Αγροτικά

Αγρότες: «Μπήκε» το 70% της βασικής

foto_basiki.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες από τον Οργανισμό Πληρωμών του ΥπΑΑΤ η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, ύψους περίπου 770.000.000 ευρώ σε 567.000 δικαιούχους, όπως έχει ανακοινωθεί, επιστρέφοντας στην ομαλή ροή του προγραμματισμού των πληρωμών.

Οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει το κινητό τους τηλέφωνο στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, θα λάβουν ειδοποίηση για την πληρωμή τους μέσω SMS.

Με την καταβολή των εκκρεμοτήτων των άμεσων ενισχύσεων έτους 2015 ύψους 22.744.347 ευρώ σε 338.887 δικαιούχους στα μέσα Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η πληρωμή των ενισχύσεων αυτών για το  πρώτο έτος εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ 2015-2020.

«Η πληρωμή αποτελεί το θετικό αποτέλεσμα της εντατικής προσπάθειας του προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον υπολογισμό και τη χορήγηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και της καταβολής των λοιπών άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ..

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου : (α) η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, (β) η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016 και (γ) οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015.

 

Δεν πληρώνονται 65.000 αγρότες

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν προκαταβολή βασικής ενίσχυσης είναι 567.000.

Υπέβαλλαν αίτηση 689.000 άτομα. Από αυτούς, περίπου 50.000 που πληρώνονται από μέτρα του ΠΑΑ και της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα. Άλλοι 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ. Θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία. Μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες έχουν να λάβουν ακόμα συνολικά ποσά περί το 1,1 δις. ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το «πρασίνισμα», εκκρεμότητες εξισωτικής, πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του ΠΑΑ κ.λπ.

 

Οι εκπλήξεις

Σηµειωτέον ότι πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως µε τα ποσά που θα βρουν στους λογαριασµούς τους, µετά τα τελευταία κατασχετήρια που φτάνουν στους αγρότες, στα οποία αναγράφεται ότι µπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου». Μάλιστα, ακόµα και στην περίπτωση που τα δικαιώµατα ή οι επιστροφές πετρελαίου κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, µπορεί να γίνει κατάσχεση υπέρ τρίτου από την τράπεζα που έχει «αναλάβει» τα δάνεια του εν λόγω παραγωγού.

Του Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα