Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»

Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τα δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση έναντι των παράλογων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων του Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός, που ασκεί επίσης κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού -όπως υποστηρίζει- ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή».

Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός:

«Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία.»

Για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο».

Στην ίδια συνέντευξη, κάνει αναλυτικό απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, τονίζοντας: «για όλα αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».

Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».

Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση».

Όλη η επικαιρότητα