Hobby

Αυτά είναι τα βασικά λάθη που γίνονται στη φωτογράφιση πορτραίτου (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Η φωτογράφιση ενός ανθρώπου είναι μία δύσκολη αποστολή και αυτό γιατί ο φωτογράφος μαζί με την εικόνα του προσπαθεί να καταγράψει και κάτι από την προσωπικότητα του.

Υπάρχουν όμως κάποια βασικά τεχνικά λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης ενός πορτραίτου που είναι εύκολο να μην γίνουν.

Ας δούμε ποια είναι αυτά.

1. Φωτογράφιση με ευρυγώνιο φακό

Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση “ο φωτογράφος με έβγαλε χοντρό/ή”;

Για τη φωτογράφιση πορτραίτου ιδανικοί φακοί είναι όσοι έχουν μεγάλο εστιακό μήκος, ιδανικά μεγαλύτερο από 50mm (το 50mm είναι το νορμάλ εστιακό μήκος) και πιο κοντά στα 70mm, 85mm και πάνω.

Οι τηλεφακοί έχουν την ιδιότητα να κολακεύουν την σιλουέτα του ανθρώπου που φωτογραφίζεται, σε αντίθεση με τους ευρυγώνιους φακούς που έχουν την ιδιότητα να “μεγαλώνουν” οτιδήποτε βρίσκεται κοντά τους.

Αν θέλετε να αποτυπώσετε ένα πορτραίτο και παράλληλα να καταγράψετε και το περιβάλλον, ένας φακός των 35mm ή 50mm είναι ικανοποιητικός, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα και λήψεις πιο κοντινές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τηλεφακό, ιδανικά στα 70-85mm και πάνω.

Συμβουλή: Αν έχετε μόνο τον φακό του κιτ της μηχανής που αγοράσατε, που είναι συνήθως ο 18-55mm, επιλέξτε να βγάζετε τα πορτραίτα σας στα 50-55mm. Αν είστε αναγκασμένοι να βγάλετε μία φωτογραφία με πολλά άτομα, σε πιο ευρυγώνια ρύθμιση του φακού (π.χ. 18mm, λόγω έλλειψης χώρου για να πάτε πιο πίσω), φροντίστε τα άτομα να είναι όσο πιο πολύ γίνεται στο κέντρο του κάδρου σας.

Στα 18mm με 1/1250 του δευτ. και f/6.3

Στα 55mm με 1/1250 του δευτ. και f/6.3

2. Ο φακός δεν εστίασε στα μάτια

“Τα μάτια απεικονίζουν την ψυχή του ανθρώπου” είναι μία φράση που ακούμε συχνά και η οποία είναι νόμος στη φωτογράφιση πορτραίτου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να φωτογραφίζετε τα πορτραίτα σας επιδιώκοντας να εστιάσετε στα μάτια του μοντέλου σας.

Συμβουλή:
– Αν το μοντέλο σας έχει το κεφάλι του ελαφρώς με κλίση προς την μηχανή σας, τότε εστιάστε στο μάτι που είναι πιο κοντά στο φακό.

Όταν το μοντέλο μας έχει το κεφάλι του με κλίση στον φακό εστιάζουμε στο μάτι που είναι πιο κοντά μας

– Ζητήστε από το μοντέλο σας να αφαιρέσει τα γυαλιά του, ειδικά αν είναι ηλίου (και τα μυωπίας καλό είναι να αφαιρεθούν καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες αντανακλάσεις, ειδικά στην περίπτωση φωτογράφισης με flash).
– Προσέξτε να μην φαίνεται πολύ από το άσπρο των ματιών του μοντέλου σας.

Τα μάτια είναι καλό να ακολουθούν την ευθεία της μύτης και να μην είναι τελείως στην άκρη, ώστε να αποφεύγουμε να φαίνεται πολύ από το άσπρο των ματιών

3. Φωτογράφιση την λάθος ώρα της ημέρας

Όπως ισχύει για τα περισσότερα είδη φωτογραφίας μία από τις καλύτερες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας για φωτογράφιση πορτραίτου είναι πολύ νωρίς και λίγο μετά την αυγή ή πολύ αργά και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Τις ώρες αυτές το φως του ήλιου είναι πολύ πιο μαλακό από το σκληρό φως που υπάρχει το μεσημέρι που ο ήλιος είναι κάθετος και δημιουργεί πολύ σκληρές σκιές.

