Αγρότες παραλιμνίων κοινοτήτων Αγουλινίτσας – Κάστας Κατακόλου: Θα γίνει… νέο «Κιλελέρ»!

Σε «αναβρασμό» βρίσκονται οι αγρότες των παραλιμνίων κοινοτήτων  αναφορικά -όπως δηλώνουν- με τις διάφορες «φήμες» που κυκλοφορούν, και το ενδεχόμενο να βρεθούν χωρίς χωράφια στις πρώην λίμνες  Αγουλινίτσας και Κάστας Κατακόλου! Ως γνωστόν λήγει η προθεσμία και επίκειται η δημοπράτηση των εκτάσεων που καλλιεργούνται επί σειρά ετών από τους αγρότες της περιοχής. Πρόσφατα η Ομάδα Παραγωγών έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον Υπουργό και ζήτησε να παραμείνουν τα χωράφια στους αγρότες, γιατί εκτός από το ότι θα ζημιωθούν οι ίδιοι εάν χάσουν τα χωράφια τους, θα ζημιωθεί και ο νομός γιατί θα χαθεί σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών! Μάλιστα για το θέμα έχουν  προηγηθεί δυο συναντήσεις αγροτών στο Καλλίκωμο, και μια συνάντηση στο Δημαρχείο Κρεστένων όλων των προέδρων των παραλιμνίων κοινοτήτων με τον Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο, προκειμένου να ληφθούν οριστικές  αποφάσεις , και να συγκροτηθεί επιτροπή για να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις των εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας και της Κάστας Κατακόλου…

                              Θετικό… το Υπουργείο !

 

Πάντως έως τώρα ο Υπουργός  κ. Ευάγγελος Αποστόλου,  φαίνεται πως βλέπει θετικά το θέμα,  και ζήτησε να συγκροτηθεί μία επιτροπή και να γίνει εκ νέου ραντεβού όπου θα του καταθέσουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή!  Εμείς που έχουμε  τις υποδομές  μας και καλλιεργούμε χρόνια, θέλουμε  να συνεχίσουμε  να καλλιεργούμε  τα χωράφια  μας . Διαφορετικά δεν έχουμε λόγω ύπαρξης  στα χωριά μας τονίζουν οι αγρότες των παραλιμνίων κοινοτήτων. Καλλικώμου και Άνω Σαμικού! Θα πάμε και στην  Αθήνα και θα επιμείνουμε να γίνει τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε τα χωράφια να μην βγουν σε δημοπρασία!  Ας  γίνει στην έσχατη περίπτωση,  και νέο «Κιλελέρ» στην Ηλεία  αυτή τη φορά !!!

Καλλίκωμο 

 

Ανδρέας Κριαράς: «Θα καταστραφεί ο κόσμος αν φύγουμε από τη λίμνη. Μόνο αυτήν έχουμε να καλλιεργούμε. Αν την πάρουν και αυτή, χάθηκαν οι επιδοτήσεις και τελειώσαμε. Δεν πρόκειται να περάσει έτσι! Θα γίνει νέο «Κιλελέρ»!».

Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Εμείς δεν έχουμε πληροφορηθεί κάτι ακόμα για την απομάκρυνσή μας από τη λίμνη, ούτε καν ρύθμιση δεν έχει περάσει στο υπουργείο. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα γίνει νέο «Κιλελέρ» προκειμένου να μη χαθούν οι επιδοτήσεις με τις οποίες ζούμε».

Γιάννης Κουλουμπουρδός: «Θα χαθούν λεφτά, θα χαθούν επιδοτήσεις. Όλο αυτό είναι αδικία. Έτσι αόριστα πως θα έρθουν ξένοι εδώ; Δεν έχουν όνομα; Δεν ξέρει για την κατάσταση ο υπουργός;»

Γιώργος Κουτσόπουλος: «Η λίμνη ανήκει στους παραλίμνιους και πρέπει να μείνει σε αυτούς. Οπωσδήποτε θα υπάρξει πρόβλημα αν ο νόμος αυτός ισχύσει. Οι περισσότεροι ζουν από τη λίμνη. Σε ποιον θα την δώσουν; Θα την ξανακάνουν λίμνη;»

Γρηγόρης Σταματελόπουλος: «Είναι δύσκολες οι καταστάσεις σήμερα. Για μένα δεν πρέπει να εφαρμοσθεί. Ο κόσμος από τα γύρω χωριά ζει από τη λίμνη χρόνια τώρα».

Παναγιώτης Κουλουμπούρδος: «Αν απομακρυνθούμε από τη λίμνη, θα χαθούν επιδοτήσεις και θα μετριαστεί η οικονομία της περιοχής κατά πολύ. Θα αναγκαστούμε να πάμε εργάτες στις πολυεθνικές που θα έρθουν. Θα πρέπει να μοιραστεί στους ντόπιους που ξέρουν να τη δουλέψουν και να αξιοποιηθεί η περιοχή. Ήδη ο τόπος είναι μαραζωμένος και θα συνεχιστεί αυτό».

Θανάσης Κουτσόπουλος: «Αν χαθεί η λίμνη, θα χαθεί οικονομικά όλη η περιοχή, αφού όλοι ζουν κατά βάση από το εισόδημα που παίρνουν του πρωτογενή τομέα από τη λίμνη. Αν θα μοιραστεί η λίμνη ανά την Ελλάδα, με άγνωστο τρόπο μέχρι στιγμής, πάλι από εμάς θα δουλεύετε αφού θα μας πάρουν όλους εργάτες, με τα κέρδη όμως να φεύγουν σε άλλες περιοχές και να καταστρεφόμαστε πλήρως».

 

  Άνω  Σαμικό

Αριστείδης Διονυσόπουλος: «Μάλλον θα βγούμε έξω και θα έρθουν άνθρωποι με βιομηχανίες ντομάτας και άλλα. Η λίμνη κάποτε αποξηράνθηκε για τις 7 κοινότητες της περιοχής αφού είχε σκεπάσει τα χωράφια. Τώρα την δίνουν σε εταιρίες με συμφέροντα. Αν εφαρμοσθεί ο νόμος, δεν θα μπορέσει να μπει κανένας στη λίμνη να καλλιεργήσει. Πρέπει να αντιδράσουμε! Ας γίνει νέο «Κιλελέρ»! ».

Βασίλης Σταθόπουλος: «Θα έρθουν οι ξένοι να καλλιεργήσουν και εμείς θα καθόμαστε στα σπίτια. Μια ζωή είμαστε στη λίμνη και τώρα αποχωρούμε με τόσα εργαλεία, μηχανήματα και χρέη. Δεν θα μείνουμε άπραγοι. Θα βγούμε στους δρόμους! Ας γίνει και εδώ ένα νέο «Κιλελέρ»!  Η λίμνη πρέπει να δοθεί σε ακτήμονες και να τελειώνει το θέμα».

Κώστας Φερλές: «Θα χαθούν επιδοτήσεις, δεν θα έχουμε μέρος να καλλιεργήσουμε. Είκοσι χρόνια καλλιεργώ τα πάντα στη λίμνη, ανάλογα με τις εποχές. Μαζί με τις επιδοτήσεις, βγάζουμε ένα μεροκάματο για το σπίτι μας. Αν χαθεί, θα πρέπει να βρούμε άλλη δουλειά και στην ηλικία μας αποκλείεται, καθώς δεν θα μας παίρνει κανείς! ».

Παναγιώτης Δερβιτσιώτης: «Να κινητοποιηθούν όλα τα χωριά μαζί. Όσοι καλλιεργούν πολλά χρόνια, τί θα κάνουν; Πρέπει να την μοιράσουν σε κάθε χωριό ισότιμα για να καλλιεργούν οι άνθρωποι και όχι να τη μοιράζουν στον έναν και τον άλλον συνέχεια. Δεν έχουν δουλειά εδώ οι ξένοι».

Παναγιώτης Καράμπελας: «Είναι λάθος αυτά που θέλουν να κάνουν. Από μικρά παιδιά έχουμε μάθει αυτή τη δουλειά. Δεν γίνεται να έρθουν οι ξένοι εδώ να καλλιεργήσουν. Εμείς που θα πάμε; Εγώ προσωπικά προτείνω τα πράγματα να παραμείνουν όπως είναι τώρα. Τι σκοπό έχουν οι ξένοι εδώ; Δεν πρόκειται να μείνουμε μα σταυρωμένα τα χέρια! Ας γίνει και εδώ ένα νέο «Κιλελέρ»! ».

Ξενοφώντας Μπόκολος: «Η απομάκρυνσή μας από τη λίμνη είναι πολύ πιθανή και το θεωρώ λάθος. Από αυτήν έχουν ζήσει γενιές και γενιές. Πρέπει να μείνει στους ντόπιους. Αν την πάρουν, θα πεινάσουμε. Οι επιδοτήσεις θα χαθούν. Πρέπει να αντιδράσουμε, αλλιώς θα τα χάσουμε όλα».