Εκπαίδευση

Aγιασμός στα σχολεία με αβεβαιότητα για το μέλλον

agaismos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τους εκπαιδευτικούς σε θέσεις μάχης ανοίγουν την Τετάρτη τα σχολεία. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ξανακλείσουν από Δευτέρα, οπότε οι καθηγητές ξεκινούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα, ενώ οι δάσκαλοι εμφανίζονται έτοιμοι να συμπορευτούν με τους συναδέλφους τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι δάσκαλοι θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις την Πέμπτη, ενώ στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα απεργήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Την Τετάρτη, οι δάσκαλοι θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Πιστεύω ότι θα επικρατήσει στοιχειώδης κοινωνική υπευθυνότητα. Δεν είναι δυνατόν να ασκείται οποιαδήποτε συνδικαλιστική πίεση ή να γίνεται οποιαδήποτε διαμαρτυρία με τα σχολεία κλειστά. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, τα παιδιά πρέπει πάνε στο σχολείο να κάνουν τα μαθήματά τους» είπε ο κ. Βενιζέλος στον Αlpha 9,89.

Η ΟΛΜΕ έχει απευθύνει ανοικτές επιστολές προς γονείς και μαθητές εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, καλώντας σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς». Επίσης, ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

Εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι «τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν». «Τα βιβλία έχουν ήδη πάει εδώ και αρκετούς μήνες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό είναι προς όφελος των μαθητών» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διέψευσε ότι θα υπάρξουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και κατηγόρησε την ΟΛΜΕ για αναξιοπιστία. «Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ακούω τους συνδικαλιστές οι οποίοι σπεύδουν πριν ανοίξουν τα σχολεία να ανακαλύψουν χιλιάδες κενών. Πώς τα ανακάλυψαν; ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία; Τι αξιοπιστία έχει αυτή η καταγγελία;» είπε στη Βουλή.

Στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δίνοντας πολιτική χροιά στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην ένταση, στην οξύτητα και την πόλωση, επικαλούμενος τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση που μπήκαν ή μπαίνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα χάσουν τις δουλειές τους και θα απορροφηθούν σε τομείς υγείας και σε δημόσια ΙΕΚ.

Εξάλλου, με διάταξη που θα εισαχθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, κάθε εκπαιδευτικός θα έχει την οργανική του θέση, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος της απόλυσης.

Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι περιμένει τους καταλόγους από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα οποία -όπως είπε- υπάρχουν υπεράριθμοι λόγω των «αθρόων μονιμοποιήσεων» τα τελευταία χρόνια και δεσμεύθηκε ότι αυτοί οι υπεράριθμοι θα καλύψουν κενές θέσεις σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα πανεπιστήμια βρίσκονται επίσης σε αναβρασμό. Από την Τετάρτη μέχρι τις 20 του μήνα, απεργούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις εγγραφές των νέων φοιτητών.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα