Υγεία

Αγχος για τον κοροναϊό; Ετσι θα το διαχειριστείτε

Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς επειδή ο ιός είναι πολύ νέος, πολλοί είναι οι φόβοι αλλά και οι ψευδείς ειδήσεις που εξαπλώνονται ταχύτατα, προκαλώντας πανικό. Ωστόσο, οι ειδικοί γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που μεταδίδεται αλλά και με τον τρόπο που μπορεί κανείς να προστατευθεί από αυτόν.

Αυτό το κλίμα φόβου και πανικού εντείνεται, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες ειδήσεις αφορούν το ζήτημα του κοροναϊού. Ειδικά στην περίπτωση ανθρώπων που ήδη αντιμετωπίζουν αγχώδης διαταραχές, οι καθημερινές υπενθυμίσεις και ενημερώσεις σχετικά με τον νέο ιό, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, εντείνοντας την αίσθηση της διαρκής απειλής. Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ξεσπάσει, υπάρχουν τρόποι για να κρατήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο αλλά και για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

1. Αξιολογήστε αν κινδυνεύετε οι ίδιοι από τον κοροναϊό

Μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην διατήρηση της υγείας σας αλλά και τον έλεγχο των επιπέδων άγχους σας, αξιολογώντας αν και κατά πόσο κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον κοροναϊό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσδιορίσετε αν υπάρχουν «ύποπτα» κρούσματα κοντά σας, να σκεφθείτε αν έχετε έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο ή ακόμα και αν έχετε προβλήματα με το ανοσοποιητικό ή το αναπνευστικό σας σύστημα, που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο. Αυτές οι διαπιστώσεις δεν πρέπει να σας αγχώσουν περισσότερο, αλλά περισσότερο να σας προσδώσουν το αίσθημα του ελέγχου της υγείας σας.

2. Περιορίστε τις ειδήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε τι συμβαίνει γύρω σας και να ενημερώνεστε αναφορικά με τον κοροναϊό από αξιόπιστες πηγές, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να διαβάσετε fake news. Παράλληλα δοκιμάστε να μην διαβάζετε πάρα πολλά νέα, καθώς η διαρκής ανάγνωση ειδήσεων για τον κοροναϊό, μπορεί να επιδράσει αρνητικά, προκαλώντας σας επιπλέον αίσθημα άγχους, απειλής ή και κινδύνου. Αν παρατηρήσετε ότι οι ειδήσεις πυροδοτούν το άγχος σας, δοκιμάστε να ενημερώνεστε ή να διαβάζετε μόνο μια φορά την ημέρα.3

3. Συνειδητοποιήστε ότι είναι λογικό να ανησυχείτε

Το ξέσπασμα του κοροναϊού είναι φυσιολογικό να προκαλεί εκτεταμένη ανησυχία και θα ήταν καλό να το συνειδητοποιήσετε. Αναγνωρίστε το άγχος σας και πείτε στον εαυτό σας ότι είναι φυσιολογικό, αλλά αντισταθείτε στον πανικό. Μην προσπαθήσετε, στο μεταξύ, να «θάψετε» την ανησυχία σας γιατί αυτό ενδέχεται να το οξύνει περισσότερο.

4. Ακολουθήστε τις σωστές προληπτικές μεθόδους

Εάν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πανικό κάθε φορά που βλέπετε κάποιον που φοράει μάσκα, θυμηθείτε ότι η χρήση της δεν συστήνεται στον υγιή πληθυσμό. Η χρήση μάσκας εμποδίζει την μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή, μην ξεχνάτε να:

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την στενή επαφή με αρρώστους.
  • Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας.
  • Εάν βήξετε ή φτερνιστείτε καλύψτε το στόμα και την μύτη σας για την μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα, ειδικά πριν την κατανάλωση φαγητού ή μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε καλά τα χέρια με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή και χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Κάνοντας αυτά, όχι μόνο παραμένετε ασφαλής αλλά σας βοηθούν να νιώσετε ότι διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης, μειώνοντας το άγχος και την ανησυχία.

via

Όλη η επικαιρότητα