Πολιτική

Αλέξης Καστρινός: Επιμένει στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών

mathites_sxoleio_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε μια τραγική για την χώρα περίοδο, που μάλιστα κάθε σπίτι έχει τα δικά του προβλήματα, είναι τουλάχιστον θλιβερό να αδυνατεί το Κράτος να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους και να απαιτεί από πεινασμένα παιδιά πεζοπορία 3 και 4 χιλιομέτρων.

Αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής συνάντησης του δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού με τους δημοσιογράφους, ενώ τέθηκε και το θέμα του προσφυγικού.

Δωρεάν μεταφορά για λίγους!

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Καστρινός, έχουν φτάσει στα σχολεία Α’ βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μια σειρά φόρμες τις οποίες απέστειλαν οι οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης, τις οποίες καλούνται να συμπληρώσουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Οι  φόρμες  αφορούν σε στοιχεία για την μόνιμη κατοικία των μαθητών και αποσκοπούν στη συλλογή στοιχείων για την οργάνωση της μεταφοράς τους  για το σχολικό έτος 2016-2017.

Με βάση αυτές τις φόρμες (Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001/6.2013), προκύπτει πως πολύ λιγότεροι μαθητές θα μεταφέρονται δωρεάν με μισθωμένα πούλμαν από την νέα σχολική χρονιά, και αυτό γιατί θα απαιτούνται πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν!

Και πώς ορίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις: τουλάχιστον 1200 μέτρα για μαθητές δημοτικού, 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Εύλογα ερωτήματα

Μέχρι πέρυσι, συνέχισε ο κ. Καστρινός, οι διευθυντές των σχολείων έστελναν εγγράφως τα στοιχεία αλλά από φέτος η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βρίσκονται εκτός συστήματος.

 «Αν η απόσταση για παράδειγμα είναι 3.700 μέτρα, με την φτώχεια που υπάρχει σε κάθε σπίτι, που σημαίνει ότι δεν σιτίζεται σωστά ο μαθητής, θα μπορεί το παιδί να βαδίσει 3.700 μέτρα για να πάει στο σχολείο του;» ήταν το εύλογο ερώτημα του κ. Καστρινού.

 «Η εξυπηρέτηση των μαθητών γινόταν και με τα λεωφορεία που πήγαιναν  οι μαθητές του δημοτικού, δεν γίνονταν δηλαδή επιπλέον δρομολόγια. Αρα αφού λογικά για τους μαθητές του δημοτικού που είναι η μικρότερη δυνατή απόσταση 1200 μέτρα, καλύπτεται γιατί να μην παίρνει το λεωφορείο και τους μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου;», ήταν ακόμη ένα ερώτημα του δημάρχου ο οποίος έστειλε σχετικά έγγραφα στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους πέντε βουλευτάς του νομού και την ΚΕΔΕ, αφού θεωρεί (και είναι) το θέμα μείζονος σημασίας.

«Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει»

Απουσία Εθνικού Σχεδίου για το προσφυγικό η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να δώσει λύσεις παρακάμποντας τοπικές κοινωνίες, δήμους, ΚΕΔΕ και Περιφέρεια. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδος θα έχουν  εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη το πρωΐ συνάντηση στην Περιφέρεια με τον κ. Απόστολο Κατσιφάρα.

 «Να κουβεντιάζουμε στην Πάτρα με τον Περιφερειάρχη, να κουβεντιάζουμε στην ΚΕΔΕ και να μην το λαμβάνει κανείς υπόψιν του είναι κάτι που δεν μας τιμά», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων πως για την ώρα δεν του έχει γίνει κάποια κρούση από την κυβέρνηση σχετικά με εγκατάσταση προσφύγων στο δήμο αλλά συμπλήρωσε με νόημα «δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει».

Ο κ. Καστρινός για μια ακόμη φορά τόνισε ότι κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος για το οποίο απαιτείται εθνικός σχεδιασμός.

του Κώστα Ζαφειρίου

kozapres@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα