Καταναλωτές

«Αγγίζει» τα 100 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι

pasxalino.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στα 99,04 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για μία πενταμελή οικογένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα και ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου ανερχόταν στα 99,23 ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, δηλαδή τα λαχανικά και τα κρεατικά αναμένεται να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.

Αναλυτικά, τα κρεατικά εμφανίζονται κατά μέσο όρο φθηνότερα κατά 4,51%, η τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.

Ειδικότερα, τα λαχανικά και τα φρούτα το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/προϊόντων Supermarket, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), η μουστάρδα και η φέτα. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Όλη η επικαιρότητα