Hobby Ηλεία

Η άγνωστη και σπάνια ομορφιά της Ηλείας μέσα από τον φωτογραφικό φακό του καθηγητή φυσικής Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Τα όμορφα και σπάνια αγριολούλουδα της Ηλειακής γης, όπως ο ίδιος τα κατέγραψε στον φωτογραφικό του φακό, έχοντας περπατήσει ώρες ατελείωτες σε βουνά, λαγκάδια και ακτογραμμές, παρουσίασε ο καθηγητής Φυσικής Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, στον φιλόξενο χώρο του Κτήματος Μερκούρη». Εκεί όπου πριν 13 περίπου χρόνια είχε καταγράψει τον πλούτο της άγριας πανίδας που φύεται στις εσχατιές του Κτήματος.

Η αίθουσα εκδηλώσεων αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους φίλους του ερασιτέχνη Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου αλλά και των αδελφών Κανελλακόπουλου του Κτήματος «Μερκούρη», που πάντα οργανώνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Η χθεσινή, εντάσσεται στον κύκλο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του κτήματος που έχουν ως θέμα «Οι ερασιτέχνες παρουσιάζουν». Ο Χρίστος Κανελλακόπουλος στο καλωσόρισμά του μίλησε για τους ερασιτέχνες δημιουργούς, που υπηρετούν με ενθουσιασμό και αγάπη ένα όραμά τους, που το έργο τους είναι συχνά εντυπωσιακό και αφήνουν ένα διαχρονικό αποτύπωμα. Αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία με τον κ.Γιαννόπουλο, όταν πριν 13 περίπου χρόνια μαζί με τον αείμνηστο εκπαιδευτικό Αλέκο Σταυρόπουλο βρέθηκαν στο Κτήμα για να καταγράψουν φωτογραφικά την άγρια πανίδα του, και τον ευχαρίστησε που δέχθηκε με χαρά να παρουσιάσει στο Κτήμα «…ένα μικρό κομμάτι της θαυμάσιας πολύχρονης δουλειάς του. Ένα προϊόν κόπου, αγάπης, οξύτατης παρατηρητικότητας, συσσωρευμένης γνώσης και υπομονής», όπως είπε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Διευθυντή του 1ου Λυκείου Πύργου, Νίκο Μάστορα που πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση, ερμηνεύοντας ξεχωριστά τραγούδια με την κιθάρα του.

Τα σπάνια φυτά της Ηλείας

Ο κ.Γιαννόπουλος, λάτρης της φύσης, της φωτογραφίας – αλλά και της Αστρονομίας, όπως αποκάλυψε – τα τελευταία 15 χρόνια καταγράφει με το φωτογραφικό του φακό τα αγριολούλουδα της Ηλείας. Σε συνεργασία δε με την καθηγήτρια-ερευνήτρια του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Dr. Kit Tan, δημοσιεύει νέες καταγραφές και αναφορές από την περιοχή μας στις περιοδικές εκδόσεις των επιστημονικών περιοδικών Phytologia Balcanica και Nordic Journal of Botany.

Χθες, παρουσίασε στο κοινό μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αγριολούλουδα της Ηλείας, εξηγώντας πως η μεγάλη βιοποικιλότητα της οφείλεται στη μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων που διαθέτει (αμμοθίνες, λοφοπλαγιές, χαράδρες, λιβάδια και ξέφωτα, ασβεστολιθικούς κρημνούς κ.α). Παρουσίασε τα φυτά – κατά περιοχές που φύονται – με την επιστημονική τους ονομασία, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα ονόματα κάποιων προέρχονται από μυθικά πρόσωπα, θεούς του Ολύμπου, ακόμα και από «γαλαζοαίματους». Μίλησε για τη χρησιμότητά τους, για τις θεραπευτικές – για κάποια από αυτά – ιδιότητες που φαίνεται να έχουν, αφού κάποια από αυτά είναι βρώσιμα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το «Colchium parlatoris» ως εξαιρετικά σπάνιο για την περιοχή μας και όχι μόνο (σ.σ δεν αποκάλυψε που το εντόπισε, για λόγους προστασία του), το «Gonocytisus dirmilensis» το οποίο χαρακτήρισε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την περιοχή των Βασσών, για τους επτά τύπους Κρόκου που έχει εντοπίσει στην Ηλεία αλλά και για τις «Τουλίπες» του τόπου, στο όρο Μίνθη.

Με μουσική και γεύσεις

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια που ερμήνευσε ο Νίκος Μάστορας με την κιθάρα του αλλά και ένα γευστικό μπουφέ που είχε ετοιμάσει το Κτήμα Μερκούρη, με τους επισκέπτες να γεύονται τα ξεχωριστά κρασιά παραγωγής του.

Όλη η επικαιρότητα