Οικονομία

Αγώνας δρόμου για το «κλείδωμα» της συμφωνίας στον Μαρινόπουλο

Ακούστε το άρθρο
Φως στο τούνελ για τη διάσωσης του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη φαίνεται μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αν και ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια.

Έως τις 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί όλες οι δικαστικές αποφάσεις, να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών και πρωτοδίκως -εάν υπήρχαν- να είχαν συζητηθεί.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλούνται Τα Νέα της Τρίτης, με δεδομένο ότι η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων έως τις 13 Ιανουαρίου 2017 μπορεί να εγείρει θέμα ακόμα και ακυρότητας των συμβάσεων -αν και κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν θα συμβεί.

Κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που είχαν δοθεί έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους εργαζομένους της Μαρινόπουλος αποτελεί επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη, η οποία καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων που δεν αποδόθηκαν.

Η ενέργεια αυτή δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτέλεσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη.

Μάλιστα η αποπληρωμή των χρεών της Μαρινόπουλος θα γίνει με τη νέα χρηματοδότηση που προβλέπει η συμφωνία συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης.

Όλη η επικαιρότητα