Αγροτικά Ηλεία

Αγανακτισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί στην Δάφνη Ήλιδας: Στο περίμενε για τους γεωπόνους…

Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις ούτε για δείγμα στα ελαιόδενδρα που επλήγησαν από την σφοδρή χαλαζόπτωση στην τοπική κοινότητα Δάφνης του δήμου Ήλιδας, παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας μήνας από την καταστροφή.

Οι παραγωγοί καθημερινά περιμένουν τους γεωπόνους προκειμένου να δουν από κοντά την ζημιά, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για να εγκριθούν και οι αποζημιώσεις, ωστόσο τους έχουν στήσει κανονικότητα παρά τις όποιες αρχικές υποσχέσεις.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε στα μέσα Νοεμβρίου την περιοχή, προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Η χαλαζόπτωση ‘χτύπησε’ αλύπητα την Δάφνη, προκαλώντας ζημιά σε ποσοστό που αγγίζει το 70% σε πολλά ελαιόδενδρα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση επιδεινώθηκε, αφού και οι καρποί που έμειναν επάνω στα ελαιόδενδρα είχαν χτυπηθεί με αποτέλεσμα σταδιακά να αρχίσουν να πέφτουν, ανεβάζοντας το ποσοστό της ζημιάς.

Δεν θα βρουν τίποτα…

Από την πρώτη στιγμή έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί ζήτησαν την αποστολή γεωπόνων το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να δουν από κοντά την έκταση της καταστροφής.

Πέραν όμως της επίσκεψης που έκανε η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Πατρών εκείνες τις πρώτες ημέρες στην περιοχή, γεωπόνοι δεν εμφανίστηκαν και εάν το πράξουν τώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς.

Και αυτό, γιατί από τότε μέχρι σήμερα οι καρποί που έπεσαν από τα ελαιόδενδρα δεν έμειναν στην αρχική τους θέση για να τους περιμένουν! Έχουν μεσολαβήσει άνεμοι και βροχές και η αρχική εικόνα έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, κατά συνέπεια δεν αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς.

Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν μπει στα λιοστάσια για το ελαιομάζεμα, σε μια προσπάθεια να περισώσουν ότι μπορούν και εύλογα αναρωτιούνται ‘τι εκτίμηση θα κάνουν οι γεωπόνοι και τι αποζημιώσεις θα λάβουν οι ίδιοι από την πολιτεία;».

«Όταν αποφασίσουν να έρθουν οι γεωπόνοι θα πουν ότι τις κοροϊδεύουμε, αφού δεν θα βρουν ζημιά, και φυσικά δεν θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε για τον καρπό που χάσαμε» λένε οι παραγωγοί.

Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα, την ώρα που οι περισσότεροι βρίσκονται στην τελική φάση του ελαιομαζέματος.

«Που είναι η πολιτεία; Πότε σκοπεύουν να έρθουν, κατόπιν εορτής; Ή μήπως να αφήσουν να περάσουν τα Χριστούγεννα και να έρθουν το Πάσχα. Αναρωτιόμαστε γιατί πληρώνουμε ΕΛΓΑ και τελικά γιατί συμβαίνει αυτό όταν πρόκειται να αποζημιώσουν τις ελιές, ενώ με άλλα προϊόντα ανταποκρίνονται άμεσα; Ας μας απαντήσει κάποιος» είναι τα ερωτήματα που θέτει ο πρόεδρος της Δάφνης κ. Γιάννης Γκουβέρος.

Υπολόγιζαν στις αποζημιώσεις

Φέτος η παραγωγή ελαιολάδου αναμενόταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, ωστόσο οι επιπτώσεις της χαλαζόπτωσης και των ανέμων είναι μεγάλες.

Οι παραγωγοί είχαν κάνει πολλά έξοδα, αφού εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας ήταν αναγκασμένοι να ποτίζουν τα ελαιόδενδρα, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς αύξησης κόστους. Πλέον, όχι μόνο δεν θα έχουν κέρδος από την φετινή παραγωγή, αλλά θα μπουν και μέσα αφού δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τα έξοδα, ειδικά μάλιστα από την στιγμή που βλέπουν ότι δεν θα πάρουν ούτε τις αναμενόμενες αποζημιώσεις.

Η χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου είχε πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Δάφνης και κυρίως την περιοχή ‘Λεχουρίτικα’.

Όλη η επικαιρότητα