Ηλεία

Άκουσαν τις προγραμματικές – Περιμένουν την υλοποίηση…

Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικοί μέχρις ότου δουν με τα μάτια τους να υλοποιούνται όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων, εμφανίζονται οι πολίτες της Ηλείας ερωτώμενοι για το πώς κρίνουν τα νέα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση για πολίτες και επιχειρηματίες.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν φοροελαφρύνσεις για τους πολίτες και τον κλάδο των επιχειρήσεων, προσφέροντας έτσι σημαντική ανάσα σε μια εποχή που μόνο εύκολη δε μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς και ύστερα από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίων που έχουν τσακίσει τα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων και έχουν φέρει την απελπισία στον κόσμο.

Εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων!

Σταθερή στάση κράτησαν πολίτες της Ηλείας που τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη που μπορούν να προσφέρουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως το διάστημα των πρώτων μηνών είναι το σημαντικότερο για να εκτιμήσει κανείς αν πράγματι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ελάφρυνση των πολιτών από περαιτέρω έξοδα. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις πολιτών και καταστηματαρχών για το ζήτημα:

Αντώνης Κουβελιώτης-Πολίτης:

«Τα μέτρα που εξήγγειλε μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλά, το θέμα όμως είναι να τα υλοποιήσει και να μη μείνουμε μόνο στα όνειρα. Γενικότερα, ότι γίνεται αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον του κόσμου, είναι αποδεκτό. Θεωρώ θα βοηθήσουν σημαντικά τα συγκεκριμένα μέτρα την αγορά και τους πολίτες».

Νίκος Πέππας-Πολίτης:

«Τα μέτρα θεωρώ θα βοηθήσουν ως ένα σημείο, αρκεί να υλοποιηθούν και να μη μείνουν στα λόγια. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να δίνουν οι πολιτικοί υποσχέσεις που ποτέ δεν πραγματοποιούν. Πολλά είναι τα παραδείγματα όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα –ή τουλάχιστον δεν άκουσα κάποια αναφορά- για την πρώτη κατοικία και για τα δώρα των εργαζομένων. Προσωπικά πιστεύω πως δε θα κάνει κάτι από αυτά, αλλά ελπίζω να με διαψεύσει».

Σπυρίδων Μαλαφούρης-Πολίτης:

«Αν πράγματι όλα όσα είπαν τα κάνουν, τότε θα είναι καλό και θα ανακουφιστεί πολύς κόσμος από τη μεγάλη πίεση των τελευταίων χρόνων. Είχα δυο μαγαζιά και έκλεισαν λόγω κρίσης και η σύνταξη κόβεται συνεχώς, γεγονός απαράδεκτο. Όταν ήμουν νέος δούλευα σε δυο και τρεις δουλειές. Τώρα στα 74 μου δεν υπάρχουν. Πως θα αναπληρώσω αυτά τα χαμένα λεφτά; Θα αναγκαστώ να διαθέσω λιγότερα για τον εαυτό μου προκειμένου να ζήσω. Ο σκοπός που δούλευα ήταν να περάσω μια καλή ζωή στα γεράματά μου. Όταν αυτό για πολλούς λόγους μου το στερούν, είναι άσχημο και λυπάμαι πραγματικά».

Τάκης Αθανασόπουλος-Καταστηματάρχης:

«Κάθε απόφαση του ελληνικού λαού όσον αφορά τις εκλογές είναι σεβαστή. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε πρωθυπουργός υπόσχεται προεκλογικά ότι θα κάνει πράγματα και τα κάνει, τότε δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς. Μπορώ να ζητήσω να είναι δίκαιος στους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους θεσμικούς φορείς και η δημοκρατία να πολεμήσει την ανομία και να υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα ούτως ώστε ο κόσμος να μην είναι άνεργος; Θα τον χειροκροτήσω και θα τον συγχαρώ αν τα κάνει αυτά. Δεν μπορώ να κάνω καμία κριτική σε ένα νέο πρωθυπουργό της χώρας, καθώς πολλοί τον κατηγορούν ως το συνεχιστή της παράταξης της ΝΔ. Ωστόσο, η βασική διαφορά είναι ότι αποτελεί ένα νέο ηγέτη με διαφορετικές απόψεις και πρέπει να κριθεί ως πολιτικός ηγέτης».

Κωνσταντίνος Μανδαράκης-Καταστηματάρχης:

«Οτιδήποτε γίνεται για την τόνωση της οικονομίας και της αγοράς βοηθά πολύ τους επιχειρηματίες. Καλό είναι όποια παράταξη και να κυβερνά να κοιτάζει το καλό των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη. Γιατί εμείς είμαστε η μεσαία τάξη και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ευελπιστούμε πως αν πράγματι υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα, να πάρουμε ανάσα όλες οι επιχειρήσεις και ο κόσμος».

Δ. Χαμεζόπουλος:
«Ελπίδα αν υλοποιηθούν»

Την εκτίμησή του πως τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχουν το σωστό προσανατολισμό και πως αν υλοποιηθούν θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της αγοράς, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Νομού Ηλείας Διονύσης Χαμεζόπουλος. Ο κ. Χαμεζόπουλος στάθηκε ακόμη στην αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων από τα νέα μέτρα που ετοιμάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ευνοϊκό κλίμα μέσω μέτρων που θα ανακούφιζαν και θα έφερναν την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη.

Εστιάζοντας στο φορολογικό –με την ακριβή εφαρμογή του όπως ανακοινώθηκε- και στο ασφαλιστικό –που έχει καταντήσει δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρο-, εξέφρασε την άποψη πως θα δοθούν σημαντικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις καθώς και ώθηση ώστε να αυξηθεί ο τζίρος τους και να διευρυνθεί η φορολογική και ασφαλιστική βάση, δίνοντας παράλληλα ανάσα στα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν παρέλειψε βέβαια να είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την υλοποίησή τους στο βαθμό που πρέπει, ενώ εκτίμησε πως τα αποτελέσματά τους θα αρχίσουν να φαίνονται ύστερα από τρεις μήνες εφαρμογής.

Όλη η επικαιρότητα