Ηλεία Οικονομία

Ηλεία: Ευκαιρίες… στα αζήτητα – Τεράστια πτώση στις τιμές των ακινήτων

Ακούστε το άρθρο

Το 40% αγγίζει η πτώση στις τιμές των ακινήτων του Πύργου, καθώς η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τα ανενεργά υποθηκοφυλακεία της Ηλείας για περίπου τρία χρόνια, «βύθισαν» την αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασαν μεσίτες της πόλης στην εφ. «Πατρίς», η οικονομική κρίση οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών ακόμα και σε νεόδμητα διαμερίσματα. Οι χαμηλές τιμές ανέτρεψαν τον σχεδιασμό των ιδιοκτητών ακινήτων, ωστόσο δημιούργησαν πεδίο ευκαιριών για υποψήφιους αγοραστές που έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα ακίνητο.

Όπως τονίζει στην εφ. «Πατρίς» η μεσίτρια Ολυμπία Βλαχαντώνη, η ιδιόκτητη κατοικία παραμένει το όνειρο κάθε ελληνικής οικογένειας, παρά την κρίση και τον… ΕΝΦΙΑ.

«Η κουλτούρα των Ελλήνων για το ακίνητο δεν αλλάζει. Όσοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι, θα το κάνουν. Η αγορά ακινήτων έχει ουσιαστικά διαλυθεί, κάτι που είναι αρνητικό για τους ιδιοκτήτες, αλλά για όσους έχουν χρήματα, κυρίως ποσά, είναι περίοδος ευκαιρίας για απόκτηση ακινήτου»,  εξηγεί στην εφ. «Πατρίς» η κα Βλαχαντώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, αλλά πλέον με άλλα δεδομένα.

«Ένα διαμέρισμα 87 τ.μ., δωδεκαετίας, σήμερα κοστίζει περίπου 62.000 ευρώ, ενώ πριν από μερικά χρόνια η τιμή του ήταν στα 92.000 ευρώ. Στον Πύργο τα καινούρια σπίτια (σ.σ. επταετίας) ξεκινούν από 800-850 ευρώ/τ.μ. όταν παλιότερα ξεκινούσε από 1.200 τ.μ. ο 1ος όροφος», επισημαίνει με χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κα Βλαχαντώνη, υπενθυμίζοντας ότι στην Ηλεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και το πρόβλημα με τα υποθηκοφυλακεία, με συνέπεια να μειωθούν κι άλλο οι τιμές.

«Είναι θετικό το ότι επαναλειτουργεί το υποθηκοφυλακείο, ωστόσο η διαδικασία υλοποίησης συμβολαίων είναι χρονοβόρα. Παράλληλα, στη ΔΟΥ υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για τις αγοραπωλησίες Πύργου και της νότιας Ηλείας, τι να πρωτοπρολάβει;» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την κα Βλαχαντώνη, εντοπίζεται κυρίως σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ένεκα της υψηλής φορολόγησης.

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ξεπούλημα παρά μόνο σε περιπτώσεις πολιτών με πάνω από δύο ή τρία ακίνητα, καθώς πληρώνουν βαρύ φόρο λόγω της αντικειμενικής τους αξίας, τη στιγμή που έχει καταβαραθρωθεί η εμπορική τους αξία. Θέλουν καλύτερη ζωή και όχι να πληρώνουν την εφορία», αναλύει η κα Βλαχαντώνη.

Παγιωμένη η μείωση 40% στις τιμές

Ο μεσίτης Βασίλης Τσατάς, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», έκανε λόγο για παγιωμένη πτώση 40% στις τιμές των ακινήτων της Ηλείας, συμπληρώνοντας ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στα νέα δεδομένα.

Το ακίνητο προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, με ελαφρές αυξομειώσεις και με τις γνωστές καταστάσεις, όπως τα κάπιταλ κοντρόλ, η υπερφορολόγηση και η ανυπαρξία τραπεζικού δανεισμού. Πιστεύουμε ότι σταθεροποιηθούν οι τιμές σε αυτά τα νέα επίπεδα, που είναι ευκαιρίες για ενδιαφερόμενους αγοραστές», ανέλυσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Τσατάς, προσθέτοντας ότι πλέον καταγράφεται επιλεκτική ζήτηση ακινήτων.

«Υπάρχει επιλεκτική ζήτηση, κυρίως σε ακίνητα παραθαλάσσια και με αξία πραγματική και κανονική, σε καινούρια διαμερίσματα. Στα υπόλοιπα η ζήτηση είναι μειωμένη. Η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση με την κρίση της χώρας», ανέφερε ο κ. Τσατάς, υπογραμμίζοντας και το γενικότερο πρόβλημα αποεπένδυσης στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα.

«Είμαστε υποβαθμισμένη περιφέρεια, δεν γίνονται επενδύσεις και αυτό επιδρά αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα. Ως Ηλεία έχουμε αρκετά προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε τον δρόμο μας αλλά θα πρέπει να αλλάξει η κατάσταση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», σημείωσε με νόημα ο κ. Τσατάς.

Όλη η επικαιρότητα