργήθηκε για το Καρναβάλι των Μικρών. μας παρουσιάζει τον Ποσειδώνα (στα μπλε φυσικά του χρώματα, αυτά της θάλασσας) και με χρυσαφί μανδύα πάνω σε μια αχιβάδα να κρατά τα χαλινάρια δυο κόκκινων ιππόκαμπων που οδηγούν το άρμα. Πίσω από τον Ποσειδώνα τρία δελφίνια. Ποσειδώνας και θαλάσσια όντα πλέουν πάνω σε μπλε πανιά που παριστάνουν τη θάλασσα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, χαρτί, πανί και υλικά επιζωγράφισης, ενώ οι διαστάσεις του άρματος είναι 6,20μ (μήκος), 3μ (πλάτος) και 3,80μ (ύψος).

Τα υπόλοιπα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου που θα παρελάσουν στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 26-2, είναι τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένα Παπαγάλος», «Το Τραινάκι», «Πειρατικό Καράβι», «Ο Γάτος με ξίφος», «Γίγαντας και Κοκκινοσκουφίτσα», όλα του Παντελή Χατζόπουλου, καθώς και το Μουσικό άρμα και τα τρία άρματα σου σοκολατοπόλεμου.

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα παρελάσουν τα άρματα «Βασιλιάς Καρνάβαλος», «Βασίλισσα», «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών», «Άρμα του Ποσειδώνα», «Πειρατικό Καράβι», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος» και Μουσικό Άρμα.

Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, χαρτί, πανιά, φόδρες και χρώματα.

Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, μέσα από την εμπνευσμένη εμψύχωση μορφών με την οποία οι καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.

Είναι ο χώρος που κάθε χρόνο σμιλεύεται η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία εργάζονται πυρετωδώς ώστε κάθε Καρναβάλι να ξεπερνά το προηγούμενο σε ποιότητα.

ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΜΟΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

Εκτός όμως από τα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, την Κυριακή στη Μεγάλη Παρέλαση θα εμφανιστεί το Άρμα της ΚΕΔΜΟΠ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Χάρισε ζωή» με κατασκευαστή τον Eno Shkodrani.

Επίσης εξαιρετικά σημαντική θα είναι η παρουσία των αρμάτων των πληρωμάτων, που θα προσθέσουν τα μέγιστα σε φαντασία, σάτιρα και αισθητική στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. Οι ιδέες, το κέφι, ο πυρετός της προετοιμασίας, η προσωπική δουλειά, η προσφορά, το μεράκι και τα ανεξάντλητα αποθέματα των μελών των πληρωμάτων περισσεύουν και ξετυλίγονται δημιουργικά στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ και σε ιδιωτικούς χώρους που γράφονται οι τελευταίες πινελιές της προετοιμασίας. Θα παρελάσουν 29 άρματα πληρωμάτων. Συγκεκριμένα θα παρελάσουν τα άρματα των παρακάτω αρμάτων ή συνεργασιών πληρωμάτων: 40 («Χάσανε τον μπούσουλα»), 15+31+183 («ΒρέξειΤ»), 106 (Μιχαήλ Άγγελοι»), 222 («Τα φαινόμενα απατούν»), 97 («Black Pearl» – 2 άρματα), 90 («Κουμουνδούρειος Ίππος»), 191+73 («Ο Τύπος … Μουσικώνεται»), 60 («Confetti»), 78 («fssss»), 62+135 («Πορομπομπόμ»), 128 («ΑΦΑΝέρωτες»), 120 («Φτου μας»), 53 («Patr-artians»), 80 («Αστερίξ είναι Τρελοί αυτοί οι Ευρωπαίοι»), 105 («Ζουν … ανάμεσά μας»), 114 («Φουρτούνα μούτσο … στο μούτσο μας  λουλούδια»), 118+165 («Καρναβαλοοικογένεια»), 11 («Ρομβινσώνες και Κρίση»), 86 («Zodiac» – 2 άρματα), 162+76 («Σικατό-Φατσες»), 30 («Τραμπ…α Τραμπαλίζομαι και Καρναβαλίζουμε»), 42 («Βλαμένγκο»), 173 (Γεω – Γραφικοί»), 65 («Snap – τσατ»), 10 («Σου – Side Squad»), 7 («Οι Τρελοί Ιρλανδοί») και 14 («League of Carnival – Lol»).

Ωστόσο οι περιγραφές και τα λόγια ωχριούν και απέχουν κατά πολύ από το ζωντανή καρναβαλική πραγματικότητα. Η συναρπαστική συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας…

Πηγή: tempo24.gr 

Όλη η επικαιρότητα