Οικονομία

Ακίνητα: Έρχονται διασταυρώσεις για τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων

Ακούστε το άρθρο

Στόχος να εντοπιστούν όσοι προσπαθούν να φοροδιαφύγουν μέσω ακινήτων – Η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον νέο προϋπολογισμό έξτρα έσοδα €60 εκατ. από τις διασταυρώσεις, που θα τρεξουν το 2020

Έξτρα έσοδα από την αποκάλυψη και σύλληψη της φοροαποφυγής στα ακίνητα, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο απέστειλε στις Βρυξέλλες κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτεται στις 44 σελίδες του προσχεδίου, το 2020 θα γίνουν μαζικές διασταυρώσεις και έλεγχοι για να διαπιστωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων που φορολογούνται στην Ελλάδα, ώστε να συγκριθούν μετά όσα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους στις δηλώσεις Ε9 τις οποίες υποβάλλουν στην εφορία.

Η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον νέο προϋπολογισμό έξτρα έσοδα 60 εκατομμυρίων ευρώ από τις διασταυρώσεις, που θα τρεξουν το 2020. Όπως αναφέρεται μάλιστα, το μετρό δεν έχει ξεκινήσει αλλά θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα.

rerereer

Μετά την αποκάλυψη των πραγματικών τετραγωνικών, θα επανυπολογιστούν και οι φόροι ακινήτων που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι μεταβίβασης, τα τεκμήρια, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη κλπ.

Η αισιοδοξία αυτή της κυβέρνησης στηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημιουργία δύο μεγάλων βάσεων δεδομένων των ακινήτων, μέσω των οποίων μπορούν να τρέξουν οι διασταυρώσεις για τα πραγματικά τετραγωνικά της επιφανείας τους:

Κατά πρώτον, η πρόοδος του κτηματολογίου η οποία συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια καθώς το έργο πλησιάζει πλέον προς την ολοκλήρωση του, με νέες περιοχές που εντάσσονται διαρκώς στο πρόγραμμα κτηματογράφησης

Και, κατά δεύτερον, τα τελευταία 10 χρόνια αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά κτιρίων, όταν δηλώθηκαν μέσω των ρυθμίσεων τακτοποίησης των παράνομα κλεισμένων ημιυπαιθρίων χώρων ή αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων. Αν και πέτυχαν την εξαίρεση από την κατεδάφιση ή απέφυγαν τα βαρύτερα πρόστιμα που προβλέπει πολεοδομική νομοθεσία, χιλιάδες ιδιοκτήτες επωμίζονται πλέον την υποχρέωση να καταβάλλουν στο εξής τους φόρους ακινήτων που αναλογούν στα πραγματικά τετραγωνικά της επιφάνειας των ακινήτων, την οποία έχουν δηλώσει και αποκαλύψει ήδη οι ίδιοι στις υπηρεσίες του κράτους μέσω των δηλώσεων σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομίες.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα