Ηλεία

ΑΕΙ Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Με 147 θετικές ψήφους και 100 αρνητικές εγκρίθηκε χθες το μεσημέρι από τη Βουλή ο νόμος που διαμορφώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, προβλέπεται η ίδρυση ΑΕΙ Γεωπονίας  με έδρα την Αμαλιάδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,  ΑΕΙ Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών. Η ακαδημαϊκή τους λειτουργία και η εισαγωγή των πρωτοετών σπουδαστών ξεκινά από την ακαδημαϊκή περίοδο 2019-20. Αμφότερα τα τμήματα εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, το οποίο ιδρύεται και εντάσσεται επίσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και προοιωνίζεται δυσκολίες στην υλοποίησή της. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, για να λειτουργήσει το τμήμα και να αρχίσει να δέχεται σπουδαστές, θα πρέπει να προηγηθεί αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίο, η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν από τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους  έναρξης της ακαδημαϊκής περιόδου. Για παράδειγμα, η έναρξη λειτουργίας του τμήματος ΤΕΦΑΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 προϋποθέτει απόφαση της συγκλήτου ως τις 30 Απριλίου του 2019 (!), δηλαδή σε επτά ημέρες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ λίγες. Στην καλύτερη εκδοχή, ο τμήμα ΤΕΦΑΑ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22!

Όλη η επικαιρότητα