Κόσμος

Αίγυπτος: Η στιγμή της σύλληψης του Μόρσι (VIDEO)

morsi_530_355.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται από το στρατό στο υπουργείο Άμυνας και η τύχη του είναι άγνωστη μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος, Άντλι Μανσούρ.

Ένα video που κάνει το γύρο του διαδικτύου δείχνει τη στιγμή που ο στρατός συλλαμβάνει τον Μοχάμεντ Μόρσι, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη νίκη του στις πρώτες εκλογές της Αιγύπτου από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Στο video, που έχει τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο και γι’ αυτό η ανάλυσή του δεν είναι καλή, φαίνεται ο έκπτωτος πια πρόεδρος της Αιγύπτου, ήρεμος, να μην αντιδρά και απλά να περιμένει τους στρατιωτικούς να τον μεταφέρουν.

Όλα αυτά ενώ ορκίστηκε ήδη ο Άντλι Μανσούρ, ο δικαστής που αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου. Πριν ορκιστεί πρόεδρος, έδωσε τον όρκο του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Μανσούρ θα διοριστεί στη θέση του αρχηγού του κράτους βάσει ενός σχεδίου μετάβασης που εκπονήθηκε από το στρατό.

Στην ίδια φυλακή με τον Μουμπάρακ

Μπορεί ο Μόρσι να κρατείται στο υπουργείο Άμυνας, οι άλλοι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν την Τετάρτη, κρατούνται στην ίδια φυλακή με τον Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο Σαάντ Ελ-Κατάνι, επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) και πρώην πρόεδρος της Βουλής, συνελήφθη μαζί με τον Ρασάντ αλ-Μπαγιούμι, έναν από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην φυλακή Τοράχ, στα περίχωρα του Καϊρου, όπου κρατούνται ο Μουμπάρακ και οι γιοί του Αλάα και Γκαμάλ.
Ο Μουμπάρακ δικάζεται κατηγορούμενος για συνέργεια στην δολοφονία διαδηλωτών στην εξέγερση του 2011 με την οποία απομακρύνθηκε. Οι γιοι του αντιμετωπίζουν διαφορετικές κατηγορίες για διαφθορά.

Όλη η επικαιρότητα