Ηλεία

Ακόμα περιμένουν τους εκτιμητές οι ελαιοπαραγωγοί του Χελιδονιού

Ακούστε το άρθρο

Δυο μήνες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το βόρειο τμήμα του Χελιδονίου και «τίναξε» τις ελιές. Οι παραγωγοί, μέσω της εφημ. «Πατρίς» είχαν κάνει έκκληση στην πολιτεία, να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα της καταστροφής και οι βροχές να μην «παρασύρουν» τις ελιές που είχαν πέσει στο έδαφος.

Η έκκληση τους όμως, δεν έχει εισακουστεί, αφού από τις 17 Νοεμβρίου του 2017 – οπότε και «πέρασε» το χαλάζι από το χωριό –μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ούτε από γεωπόνο ούτε από κάποιο επόπτη για την καταγραφή των ζημιών. Έτσι, δεν έχει δρομολογηθεί και η αποζημίωση, ώστε να μπορέσουν, όταν βελτιωθεί ο καιρός να ξεκινήσουν τα ραντίσματα για να προφυλάξουν το φυτικό κεφάλαιο από ασθένειες που συνήθως εμφανίζουν τα δέντρα μετά από ζημιές από κακοκαιρία και δη από «χτυπήματα» χαλαζιού.

Οι φόβοι επιβεβαιώνονται

Όσον αφορά τους φόβους τους, σχετικά με το ποσοστό της ζημιάς, αυτοί επιβεβαιώνονται. Τότε, σύμφωνα με την εμπειρία τους, σημείωναν ότι η ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή ξεπερνά το 70%. Κι αυτό το «βλέπουν» τώρα, που μαζεύουν ότι έχει απομείνει στα δέντρα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, καθώς η φετινή χρονιά, αν δεν υπήρχε αυτή η ζημιά, θα ήταν χρονιά καλής λαδιάς.

Οι παραγωγοί, καλούν την Πολιτεία, έστω και τώρα, να  στείλει τους εκτιμητές, ώστε να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και να μπορέσουν να  καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αφού ξέρουν ότι η παραγωγή της επόμενης χρονιάς, δε φαίνεται να είναι καλή.

Όλη η επικαιρότητα