Τσίπρας: «Φοβάμαι ότι θα πάει στις καλένδες η Πατρών – Πύργου» – Τι είπε για τα ΤΕΦΑΑ (VIDEO)

«Η σημερινή κυβέρνηση στα θέματα υποδομών ακολουθεί μια λογική εκδικητική, μια λογική πολιτικής αντιδικίας χωρίς λόγο»

Περιοδεία στο νομό Ηλείας, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποίησε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα Λεχαινά, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα. Το θέμα, που μονοπώλησε την συζήτηση των δυο ανδρών ήταν η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του έργου.

Ο αυτοκινητόδρομος, το Λιμάνι Κυλλήνης, το αεροδρόμιο Ανδραβίδας, η ακτογραμμή ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στην περίπου 45 λεπτών συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα στα γραφεία του τελευταίου στα Λεχαινά. Μάλιστα η επίσκεψη Τσίπρα συνέπεσε με τα γενέθλια του δημάρχου που συμπλήρωσε τα 48 έτη.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του βουλευτή Διονύση Καλαματιανού, πρώην βουλευτών, και στελεχών της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στο γραφείο του δημάρχου κάθισε στην πολυθρόνα του χώρου υποδοχής και απέναντί του ο δήμαρχος, ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός και ο πρ. βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας. Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης στεκόταν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα.  Ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης καλωσόρισε τον πρ. πρωθυπουργό και αμέσως έθεσε το θέμα του αυτοκινητόδρομου. «Η Πατρών- Πύργου είναι ένας δρόμος χειρότερος από το γεφύρι της Άρτας, τον τόπο καταγωγής σας. Θέλουμε ο δρόμος να γίνει και να μην παραπεμφθεί στις καλένδες. Εμείς θέλουμε τον δρόμο χθες. Δεν μας ενδιαφέρει πως αλλά να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.Έχουμε πληρώσει μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε τραυματίες όλα αυτά τα χρόνια».

 

«Ξεσηκωθείτε για το δρόμο»

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τον δήμαρχο και στη συνέχεια πήρε το λόγο: «Είναι πρώτη φορά που επισκέπτομαι τον Δήμο και όπως έμαθα είναι τα γενέθλιά σου σήμερα, να είσαι γερός λοιπόν. Ο δρόμος μετά την Πάτρα δεν είναι αυτός, που θα έπρεπε να είναι το 2020. Είναι ένας δρόμος, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2013. Τότε το θεωρούσαν ασύμφορο και το έβγαλαν από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, καθώς θεωρούσαν φιλέτο το Πάτρα-Κόρινθος, το οποίο ούτε αυτό ολοκλήρωσαν και ήρθαμε να το πράξουμε εμείς. Είμαι ανήσυχος και φοβάμαι ότι θα πάει στις καλένδες το έργο της Πατρών- Πύργου. Ξεσηκωθείτε με τους βουλευτές. Είναι μια λάθος τακτική, η οποία μας οδηγεί σε κινδύνους και θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, που έχει να κάνει με τις μεγάλες καθυστερήσεις, η εμπειρία μου λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει πολλούς μήνες και νομίζω ότι δεν θα δώσει ένα τόσο μεγάλο έργο με ανάθεση. Συνεπώς να το ξανασκεφτούν, διότι οι πολίτες της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι β’ κατηγορίας και ο φόρος αίματος είναι μεγάλος»

«Εκδικητικότητα»

Στη συνέχεια ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για εκδικητικότητα από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ δηλώνοντας ότι «σε αυτή την χώρα νομίζω ότι είμαστε θύματα μιας λογικής εκδικητικότητας απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις, από τις οποίες παραλαμβάνουμε την διακυβέρνηση.Εμείς δεν το κάναμε , αλλά βλέπω οτι η σημερινή κυβέρνηση στα θέματα υποδομών (ΒΟΑΚ, μετρό Θεσσαλονίκης, Πατρών- Πύργου), ακολουθεί μια τακτική, έργα που είχαν δρομολογηθεί, έργα για τα οποία είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, έργα, τα οποία μετά απο χρόνια θα ολοκληρώνονταν, σε μια λογική εκδικητική, σε μια λογική πολιτικής αντιδικίας χωρίς λόγο, να τα καταργεί και να τα θέτει σε μεγάλη διακινδύνευση, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση και σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις, που θα κληθεί να πληρώσει στους υπάρχοντες παραχωρησιούχους».

Λιμάνι-αεροδρόμιο

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατηγορηματική αντίθεσή του να υπαχθεί το Λιμάνι Κυλλήνης στο κράτος, ενώ για το αεροδρόμιο της 117ΠΜ ο δήμαρχος είπε στον πρ. πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί αεροδρόμιο και για εμπορικές πτήσεις (Gargo) ώστε να μεταφέρονται τα αγροτικά προιόντα της Ηλείας και του Κάμπου προς τις χώρες προορισμού με ταχύτητα. Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε στην ακτογραμμή του δήμου όπου ένα μεγάλο μέρος της προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar να υπάρχει η δυνατότητα για μικρές παρεμβάσεις από το δήμο. Τα θέματα αυτά άκουσε με προσοχή ο Αλέξης Τσίπρας, θα τα μελετήσει και θα τα προωθήσει για συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην Αρχαία Ολυμπία, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ενώ μισή ώρα αργότερα, ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Μουσείο.

«Έρχομαι για πρώτη φορά στον τόπο αυτό, ένα τόπο αναξιοποίητο αλλά  που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand name παγκοσμίως»

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την υποδοχή του στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας από τον δήμαρχο, φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Η έλλειψη υποδομών με βασική αυτή του οδικού άξονα κυριάρχησε στην επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αρχαία Ολυμπία και στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο παρουσία κομματικών στελεχών αλλά και μελών της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ Γεωργιόπουλος αφού καλωσόρισε τον κ Τσίπρα στην γενέτειρα γη των Ολυμπιακών Αγώνων προσκαλώντας τον  και στην Τελετή Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων του ΤΟΚΥΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην έλλειψη σημαντικών υποδομών, πέρα της οδικής σύνδεσης, όπως η μη ύπαρξη ενός σύγχρονου σταδίου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αθλητικές διοργανώσεις αλλά και ενός πολιτιστικού και  συνεδριακού κέντρου για την ανάπτυξη και αυτής την μορφής τουρισμού.

Το αναξιοποίητο… brand name

Ο πρώην Πρωθυπουργός έμεινε εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη του στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και καθόλη την διάρκεια της παραμονής του εκεί, συζητούσε τόσο με τον Δήμαρχο κ Γεωργιόπουλο αλλά και τους υπόλοιπους φορείς για τις αναξιοποίητες δυνατότης του τόπου αυτού.

Μάλιστα ανέφερε ότι το ζήτημα της δημιουργίας ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ τον οδηγεί σε αδιέξοδο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θα συνέβαλε τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής της Ολυμπίας.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι και η σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου με την Ολυμπία, αφού δεν νοείται να  ονομάζεται «Ολύμπία Οδό» και να μην καταλήγει στην Ολυμπία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός παρέμεινε στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έως αργά το απόγευμα αφού παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε εστιατόριο της πόλης.

Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο στο Δημαρχείο της πόλης.

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλαιπωρούν σε μεγάλο βαθμό την Ηλεία και έχουν δυναμιτίσει το τελευταίο διάστημα την ατμόσφαιρα, είχε την ευκαιρία να θέσει χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στον επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την περιοδεία του σε περιοχές της Ηλείας στις οποίες είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολίτες και να του μεταφέρουν τους προβληματισμούς του.

Ο κ. Τσίπρας κατά την άφιξή του στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, έτυχε θερμού καλωσορίσματος από το δήμαρχο και τους συνεργάτες του, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν στο γραφείο του όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για ζητήματα καθοριστικά για τη σωστή πορεία του τόπου μας.

Ο Πύργος πρωτοστατεί αγωνιστικά

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο, η πόλη του Πύργου κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να αποδείξει πόσο αναγκαία είναι η ολοκλήρωση του έργου Πάτρα-Πύργος, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από τον αρχικό στόχο που είναι και θα παραμείνει το έργο Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Για αρκετό διάστημα ο κ. Αντωνακόπουλος έχει εκφράσει τις ανησυχίες του, προσπαθώντας από κοινού με άλλους παράγοντες να δώσουν τον αγώνα τους δημιουργώντας συμβούλιο αιρετών, αυτοδιοικητικών και άλλων θεσμικών εκφράσεων της τοπικής κοινωνίας, που σε πρώτη φάση έχει επιτευχθεί.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην επίμαχη συνάντηση των δημάρχων της Ηλείας με τον κ. Καραμανλή χωρίς τη δική του παρουσία, όπου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού που είχε στόχο να τους ενημερώσει παράλληλα με τη συνεδρίαση που είχε διοργανώσει ο δήμος, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση και στον ίδιο το Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό. Επιπλέον, εστίασε και στη δεύτερη σύσκεψη που έγινε με παρουσία μαθητών από σχολείο που τελούσαν υπό κατάληψη για τα θύματα του δρόμου.

