Ιστορικά Πολιτισμός

Οι ακτίνες X αποκαλύπτουν στοιχεία για τη μούμια 5χρονου κοριτσιού (Βίντεο)

Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία για το μουμιοποιημένο σώμα ενός πεντάχρονου κοριτσιού που ανακαλύφθηκε το 1911 στην Hawara της Αιγύπτου, όπως για παράδειγμα πώς έγινε η μουμιοποίηση του 1900 χρόνια πριν, με τι αντικείμενα θάφτηκε και την αιτία του θανάτου του, προσπαθούν να εντοπίσουν επιστήμονες με τη χρήση καινοτόμων ακτίνων X.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μούμια στο πάνω μέρος της οποίας έχει τοποθετηθεί το πορτραίτο ενός κοριτσιού, ωστόσο μέχρι σήμερα, 106 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, ελάχιστα είναι γνωστά για το παιδί και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν αναμένουν ότι το μυστήριο θα λύσουν οι ακτίνες X.

Γνωστή ως μούμια Garrett, αυτή έγινε η πρώτη ανθρώπινη μούμια που σαρώθηκε με ακτίνες X. «Πρόκειται για ένα μοναδικό πείραμα, ένα τρισδιάστατο παζλ. Έχουμε κάποια προκαταρκτικά ευρήματα σχετικά με τα διάφορα υλικά, αλλά θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να καταλήξουμε στις ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις μας», δήλωσε ο καθηγητής Στούαρτ Στοκ που συμμετέχει στην έρευνα.

Σπάνια μούμια με το πορτραίτο του κοριτσιού πάνω της

Αυτό που καθιστά τις νέες έρευνες τόσο σημαντικές είναι το γεγονός ότι γίνονται σε μία μούμια η οποία φέρει πάνω της και συγκεκριμένα στο σημείο του κεφαλιού, μία ζωγραφιά με έντονα χρώματα που πιστεύεται ότι απεικονίζει το πρόσωπο του θανόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περίπου 100 παρόμοιες μούμιες, ενώ αυτές στις οποίες το πορτραίτο έχει παραμείνει άθικτο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κορίτσι απεικονίζεται να φοράει ένα κατακόκκινο χιτώνα και χρυσά κοσμήματα.

Η σορός που έχει μήκος 0.9 μέτρα, έχει περιτυλιχθεί με λινό ύφασμα, το οποίο στο σημείο του κεφαλιού τοποθετήθηκε με περίτεχνο τρόπο προκειμένου να συγκρατήσει το πορτραίτο που ζωγραφίστηκε με κερί μέλισσας και άλλες χρωστικές.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ιδιαίτερη τη συγκεκριμένη μούμια είναι ότι ανακάλυψαν ότι πιθανώς δημιουργήθηκε με έναν διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό εργαστήριο σε σχέση με άλλες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μούμια Garrett προερχόταν από μια οικογένεια υψηλού κύρους και ότι θάφτηκε σε ένα υπόγειο θάλαμο μαζί με άλλες τέσσερις μούμιες, ελπίζουν ωστόσο η σάρωση με ακτίνες Χ θα ρίξει ακόμα μεγαλύτερο φως στο μυστήριο της προέλευσής της και θα φέρει στην επιφάνεια ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά της.

Σαρώνοντας με ακτίνες X τη μούμια οι επιστήμονες θα καταφέρουν να ανιχνεύσουν υλικά και αντικείμενα μέσα σε αυτή αφήνοντας παράλληλα άθικτο το εσωτερικό της και το εξωτερικό ύφασμα. Από ιατρικής άποψης οι επιστήμονες θέλουν να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία για τα οστά ενώ την προσοχή τους έχει κεντρίσει και ένα αντικείμενο σε σχήμα σκαραβαίου, τα δόντια και ορισμένα υλικά που μοιάζουν με καλώδια κοντά στο κεφάλι και τα πόδια του κοριτσιού.

Στις αρχές Αυγούστου οι επιστήμονες είχαν περάσει και από αξονικό τομογράφο τη μούμια με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην ηλικία του κοριτσιού και στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της προήλθε πιθανότατα από ασθένεια καθώς δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια τραυματισμού.

Ένας από τους ερευνητές που εργάζονται στη μελέτη πάντως μιλώντας στην Chicago Tribune πρόβαλε ως πιθανότερες αιτίες θανάτου την ελονοσία, τη φυματίωση και την  ευλογιά.

Όλη η επικαιρότητα