Το σκληρό φως του μεσημεριανού ήλιου, το οποίο είναι κόντρα στο πρόσωπο του μοντέλου μας, την υποχρεώνει να μισοκλείνει τα μάτια και να μην έχει χαλαρό το πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα δεν κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της

H επιλογή της κατάλληλης ώρας φωτογράφισης μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιλέξτε ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά, όπως πολύ πρωί μετά την ανατολή και πριν την δύση.

Επιπλέον να θυμάστε ότι σύμμαχος του φωτογράφου είναι τα σύννεφα και αυτό γιατί λειτουργούν ως ένα τεράστιος διαχυτής φωτός που μαλακώνει το φως (ακόμα και το μεσημέρι) και βοηθάει στο τελικό αποτέλεσμα.

Συμβουλή:
– Αν παρόλα αυτά είστε αναγκασμένοι να φωτογραφίσετε κάποιο πορτραίτο ώρες της ημέρας με έντονο και σκλήρό φως, βρείτε ένα σκιερό μέρος ώστε το φως να μην πέφτει άμεσα στο μοντέλο ή το φόντο σας.
– Το μοντέλο σας καλό είναι να μην κοιτάει προς την κατεύθυνση που βρίσκεται ο ήλιος, γιατί θα το ενοχλεί το δυνατό φως και αυτό θα φαίνεται στις εικόνες σας από τα μισόκλειστα μάτια.

4. Κακή χρήση του flash

Η φωτογράφιση πορτραίτου με flash είναι μία δύσκολη αποστολή και χρειάζεται προσοχή για να έχουμε ωραίο αποτέλεσμα.

Το βασικό μας μέλημα είναι να μην έχουμε σκληρές σκιές και για αυτό το λόγο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο μικρή είναι μία φωτιστική πηγή και όσο πιο μακριά από το θέμα μας, τόσο πιο σκληρό φως βγάζει.

Για την φωτογράφιση πορτραίτου ιδανικά είναι τα studio flash ή ένα speedlight flash το οποίο χρησιμοποιείται εκτός της μηχανής (ενεργοποιείται με σύστημα ασύρματης πυροδότησης με ραδιοσυχνότητα) σε συνδυασμό με μία ομπρέλα ή ένα softbox.

Συμβουλή: Αν δεν έχετε τέτοιου είδους εξοπλισμό και χρησιμοποιείτε το ενσωματωμένο flash της μηχανής σας μπορείτε να βάλετε ένα λευκό χαρτί Α4 μπροστά του για να πετύχετε καλύτερη διάχυση και να εξαλείψετε τις σκληρές σκιές.

Με το ενσωματωμένο flash της μηχανής

Με μία λευκή σελίδα Α4 μπροστά από το ενσωματωμένο flash της μηχανής το φως μαλακώνει και έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα

Ακόμα θα βοηθήσει πολύ να μην έχετε το μοντέλο σας πολύ κοντά στο φόντο, αλλά να το έχετε σε απόσταση τουλάχιστον 3-5 μέτρων.

Επιπλέον όταν χρησιμοποιείτε το ενσωματωμένο flash της μηχανής σας έχετε το νου σας για τα κόκκινα μάτια που μπορεί να εμφανιστούν. Ιδανικά χρησιμοποιήστε το ειδικό πρόγραμμα της μηχανής για μείωση των κόκκινων ματιών.

5. Λήψη πορτραίτου από λάθος ύψος

Η επιλογή του ύψους από το οποίο θα φωτογραφίσουμε ένα πορτραίτο παίζει σημαντικό ρόλο στο πως θα φαίνεται το μοντέλο μας. Συνήθως η πιο ασφαλής επιλογή είναι η φωτογράφιση από το ύψος των ματιών του μοντέλου.

Πολλοί φωτογράφοι συνιστούν να μην φωτογραφίζουμε από πολύ χαμηλά ένα άνθρωπο για να αποφεύγουμε να δείχνουμε ατέλειες όπως διπλό πηγούνι (αν υπάρχει) ή τα ρουθούνια του, ενώ και η φωτογράφιση από πολύ ψηλά έχει το μειονέκτημα ότι δείχνει το μοντέλο μας πιο μικρό και κοντό.

Η φωτογράφιση από πολύ ψηλά και με χρήση του ευρυγώνιου φακού κάνει το μοντέλο μας να φαίνεται ότι έχει πολύ κοντά πόδια

Συμβουλή: Η επιλογή του ύψους από το οποίο φωτογραφίζει κάποιος το μοντέλο του είναι πολλές φορές και θέμα επιλογής του πως θέλουμε να φανεί στην εικόνα μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των συνηθισμένων κανόνων. Για παράδειγμα η φωτογράφιση από χαμηλά μπορεί να δώσει στο μοντέλο σας επιβλητικότητα και δύναμη, κάτι που συνήθως επιδιώκουμε στη φωτογράφιση ισχυρών προσωπικοτήτων, αντρών ή γυναικών, ενώ η φωτογράφιση από λίγο πιο ψηλά τονίζει τα μάτια.

