Εκπαίδευση

Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους…

bathmologies.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στην Ηλεία, αφού αύριο το μεσημέρι – σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας – θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες από τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015.

Η αγωνία όλο αυτό τον καιρό έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς τα μηνύματα από τα βαθμολογικά κέντρα δεν ήταν ευχάριστα. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι οι επιδόσεις σε πολλά μαθήματα θα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που – σύμφωνα με τους ειδικούς εκπαιδευτικούς αναλυτές – θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων σε πολλά τμήματα από σχεδόν όλα τα επιστημονικά πεδία.

Αναλυτικά οι τάσεις των βάσεων

 

1ο ΕΠ: Μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και  Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.

Ειδικά για τις Νομικές, σύμφωνα με το Έθνος η πτώση θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στο αντίστοιχο της Κομοτηνής. Αναφορικά με τα 3 τμήματα Κοινωνιολογίας, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μικρότερη στο τμήμα της Κρήτης και ακόμη μικρότερης έντασης στο Πάντειο.

2ο-4ο ΕΠ: Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν το «βαθμολογικό Βατερλό» στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική). Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές, μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

   3ο Ε.Π: Σημαντική υποχώρηση των βάσεων – για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου – θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.

Ιατρικές

Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

5ο ΕΠ: Αν και ακριβείς προβλέψεις πριν από την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων δεν μπορούν να γίνουν, φαίνεται πως το 5ο Πεδίο ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων θα ανέβουν.

Οι εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας   Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.

Όλη η επικαιρότητα