Εκλογές

A.Κορδονούρης: Τι να επιλέξω στις 20 Σεπτέμβρη

1467336_10204615579923995_6070705236911687820_n.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι είναι οι κρισιμότερες εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση.

Οι νέοι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι για αυτό που καλούνται να επιλέξουν. Αρκετοί είναι απογοητευμένοι γιατί άκουσαν πολλές υποσχέσεις τον τελευταίο καιρό χωρίς όμως να δουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Ας δούμε όμως κάποια βασικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να καταλήξουμε στο τι θέλουμε και τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα στη χώρα μας για να καλυτερεύσει το μέλλον μας.

Αρχικά, όλοι μας συμφωνούμε ότι με τους πόρους του ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και των μεγάλων έργων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι ότι το 2014 είχαμε την τρίτη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων μέσα στην Ε.Ε. Αντιθέτως το 2015 η κυβέρνηση δεν «πρόλαβε» να αποστείλει αίτημα για παράταση του προγράμματος με κίνδυνο να χαθούν 2,5 δις Ευρώ.

Πέρα από το ΕΣΠΑ ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης για την οικονομία μας και είναι αυτοί που μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον νέες θέσεις εργασίας είτε εποχικές είτε μόνιμες. Η αλήθεια είναι πως από το 2013 με την προηγούμενη κυβέρνηση έγιναν συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των δυο κλάδων. Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους υπήρχε αύξηση έως και 30% πόρων από την Ε.Ε., χωρίς να φορολογούνται. Από την άλλη, η σταδιακή σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας σε συνδυασμό με νέες και πρωτότυπες καμπάνιες, οδήγησαν στη θεαματική αύξηση του τουρισμού.  

Η κυβέρνηση Σύριζα από την άλλη στο νέο τρίτο μνημόνιο που έφερε στη χώρα έβαλε 26% φόρο στους αγρότες με 100% προκαταβολή φόρου, αύξησε στο 23% το ΦΠΑ και κατήργησε τις εκπτώσεις για τα νησιά. Παράλληλα με την επιβολή των capital control στο μέσο της τουριστικής περιόδου, αλλά και με το άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας με ορατά τα αρνητικά αποτελέσματα και στον τουρισμό.

Στο τομέα της παιδείας το 2013 εφαρμόστηκε (με αρκετές παραλήψεις) ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το γνωστό και ως σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Αντί η επόμενη κυβέρνηση να πατήσει πάνω σε αυτό το σχέδιο και να διορθώσει τα λάθη και τις παραλήψεις, έριξε Μπαλτά στην παιδεία συνολικά. Με ιδρύματα που έγιναν πάλι χώροι ανομίας, με τεράστια κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και διάλυση πρότυπων και πειραματικών σχολείων. 

Για όλους εμάς που ζούμε στην Ηλεία η ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπράτησης του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος στις 26 Φλεβάρη ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.

Και τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Η επιβολή των capital control την περίοδο της εξαγωγής του καρπουζιού ήταν μεγάλο πλήγμα τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τα συσκευαστήρια με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας και να μείνει προϊόν απούλητο. Παράλληλα, με όλες αυτές τις κυβερνητικές παλινωδίες καθυστέρησαν και τα έργα (που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση) στο λιμάνι του Κατακόλου με αρνητικά αποτελέσματα για τη γύρο περιοχή.   

Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα σύγκρισης για τα πεπραγμένα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και αυτής που παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Ας σκεφτεί ο καθένας μας ποιον μπορεί να εμπιστευτεί για να επαναφέρει τη σταθερότητα στην κοινωνία και την σταδιακή επανάκαμψη της οικονομίας.

Εγώ επιλέγω τη Νέα Δημοκρατία για να υπάρχει αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα, επενδύσεις, δουλειές.

Ανδρέας Κορδονούρης

Οικονομολόγος – Πρόεδρος Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα