Οικονομία

Αλαλούμ με τις προθεσμίες – Παράταση μόνο για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2

afm.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παράταση μέχρι την Παρασκευή, 26 του μηνός, δίνει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μέσω Taxisnet, των φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2.

Η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει: «Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία (έληγε σήμερα 22 Ιουλίου) ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων, με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2. Οι φορολογούμενοι καλούνται να συνεχίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους κανονικά».

Δηλώσεις Θεοχάρη στο newmoney.gr

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο Newmoney.gr του γ.γ Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, “το σύστημα θα μείνει ανοικτό για να δέχεται ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις και δεν θα κλείνει κάθε φορά που θα εκπνέει η προθεσμία ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ”.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές ενδεχομένως να θεωρηθούν εκπρόθεσμες, καθώς δεν έχει δοθεί παράταση ούτε πρόκειται να δοθεί μέχρι να τελειώσει η υποβολή όλων των δηλώσεων (στις 30 Αυγούστου) και το θέμα αυτό θα κριθεί από την τρόικα εκ των υστέρων.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες μένουν “όμηροι” των αποφάσεων που θα ληφθούν εκ των υστέρων, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην μεταγραφή των τόκων των καταθέσεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο TAXIS, στις βεβαιώσεις αποδοχών κ.λπ.

Σημειώνεται ότι εάν μια δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, δεν λαμβάνονται  υπ’ όψιν οι αποδείξεις για μείωση του φόρου, ενώ υπάρχει προσαύξηση στο φόρο 1%.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά τη λήξη των προθεσμιών θα θεωρούνται εκπρόθεσμες ή όχι.

Το σύστημα υποδοχής των φορολογικών δηλώσεων μέσω Ίντερνετ θα παραμείνει ανοιχτό έως 30 Αυγούστου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Λόγω των πολλων προβλημάτων που υπήρξαν και παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, οι πιέσεις των φοροτεχνικών ήταν ασφυκτικές και το υπουργείο αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Μέχρι σήμερα, οι προθεσμίες ήταν διαφορετικές για τους φορολογούμενους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και σήμερα έληγε η προθεσμία για τους ΑΦΜ που έληγαν σε “1” και σε “2”.

Αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Όλη η επικαιρότητα