Συνεντεύξεις

Aγγ. Τσίκας: «Πρέπει να αναδείξουμε την ιστορική μας κληρονομιά»

monte_carlo.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο σημερινός Εν Οίκω καλεσμένος ανήκει στους ανθρώπους που οραματίζονται την καινοτομία και αναζητούν τα «όπλα» για να την υλοποιήσουν.

Ο Πυργιώτης πολιτικός μηχανικός Άγγελος Τσίκας μοιράζεται με την εφ.  «Πατρίς» τις σκέψεις του για την πορεία του Πύργου, το μέλλον της πόλης, ερμηνεύει τις αιτίες της ως τώρα κατάστασης και ταυτόχρονα διατυπώνει την ανυσηχία του για την αθρόα μετανάστευση των Ελλήνων μετανάστων.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com 

Ποια κίνητρα σε ώθησαν να σπουδάσεις και να ασχοληθείς επαγγελματικά με την επιστήμη της Μηχανικής;

Το σημαντικότερο κίνητρο μου το έδωσε η οικογένεια μου διότι ο πατέρας μου Δημήτρης Τσίκας και ο θείος μου  ο Γιάννης Τσίκας  ήταν μηχανικοί. Από μικρός έβλεπα τεχνικά έργα, σχέδια εφαρμογής και άκουγα ιστορίες πάνω σε έργα δόμησης και υποδομών. Ακολούθησα λοιπόν την οικογενειακή παράδοση. Επίσης η νεότερη γενία της οικογένειας Τσίκα έχει αυτή την στιγμή  τρεις πολιτικούς μηχανικούς.

Κατά την οικοδόμηση του αστικού ιστού, συχνά συγκρούονται η ομορφιά με την ευχρηστία. Πόσο εύκολο να υπάρξει ισορροπία για να υπάρχει καλό αποτέλεσμα;

Κατ αρχήν όταν μιλάμε για δόμηση αστικού ιστού εννοούμε καταρχάς το δομημένο χώρο που προορίζεται για χρήση κατοικιών, γραφείων, οικονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών προς τον πολίτη είτε σε δημόσια μορφή είτε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επιπλέον ο  αστικός ιστός περιλαμβάνει τη δόμηση του ελεύθερου και κοινόχρηστου χώρου. Δυστυχώς το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας έχει συνδεθεί με την εξάπλωση της μικρής ιδιοκτησίας και τον κατακερματισμό της αστικής γης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηχανικοί να να ενδιαφερθούν πιο πολύ για το εύχρηστο, το λειτουργικό  και το απλό μέσω κτιριακών λύσεων που να ανταποκρίνονται στην μεσαία τάξη. Η ομορφιά της δόμησης και η αισθητική της αρχιτεκτονικής αντίληψης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Σήμερα όμως οι νέοι μηχανικοί επιδιώκουν να συνδυάσουν  τους δύο όρους λειτουργικό- εύχρηστο και όμορφο-αισθητικό. Σε αυτό βέβαια συντέλεσε η αλλαγή της αντίληψης των ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα ο χρήστης μιας κατοικίας πλέον να είναι πιο ενημερωμένος και να έχει απαιτήσεις στο σχεδιασμό και να επιλέγει πλέον ο ίδιος και τα υλικά δόμησης. Η ισορροπία, για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα σήμερα, απειλείται από την οικονομική κρίση που ευνοεί την παρανομία στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος με παράβαση νόμων, μορφών δόμησης, και ένταξης των κτιρίων  στο γενικότερο πλαίσιο.

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μία εξ αυτών και ο Πύργος, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ταυτότητα, και η ιστορία της πόλης μέσα από τα παλαιά κτίσματα ειναι θαμμένη. Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Ο Πύργος ακολούθησε το παραπάνω μοντέλο δόμησης της μικρής κατοικίας και ιδιοκτησίας με την κατάτμηση του χώρου δόμησης. Ο γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός ακολούθησε τις επιθυμίες και επιδιώξεις του άμεσου αποτελέσματος κατασκευής κτιριακών υποδομών με οποιοδήποτε χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα δείγματα κτιρίων σημαντικά από ιστορικής και αρχιτεκτονικής δομής και επιλογής υλικών  να χαθούν και να καταργηθούν ή να απομονωθούν και να ερειπωθούν.Επίσης εξωγενείς παράγοντες, όπως οι σεισμοί που έχουν καταπονήσει την κτιριακή δομή της πόλης, είχαν ως συνέπεια σημαντικά ιστορικά κτίρια να παρουσιάσουν σοβαρές βλάβες τρωτότητας της κατασκευής τους και να είναι ασύμφορη η επισκευή τους και η επαναχρησιμοποίησή τους. Δυστυχως έτσι χάθηκαν σημαντικά στοιχεία  που θα δημιουργούσαν που θα έδιναν χαρακτηριστικά της ταυτότητας της πόλης.

Ποιο μοντέλο πρέπει να ακολουθήσει μια πόλη όπως ο Πύργος για να μπορέσει να γίνει ελκυστική στους επισκέπτες της ;

Στον Πύργο πρέπει κατα τη γνώμη μου να υλοποιήθει ένα πλάισιο δράσης ώστε να γίνει η διαφύλαξη όλων των κτιριακών δομών πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομίας που διαθέτουμε και η ανάδειξή τους. Τέτοια κτίρια είναι οι αποθήκες ΑΣΟ, το κτίριο Σωσίπολις, το Μανωλοπούλειο, τα υπνωτήρια ΟΣΕ, το κτίριο Παπαγιάννη κλπ. Οι παραπάνω χώροι που διαθέτουμε ως πόλη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για δημιουργία μιας πινακοθήκης ή χώρων  εκθέσεων τέχνης κλπ και ανάδειξης της ιστορίας της. Έπειτα πρέπει να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της πόλης που να αυξάνουν την προσβασιμότητα και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Είναι σημαντικό να γίνει ενοποίηση όλων των κατακερματισμένων χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος με δίκτυο πεζοδρόμων ή οδών ήπιας κυκλοφορίας. Πρέπει να διατηρηθεί και να προσταυθεί το γενικότερο περιβαλλον της περιοχής που προσελκύει τουρισμό, όπως είναι όλο το παραλιακό μέτωπο, με έργα ανάπλασης και ανάδειξης. Πρέπει να γίνουν έργα βελτίωσης και αύξησης του αστικού πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει υγεία μέσω δραστικής μείωσης της καταναλώμενης ενέργειας. Εκείνο που πιστεύω ότι απουσιάζει παντελώς είναι η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων που θα εκσυγχρονίσουν την πόλη και θα της δώσουν ώθηση στην προσελκυσιμότητα επισκεπτών. Γιατί ο Πύργος να μην είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα δημιουργήσει της δομές που θα επιτρέψουν τη λειτουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους της; Άλλο σημαντικό εργαλείο αύξησης της επισκεψιμότητας είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Πώς βλέπεις το μέλλον του κλάδου των πολιτικών μηχανικών στην Ελλάδα;

To μέλλον όλων των μηχανικών γενικότερα είναι δυσοίωνο στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Όμως πάντα υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Δυστυχώς έχει κορεστεί η ανοικοδόμηση. Δεν υπάρχει ζήτηση για νέα κτίρια και οι νέοι μηχανικοί πρέπει να ενδιαφερθούν για άλλες δράσεις και για άλλους τομείς στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

Για ποιο λόγο η Ελλάδα πάσχει απο «αιμορραγία» επιστημόνων;

Όπως προανέφερα, η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας τόσο στον τομέα των μηχανικών όσο και σε άλλους κλάδους, επιστημονικούς και μη. Είναι μονόδρομος λοιπόν για τους νέους επιστήμονες η εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Οι συνέπειες του φαινομένου της «αιμορραγίας» νομίζω πως θα φανούν σε όλη τους την έκταση στα επόμενα χρόνια.

Όλη η επικαιρότητα