Αρνητικός σε κάθε εμπαιγμό

Ο δήμαρχος Πύργου εκτιμά πως όλη αυτή η αντίδραση της κυβέρνηση κρύβει έναν εμπαιγμό, μετρώντας κάθε καθυστέρηση με λίστες θανάτου. Τονίζει πως όλοι πλέον είναι αδιαπραγμάτευτοι και θα αγωνιστούν αφού αποτελεί υπόθεση ζωής.

Στο προσκήνιο τα ΤΕΦΑΑ

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ήταν η οριστική αναστολή της δημιουργίας των ΤΕΦΑΑ, ενός πανεπιστημίου που δένει απόλυτα με το αξιακό απόθεμα. Σημείωσε πως οι απαραίτητες υποδομές ώστε να φιλοξενηθεί η σχολή υπάρχουν, ωστόσο με κρατικά κονδύλια μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

“Βαρβαρότητες χωρίς διάλογο δε γίνονται αποδεκτές”

Εξίσου μεγάλο αναβρασμό στον κόσμο προκαλεί και το προσφυγικό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί η Ηλεία να φιλοξενήσει περισσότερους από 2000 ανθρώπους. Ο κ. Αντωνακόπουλος εμφανίζεται αρνητικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο έχει κάνει ήδη συζητήσεις με τη γραμματεία αποδοχής μεταναστών για τη φιλοξενία μόνο 40 μονογονεϊκών οικογενειών σε παλιό κτίριο του δήμου που έχει ήδη εξεταστεί. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει την απόφαση χωρίς διάλογο βρίσκει κάθετους τους Ηλείους.

Δευτερεύοντα ζητήματα

Το ταμείο Μολυβιάτη με τα 62 εκατομμύρια ευρώ που δεν αποδίδονται τέθηκε και αυτό στη συζήτηση, ενώ ζητήματα όπως η αγροτική οικονομία που βυθίζεται, η έκτακτη ανάγκη στην οποία έχει τεθεί ο δήμος από τις πλημμύρες έχουν πολλάκις τεθεί αλλά οι υποσχέσεις για λύση δεν φαίνεται να φτάνουν μέχρι την Ηλεία.

Λύσεις σε κάθε πρόβλημα

Ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας προσεκτικά όλα όσα είχε να αναφέρει ο δήμαρχος Πύργου, εξήρε τον Πύργο αρχικά για το πνεύμα διεκδίκησης που δείχνει. Ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμία του είναι να βρει λύσεις που θα οδηγήσουν σε θετική κατεύθυνση. Ο δρόμος για τον πρώην πρωθυπουργό αποτέλεσε “αγκάθι”, εκφράζοντας τους φόβους του για μεγάλη καθυστέρηση μιας και το 2023 αποτελεί στόχο που έχει ήδη ξεπεραστεί και θα πρέπει να πάνε στο επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Με την ιστορία να έχει δείξει πως παλαιότερες διεκδικήσεις είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και αναφερόμενος σε όσα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2013, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η δική του κυβέρνηση κατάφερε να βρει μία προοπτική με λιγότερες δημόσιες δαπάνες και περισσότερο έργο. Ρίσκαρε ακόμα να πει πως ίσως αποτελεί μια επιλογή που διακινδυνεύει την ολοκλήρωση του έργου και θέτει τους πολίτες της περιοχής σε ομηρία, καλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει ρότα.

Όσον αφορά τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, δήλωσε εξαιρετικά περήφανος καθώς κατάφερε χωρίς συγκρούσεις να αναδιαρθρώσει το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εστίασε στο τμήμα της φυσικής αγωγής που θα γινόταν, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να συνδεθεί με όλα όσα συμβολίζει η περιοχή, η Ολυμπία, ο ολυμπισμός.

Ανέτοιμοι για το προσφυγικό

Μακριά από τον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό θεωρεί ο κ. Τσίπρας πως είναι η κυβέρνηση, με τη λύση να είναι προφανές πως δεν μπορεί να είναι τα κλειστά κέντρα. Ωστόσο, εξήρε και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στην περιοχή της Μυρσίνης, το οποίο χαρακτήρισε πρότυπο κέντρο φιλοξενίας. Στάθηκε στην ανάγκη σωστής προσέγγισης του ζητήματος, τονίζοντας όμως πως αυτό που επιδιώκεται τώρα θα επιτείνει τα προβλήματα. Τέλος, στάθηκε στο σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που καλείται να δίνει λύσεις σε προβλήματα των πολιτών και υποστήριξε πως πρέπει να είναι διεκδικητική απέναντι στις κυβερνήσεις, ενώ από πλευράς κυβερνώντων σημείωσε πως οφείλουν να ακούν τα προβλήματα, συμφωνούν ή διαφωνούν.

Μετέπειτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας μετέβη στο Πάρκο Ξυστρή όπου μίλησε σε ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα άσκησε δριμύ κατηγορώ στην Κυβέρνηση… Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «ποτέ δεν συνέβη σε τόσο μικρο διάστημα να διαψευστεί τόσο πολύ μια Κυβέρνηση».

Μεγαλειώδη υποδοχή επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο κόσμος της Ηλείας που έδωσε χθες νωρίς το βράδυ βροντερό παρόν στην συγκέντρωση-συνέλευση στο πάρκο Ξυστρή. Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο του καλέσματος προς τους πολίτες για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η παρουσία του κόσμου ώθησε τον πρ. Πρωθυπουργό να τονίσει –στο τέλος της ομιλίας του- καταχειροκροτούμενος πως «Δεν είναι μακριά η ημέρα που ο κόσμος θα δει ξέφωτο ξανά»…

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των όσων είπε στεκόταν όρθιος κινούμενος από την μια άκρη στην άλλη της μικρής σε ύψος εξέδρας που υπήρχε στο χώρο, έχοντας άμεση επαφή με το κοινό.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «Η αποψινή συγκέντρωση δεν είναι συγκέντρωση ενός κόμματος που έχασε τις εκλογές πριν έξι μήνες, αλλά συγκέντρωση μιας πολιτικής δύναμης που ριζώνει μέσα στην Ελληνική κοινωνία γιατί εκπροσωπεί όλους εκείνους τους Έλληνες και τις Έλληνιδες που δεν είναι προνομιούχοι. Τις Ελληνίδες και του Έλληνες που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο, μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στο τόπο μας, πάντοτε η Αριστερά και το δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα αγωνιζόταν για μια δικαιότερη κοινωνία. Αυτό είναι το όραμα μας για την Ελλάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί».

 

«Στόχος να αλλάξουμε το τόπο»…

Απευθυνόμενος στον κόσμο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «Οι συγκεντρώσεις μας δεν είναι μόνο για έρθετε να ακούσετε αυτά που λένε οι ομιλητές. Είναι συγκεντρώσεις στις οποίες σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε τις ερωτήσεις και να εκφράσετε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας. Θέλουμε να γίνετε κομμάτι αυτής της οργανικής προσπάθειας που δεν είναι προσπάθεια να φτιάξουμε το κόμμα αλλά προσπάθεια όχι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια προόδου και δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι κορμός της προοδευτικής παράταξης έχει σκοπό να αλλάξει τούτο το τόπο και να δώσει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε όλους και να ζήσουν μια ζωή με ευημερία και προκοπή».

 

«Ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις της ΝΔ»…

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως «Είμαστε σε μια περίοδο που αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις και να διαφαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Ένα σχέδιο που ενορχηστρώθηκε από γνωστά πολιτικά κέντρα και υλοποιήθηκε με την βοήθεια της συντριπτικής μερίδας των μέσων ενημέρωσης σχεδόν καθ` όλη τη διάρκεια της πολύ δύσκολης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Από την επόμενη ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε εκλογές και προέβλεπε καταστροφές, μειώσεις συντάξεων, ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Όλη η πολιτική επιχειρηματολογία με τη στήριξη των ΜΜΕ σκόπευε στο να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα για την οικονομία. Έπρεπε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για να δυναμώσει γεωπολιτικά η χώρα. Για να γίνει ξανά μια χώρα που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρομαι στις κρίσιμες αποφάσεις που πήραμε όπως η Συμφωνία των Πρεσπών με την ρητορική της Νέας Δημοκρατίας τότε να διχάζει το λαό που σήμερα τηρεί και η ίδια».

«Επιβάλλουν ένα άδικο σύστημα»…

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την δριμεία κριτική ενάντια στη σημερινή Κυβέρνηση αναρωτώμενος «Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4%; Πού είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες που θα έμπαιναν στο Ελληνικό σε μία εβδομάδα; Πού είναι οι δουλειές για όλους; Πού είναι η αύξηση του μισθού; Πού είναι οι ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη;»

«Αντί για ελαφρύνσεις, βλέπουμε επιβαρύνσεις. Βλέπουμε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις εισφορών για τη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Το 90% θα πληρώνει 20% υψηλότερες εισφορές. Επιβάλλουν ένα άδικο σύστημα που ευνοεί τα ψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Που είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη; Δυόμιση εκατομμύρια πολίτες δεν πήραν κοινωνικό μέρισμα. Ήταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που είχαν ανάγκη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αδικαιολόγητη η αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο»…

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον χώρο της Γ`θμιας Εκπαίδευσης λέγοντας πως «Η κυβέρνηση της ΝΔ αναστέλλει τη λειτουργία σε 38 σχολές του δημόσιου Πανεπιστημίου στις οποίες οι νέοι και οι νέες θα μπορούσαν να φοιτούν δωρεάν. Την ίδια στιγμή επαναφέρουν τη βάση του 10 και ασύδοτα πριμοδοτούν τα κολέγια, εξισώνοντας τα πτυχία τους με αυτά των ΑΕΙ. Ειδικά για τον Πύργο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει, εντελώς αδικαιολόγητα, να αναστείλει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΑΑ. Ένα τμήμα που θα είχε ιδιαίτερη αξία καθώς θα μπορούσε να αναδείξει την ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει η Ολυμπία, ένα Παγκόσμιο σύμβολο, που δεν αφορά μόνο την Ηλεία, αλλά όλο το κόσμο», ανέφερε.

«Χαρακτήριζαν την  κατάσταση στην Μόρια απάνθρωπη όταν είχε 5.500 ανθρώπους. Σήμερα που έχει 25.000 είναι Τρίτη και αύριο Τετάρτη…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

Και «γαλάζιοι παππούδες»

Μιλώντας για τον τομέα της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Χειρουργεία ακυρώνονται, καρκινοπαθείς εκπέμπουν «sos», ο ΦΣΑ καταγγέλλει τη πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων, νοσοκομειακές μονάδες κλείνουν ή υπολειτουργούν. Ο μόνος χώρος των νοσοκομείων που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο χώρος των γραφείων των διοικητών των νοσοκομείων. Μετά τη τακτοποίηση των «γαλάζιων παιδιών», έχουμε και τους «γαλάζιους παππούδες». Με τροπολογία, οι συνταξιούχοι του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ που έχουν προσληφθεί ως μετακλητοί σε κυβερνητικές θέσεις, πλέον θα λαμβάνουν και το μισθό και τη σύνταξη».

«Γεφύρι της Άρτας το Πάτρα – Πύργος»…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο δρόμο Πάτρα – Πύργος χαρακτηρίζοντας τον ως σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» για να συμπληρώσει πως «Ολυμπία οδός που δεν φτάνει στην Ολυμπία δεν είναι δυνατόν. Ο υπουργός κ. Καραμανλής ακολουθεί μια εκδικητική πολιτική απέναντι σε αποφάσεις που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεμπλοκάραμε και λειτούργησε η Κορίνθου – Πατρών και άλλα έργα με λιγότερα χρήματα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό ενόχλησε την ΝΔ που είδε να γίνονται πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Εκδικητικά ακυρώνουν έργα που είχαν δρομολογηθεί και διακινδυνεύει την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θέλει να κάνει τώρα ανάθεση σε αυτούς που το 2013 είχαν αφαιρέσει το κομμάτι Πάτρα – Πύργος. Ακόμα κι αν περάσει από την  Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει στις καλένδες και το έργο δεν θα ολοκληρωθεί το 2023 αλλά πολύ αργότερα. Αυτό όμως δεν είναι ένα θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης αλλά θέμα που αφορά τους πολίτες όλης της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας διότι κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα υπάρχει βαρύς φόρος αίματος. Χάνουμε αθώες ζωές. Ο δήμαρχος Πύργου κάλεσε δημοτικές παρατάξεις και φορείς να συμπορευθούν στην προσπάθεια να πειστεί η ηγεσία του υπουργείου να μην προχωρήσει σε όσα σχεδιάζει για το Πάτρα – Πύργος. Διότι πολιτικά παιχνίδια μπορείς να παίζεις, με ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να παίζεις Και το μέλλον των πολιτών του Πύργου, της Ηλείας δεν μπορεί να είναι υποθηκευμένο. Καλούμε τώρα την Κυβέρνηση να κάνει πίσω σε αυτόν τον παράλογο σχεδιασμό και να αφήσει τους συμβασιούχους να συνεχίσουν τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει για να προχωρήσει το έργο και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στο κοινό όπου πολίτες όλων των ηλικιών απεύθυναν ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα με τον ίδιο να τους απαντά.

Σημειώνεται πως πριν την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού τον κόσμο -και τον κ.Τσίπρα- καλωσόρισε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, Γιώργος Σαιτάς, που παράλληλα έδωσε το λόγο στον βουλευτή Διονύση Καλαματιανό ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του –καταχειροκροτούμενος- τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Η Ηλεία των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων, ο τόπος που γέννησε τον Πολιτισμό αγκαλιάζει απόψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».