Η φωτογράφιση λίγο πιο ψηλά από το ύψος των ματιών του μοντέλου μας μπορεί να δώσει ωραίο αποτέλεσμα, απλά μην το παρακάνετε

6. Λάθος επιλογή διαφράγματος φακού

Μία από τις βασικές ρυθμίσεις στη φωτογράφιση πορτραίτου είναι η επιλογή του διαφράγματος του φακού.

Ο κανόνας είναι απλός. Όσο πιο μικρό το διάφραγμα του φακού που επιλέγεται (δηλαδή όσο πιο πολύ ανοίξει το διάφραγμα του φακού), τόσο πιο πολύ θολώνετε το φόντο σας και κάνετε το μοντέλο σας να ξεχωρίζει και να τραβάει το βλέμμα του θεατή. Κατά τη φωτογράφιση πορτραίτου επιλέξτε μεγάλο διάφραγμα δηλαδή f/4, f/2.8, f/1.8 ώστε να κάνετε το φόντο σας πιο θολό.

Κατά τη φωτογράφιση με μεγάλα διαφράγματα να θυμάστε ότι το βάθος πεδίου γίνεται πολύ ρηχό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ακρίβεια το σημείο που θα εστιάσετε με τη μηχανή (που όπως αναφέραμε είναι τα μάτια).

Στη φωτογράφιση πορτραίτου δεν επιλέγουμε πολύ μικρά διαφράγματα που παράγουν μεγάλο βάθος πεδίου (π.χ. f/16, f/22), δηλαδή δείχνουν εντός εστίασης τόσο το μοντέλο στο οποίο έχουμε εστιάσει με την μηχανή μας, όσο και στοιχεία του φόντου τα οποία θα αποσπάσουν την προσοχή του θεατή της φωτογραφίας.

Με f/4.5 πετυχαίνουμε πιο θολό φόντο

Με f/29 το βάθος πεδίου είναι πολύ μεγάλο και όλα φαίνονται εστιασμένα αποσπώντας την προσοχή του θεατή

7. Λάθος επιλογή φόντου

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός πορτραίτου δεν είναι το μοντέλο μας αλλά το φόντο στο οποίο το φωτογραφίζουμε. Επιλέξτε ένα όσο γίνεται πιο “καθαρό” φόντο, το οποίο δεν έχει πολλά στοιχεία για να μην αποσπάται η προσοχή του θεατή της φωτογραφίας από το κυρίως θέμα που είναι το μοντέλο σας.

Ένα καθαρό φόντο κατευθύνει την ματιά του θεατή στο μοντέλο σας

Ακόμα προσέξτε το φόντο σας να μην φωτίζετε πιο δυνατά από το θέμα σας και έχετε το νου σας ώστε να μην προεξέχουν από το κεφάλι του μοντέλου σας πινακίδες, κολώνες ή περίεργα αντικείμενα.

Το φόντο είναι πολύ φωτεινό και θορυβώδες αποσπώντας τη ματιά του θεατή από το μοντέλο μας

Η πινακίδα που ξεπροβάλλει πάνω από το κεφάλι του μοντέλου μας θεωρείται ένα πολύ μεγάλο λάθος στη φωτογράφιση πορτραίτου

Συμβουλή: Για να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα, ακόμα και όταν δεν έχετε καταφέρει να βρείτε το φόντο που επιθυμείτε χρησιμοποιείστε κάποιο φακό με μεγάλο μέγιστο διάφραγμα και επιλέξτε να κινηθείτε σε μεγάλα διαφράγματα, δηλαδή f/2.8 και κάτω (δηλαδή f/1.8, f1.4). Ιδανικοί τέτοιοι φακό είναι οι κλασσικοί 50άρηδες f/1.8 που είναι και αρκετά φθηνοί αλλά και οι πιο πορτραιτίστικοι φακοί όπως οι 85άρηδες f/1.8.

Θολώνοντας το φόντο “εξαφανίζονται” αντικείμενα που δεν θέλουμε να φαίνονται στην τελική εικόνα, όπως ο κάδος σκουπιδιών στο φόντο της φωτογραφίας.

Πηγή: pttl.gr

Όλη η επικαιρότητα