Ηλεία

Αυτοψία Κατσιφάρα στη νότια Ηλεία – Επισκέφθηκε το ΠΚ Κρεστένων και μετέβη σε Ταξιάρχες και Λέπρεο

Ακούστε το άρθρο

Αυτοψία στις ζημιές της νότιας Ηλείας έκανε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας και να δρομολογήσει την αντιμετώπισή τους.

Ο κ.Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης, Κ. Μητρόπουλο και τον προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, Μιχ.Καλογερόπουλο, μετέβη στον οικισμό Μαυρονικόλα στους Ταξιάρχες Ζαχάρως, όπου και συνάντησε τους πληγέντες κατοίκους και ενημερώθηκε για όλες τις πτυχές του φαινομένου και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς», σήμερα αναμένεται να κηρυχθούν και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη και προσεκτική παρέμβαση που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της καθίζησης.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί θα έχουμε κηρυγμένους τους δύο δήμους σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Αμέσως μετά, σε συνεργασία πάντα με το ΙΓΜΕ και τους επιστήμονες, διότι τα γεωλογικά φαινόμενα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, θα δρομολογήσουμε παρέμβαση με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών. Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους, δίπλα στις δημοτικές αρχές, αλλά δίπλα και στον κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα δε, τις ημέρες που περνάμε καταλαβαίνουμε απόλυτα τι σημαίνει και η μικροϊδιοκτησία για τον κάθε έναν πολίτη, τι σημαίνει να έχει δρόμο πρόσβασης για τον στάβλο του και στην αγροτική του εκμετάλλευση», δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι επιπόλαιες κινήσεις.

«Πιθανότατα θα επιδιώξουμε μια ολοκληρωμένη γεωλογική έρευνα για να δούμε τα σημεία παρέμβασης με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα, αντίθετα θέλουμε να σχεδιάσουμε τεχνικά καλύτερα την περιοχή», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πυροσβεστική.

«Ήταν ένα χρέος μας, ξέρουμε τι τράβηξαν το καλοκαίρι, ξέρουμε τι τράβηξαν πρόσφατα και ξέρουμε ότι η συμβολή τους είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε ο κ. Κατσιφάρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή για την καταγραφή των πλημμυρισμένων κτιρίων και των ζημιών που έχουν γίνει, για να οριοθετηθεί η θεομηνιόπληκτη περιοχή και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις και υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρου αντιπυρικού και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

«Θα παρότρυνα τους δημάρχους από τούδε και στο εξής να βλέπουμε και να κάνουμε έναν πολύ καλό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Αν αυτό είναι για όλη τη χώρα αναγκαίο, για τη νότια Ηλεία είναι αδήριτη ανάγκη. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε καθόλου», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα