Οικονομία

Ακίνητα: “Βραχυκύκλωμα” στις μεταβιβάσεις – Μέχρι πότε θα είναι παγωμένες οι αγοραπωλησίες

Ακούστε το άρθρο

Μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές έχει προκαλέσει η αποχή που έχουν κηρύξει οι συμβολαιογράφοι έως τις 26 Ιανουαρίου.

.Εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται αυτήν την στιγμή στον αέρα, αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν παγώσει, προθεσμίες για την αποδοχή κληρονομιών χάνονται, ενώ οι φορολογούμενοι βλέπουν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια.Την ίδια ώρα σταμάτησε να χτυπά και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών. Η αποχή των συμβολαιογράφων οι οποίοι αντιδρούν στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου, έχει αναστατώσει την αγορά ακινήτων. Μια αγορά η οποία τους τελευταίους μήνες έχει πάρει τα πάνω της ενισχύοντας τα έσοδα προϋπολογισμού. Οι φορολογούμενοι βιάζονται να μεταβιβάσουν ακίνητα για να προλάβουν τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έρχεται το Μάιο προκειμένου να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων και φουσκωμένων εξόδων. Από την περασμένη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι έχουν κατεβάσει μολύβια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ετοιμάζει σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” νομοθετικές βελτιώσεις στο νέο καθεστώς ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Η συμφωνία

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο τέθηκαν προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου , Γιώργου Ρούσκα , συμφωνήθηκαν τα εξής:

“-Ως προς το άρθρο 36 του Ν. 4646/2019, δεν θα υπάρχει πρόστιμο στον συμβολαιογράφο, εφόσον δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου και η έννοια της φορολογικής ταυτότητας, όπως προσδιορίσθηκε θα αλλάξει. Κάθε πρόστιμο, που προβλέπεται στον ως άνω Νόμο θα επανεξεταστεί και θ’ αναθεωρηθεί. Οι δε υπεύθυνες δηλώσεις περί του χρόνου απόκτησης ακινήτου και της υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.

-Σε σχέση με την υποβολή των δηλώσεων κεφαλαίου προσδιορίσθηκε ότι ο συμβολαιογράφος θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου με αυτά που περιλαμβάνονται στο συνταχθησόμενο συμβόλαιο. Οι δε κυρώσεις, σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι μόνο αυτές που προβλέπονται από τον Ν. 1587/1950, όπως ισχύει και όχι οι αναφερόμενες στον Ν. 4646/2019, οι οποίες και θα αλλάξουν.

-Η υποχρέωση αποστολής του συμβολαίου εντός δεκαπέντε ημερών προς την φορολογική αρχή θα μετατεθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, απαλλάσσοντας έτσι τον συμβολαιογράφο από την αποστολή αλληλογραφίας προς τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

-Πρόκριμα εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου, το οποίο και συμφωνήθηκε, είναι η κωδικοποίηση των σχετικών με αυτό διατάξεων (Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας Ακινήτων, Φορολογίας Κεφαλαίου και ΕΝΦΙΑ).

-Στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προωθεί η ΑΑΔΕ, έχει ήδη προβλεφθεί και υλοποιηθεί αρχικά η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος ελέγχει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και φροντίζει να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο, που συντάσσει.

-Ουδεμία εμπλοκή φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με την χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, καθώς και στην τελευταία επίδειξη της εφαρμογής έχει ήδη υλοποιηθεί η απεμπλοκή του από οποιαδήποτε «κρίση» και ευθύνη, τα δε απαιτούμενα στοιχεία τα ελέγχει η διοίκηση και οποιοδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.

-Προ της οποιασδήποτε εφαρμογής της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για την χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, θα υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων. Έχει επίσης συμφωνηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία και η βελτίωση της εφαρμογής με σχόλια και παρατηρήσεις των συμβολαιογράφων.

-Για όλα αυτά, αλλά και για μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιεί ο συμβολαιογράφος για τον πωλητή θα υπάρξει θεσμοθετημένη αμοιβή για την οποία απαιτείται ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών), η έκδοση της οποίας έχει ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς».

Τα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων χτύπησαν κόκκινο ,με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010 δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογούμενους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την πρωτοχρονιά.

Όλη η επικαιρότητα