Επιστήμη Υγεία

Αυτόνομα νανορομπότ εξοντώνουν επιτυχώς καρκινικούς όγκους

Ακούστε το άρθρο

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν επιτυχώς τα πρώτα παγκοσμίως αυτόνομα νανορομπότ DNA που εξοντώνουν καρκινικούς όγκους, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πραγματική επανάσταση στην αντικαρκινική θεραπεία.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology, οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογία, σε συνεργασία με ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σχεδίασαν ένα σύστημα που μπορεί να εκτελέσει μια συγκεκριμένη διαδικασία σε διαστάσεις νανοκλίμακας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μπαογκουαν Ντινγκ, τα νανορομπότ έχει μια σωληνοειδή δομή με διάμετρο περίπου 19 νανομέτρων και μήκος περίπου 90 νανομέτρων.

«Το νανορομπότ είναι εξαιρετικά μικρό και αδύνατον να είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Είναι περίπου 5.000 φορές μικρότερο από την κεφαλή μιας βελόνας», εξηγεί ερευνητής.

Μπορεί να ταξιδέψει μέσω της αιματικής κυκλογορίας και να αναζητήσει τους καρκινικούς όγκους που υπάρχουν στο σώμα. Μόλις εντοπίσει έναν όγκο, απελευθερώνει το φορτίο θρομβίνης που κουβαλάει απευθείας πάνω στον όγκο και έτσι κόβει την αιματική παροχή και οδηγεί έτσι τον όγκο στον θάνατο.

Καθώς το νανορομπότ ειναι βιοσυμβατό και βιοδιασπώμενο αποβάλλεται από τον οργανισμό του ασθενή μόλις επιτελέσει τη δουλειά του.

Ο σχεδιασμός των κινέζων και αμερικανών ειδικών χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αρχικά οι ειδικοί είχαν εστιάσει στο να βρουν τρόπο να κόψουν την παροχή αίματος στους όγκους με νανοφορείς, δομές δηλαδή που βασίζονται στο DNA.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντινγκ, αν και η ιδέα των νανορομπότ για ιατρική χρήση δεν είναι καινούργια, για πρώτη φορά τα πειράματα έχουν γίνει σε ζώντες οργανισμούς με εξελιγμένες βιολογικές συνθήκες.

Τα πειράματα στην προκειμένη περίπτωση έγιναν σε ποντίκια με καρκινικούς όγκους, όπου τα νανορομπότ εισήχθησαν στον οργανισμό των τρωκτικών με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σημαντική συρρίκνωση και σε πολλές περιπτώσεις πλήρης ύφεση, εντός μερικών ημερών ή εβδομάδων.

Τα τεστ ασφαλείας που έγιναν σε δύο διαφορετικά είδη θηλαστικών, όμοια ανατομικά και φυσιολογικά με το άνθρωπο έδειξαν ότι εν αντιθέσει με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία τα νανορομπότ μπορούσαν να εξοντώσουν τους όγκους χωρίς να κάνουν κακό στον περιβάλλοντα ιστό. Επίσης, δεν συσσωρεύονταν στον εγκέφαλο, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι κινέζοι ερενητές κάνουν λόγο για ένα ορόσημο στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου και σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη τους ώστε να σχεδιαστούν προ-κλινικές μελέτες με την ελπίδα στο απώτερο μέλλον να αναπτυχθούν καινοτόμες αντικαρκινικές θεραπείες.

Πηγή: health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα