Αρθρογραφία

Αίτηση και πρωτόκολλο

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώστε μία αίτηση με  πλήρη στοιχεία και με φωτοτυπία της ταυτότητάς σας ,να πάρετε πρωτόκολλο και κατόπιν να την φέρετε σε μένα,προς εξέταση από την υπηρεσία,απαντά ξερά ο υπάλληλος πίσω από το γκισέ της δημόσιας υπηρεσίας,χωρίς να σηκώσει το κεφάλι του,έστω να δεί αν έχει μπροστά του άνθρωπο, η τίποτε άλλο.

Και όταν εκτελείς όλες αυτές τις εντολές,έρχεται ξερή και κοφτή η επόμενη φάση της εξυπηρέτησης του πολίτη, που σου λέει «πέρνα αύριο»,καταργώντας μάλιστα και την προσφώνηση στον πληθυντικό ευγενείας,προφανώς μετά την διαπίστωση ότι το αίτημα ήταν πολύπλοκο και βασανιστικό στην διακπεραίωσή του.

Βέβαια το αίτημα ήταν απλό-απλούστατο,τόσο που αν απευθυνόταν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ιδιωτικού τομέα,θα ικανοποιούνταν άμεσα,μάλιστα δε στον ελάχιστο χρόνο αναμονής ,θα σου προσέφεραν οπωσδήποτε καρέκλα να καθίσεις,πολύ πιθανόν δε,αναψυκτικό ή καφέ.

Βλέπουμε την διαφορά νοοτροπίας και την διαφορά στην ποιότητα εξυπηρέτησης,για απλές περιπτώσεις,που στο μεν Δημόσιο γίνονται δύσκολα ,στον δε ιδιωτικο τομέα,θεωρούνται και είναι αυτονόητα ,μάλιστα δε αρκεί η προφορική αίτηση,που φυσικά συντομεύει τον χρόνο και ενισχύει την ποιότητα στην εξυπηρέτηση και στην αντιμετώπιση του πολίτη.

Δυστυχώς στο Ελληνικό Δημόσιο,ουδείς διαθέτει λίγη φαιά ουσία, ή τον κόπο να ερμηνεύσει σωστά τον υπάρχοντα νόμο περί αιτήσεως,ή απλά να τον διαβάσει και να καταλάβει πιθανόν, αν μπορεί φυσικά ,ότι η αίτηση αποτελεί αίτημα είτε είναι γραπτή είτε προφορική.

Και αν προσπαθήσεις να καταλάβεις ,γιατί αλήθεια χρειάζεται το γραπτό αίτημα,ασφαλώς θα πέσεις μέσα στα γνωστά και καθιερωμένα για το Δημόσιο ,γραφειοκρατικά και ανασταλτικά κάθε προόδου,κανάλια διατήρησης θέσεων,αχρηστων και ως θέσεων και ως υπηρεσιών,εντεταλμένων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Να πάρετε πρωτόκολλο και να φέρετε φωτοτυπία της ταυτότητας,εντολές και προϋποθέσεις εξυπηρέτησης Οθωμανικού τύπου του Μεσαίωνα,για να υπάρχει ο υπεράριθμος υπάλληλος του  «κατόπιν ενεργειών μου» που ψηφίζει τον προστάτη του  και χειροκροτεί την ματαιοδοξία του ,την οποίοα σήμερα εμφανώς πλέον ,την πληρώνουμε αλμυρά με χαράτσια,υπερφορολόγηση και με δανεικά.

Είναι και η κατάργηση της αίτησης  ένα από τα προαπαιτούμενα ασφαλώς ,που μας βάζουν οι ελεγκτές της τρόϊκας κάθε λίγο και λιΓάκι,αφού μας πήραν χαμπάρι και κατάλαβαν ότι μόνοι μας ,αυτόβουλα,δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να καταργήσουμε την γραφειοκρατία και τους γραφειοκράτες,γιατί είναι απαραίτητα εργαλεία και εξαρτήματα του συστήματος ,που μας συντηρεί και το συντηρούμε.

Και την επόμενη, που θα πας να πάρεις το «χαρτί»,θα σε ξαναστείλλουν στο πρωτόκολλο,πάλι για αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων εγγράφων κλπ.,ένώ κανονικά θα έπρεπε την επομένη, να έχουμε μόνο εξερχόμενους από το Δημόσιο,υπεράριθμους,άχρηστους και αχρείαστους,μάλιστα δε και παράνομα προσληφθέντες, υπαλλήλους.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα