Life

Αυτά που πρέπει να φτιάξεις στην γλώσσα του σώματος

Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε την γλώσσα του σώματός μας. Μερικές αντιδράσεις βγαίνουν ενστικτωδώς, και άλλες έχουν γίνει πλέον συνήθεια, άρα είναι δύσκολο να τις σταματήσουμε.

Κι όμως, τα παρακάτω λάθη που μπορούν να παρεξηγηθούν εύκολα, καλό θα ήταν να τα δουλέψουμε λίγο παραπάνω.

Καμπουριάζουμε

Το καμπούριασμα δείχνει πως αισθανόμαστε αμήχανα και ότι δεν έχουμε αυτοπεποίθηση. Εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει σε σωματικό επίπεδο η κακή στάση, δίνουμε στους άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι φοβόμαστε και δεν αισθανόμαστε ποτέ αρκετά σίγουροι για τον εαυτό μας.

Σταυρώνουμε χέρια και πόδια

Είναι από τις πιο βολικές στάσεις, και για τα χέρια και για τα πόδια. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι αγένεια να το κάνεις ενώ μιλάς με κάποιον. Άσε που είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθεί η στάση σου ως αμυντική, και αυτά που λες να αποκτήσουν (στο μυαλό του συνομιλητή σου) μικρότερη βαρύτητα.

Παίζουμε με τα χέρια μας

Είναι λογικό, ειδικά αν δεν αισθανόμαστε άνετα, να κάνουμε μικρές, νευρικές κινήσεις με τα χέρια. Δυστυχώς, όσο λογικό κι αν είναι, είναι και φανερό και μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του συνομιλητή μας με τον πιο ενοχλητικό τρόπο.

Τρίβουμε τον αυχένα μας

Είναι από τις πιο κλασικές κινήσεις που δείχνουν ότι αισθανόμαστε αμήχανα, συνεπώς θα ήταν καλό να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να μην την κάνουμε πάνω σε σοβαρές συζητήσεις. Από την άλλη, η ίδια ακριβώς κίνηση φαίνεται χαριτωμένη όταν φλερτάρεις, άρα δεν θα σου πούμε να το κόψεις κι εντελώς.

Δαγκώνουμε τα νύχια μας

Μεγάλο λάθος—κυρίως για λόγους υγείας, αλλά και… αηδίας. Αν, μάλιστα, το δάγκωμα γίνεται φάγωμα με το χαρακτηριστικό «τσικ-τσικ» κάθε φορά που κόβεται ένα κομμάτι, η κατάσταση χρήζει άμεσης παρακολούθησης.

Δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε σωστά οπτική επαφή

Η καθόλου οπτική επαφή δείχνει ότι δεν έχουμε αυτοπεποίθηση, ακόμα και ότι λέμε ψέματα. Στην αντίθετη πλευρά, η υπερβολικά έντονη οπτική επαφή δείχνει επιθετικότητα και μπορεί να κάνει τον συνομιλητή μας να αισθανθεί άβολα.

Δεν χαμογελάμε

Το χαμόγελο είναι από τα πιο δυνατά μας όπλα σε κάθε κοινωνική περίσταση. Ένα ευγενικό χαμόγελο αυτόματα μας κάνει να φαινόμαστε πιο φιλικοί και προσιτοί, ενώ το κατσούφιασμα δημιουργεί αμέσως αρνητικά συναισθήματα. Βέβαια, ακόμα χειρότερο από το κατσούφιασμα είναι το ψεύτικο χαμόγελο. Είναι πολύ εύκολο για τους άλλους να καταλάβουν πότε χαμογελάμε ψεύτικα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε.

via

Όλη η επικαιρότητα