Μουσική Συνεντεύξεις

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Τα υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου ντύνουν τα συναισθήματα μας»

Ακούστε το άρθρο

Η χαρισματική ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη, συναντά για πρώτη φορά τον σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο. Μία συνάντηση κορυφής, μια καλλιτεχνική συνεργασία υψηλού επιπέδου που θα μας χαρίσει μοναδικές στιγμές, μια μουσική σύμπραξη που όλοι ξέρουμε πόσο θα συγκινήσει.

Η υπέροχη αυτή συνεργασία θα πραγματοποιηθεί και στο ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ τη Τετάρτη 26 Ιουλίου και ώρα 21:30. Με αφορμή αυτή την υπέροχη μουσική συνάντηση, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μιλά στην «εφ. Πατρίς», και στη Μαριάννα Μητροπούλου, για την τέχνη της, τον πολιτισμό, τα μουσικά της ταξίδια, και φυσικά, μας δίνει μια γεύση για τα όσα θα ζήσουμε στο κάστρο Χλεμούτσι.

«Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά τον Σταύρο Ξαρχάκο». Ποια είναι τα συναισθήματα που σας δημιουργεί αυτή η συνάντηση;

Αυτό που νοιώθω απο αυτη την συνεργασία είναι χαρά και δημιουργία,είναι ένα τοπίο που πάντα ήθελα να βάλω ένα παγκακι και να το απολαύσω. Είναι η μαγεία που προσφέρει απλόχερα η μουσική οταν δυό άνθρωποι που τους ενώνει το τραγούδι αποφασίζουν να γίνουν ένα .Τα  υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου έχουν ντυσει  και ντύνουν τα συναισθήματα μας..

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της περιοδείας; Ποια είναι τα μηνύματα που θα επιδιώξετε να περάσετε στο κοινό μέσω αυτής της μουσικής σύμπραξης;

Αυτη η συνάντηση είναι ένα ταξίδι στον χρόνο , είναι μια πορεία  απο την μουσική προς το όνειρο.Μια μεγάλη παραγωγή που είμαστε περήφανοι που την ταξιδέυουμε … Θα τραγουδήσω μόνο δικά του τραγούδια .Αυτή ήταν και η σκέψη  και πρόκληση για την “Συνάντηση”. Η ‘Αλκηστις συνανταει  και τραγουδάει  Σταύρο Ξαρχάκο , με τον ιδιο να διευθύνει επι σκηνής την 9μελή ορχήστρα του.’Οποιος δεν τον έχει δει να διευθύνει έχει χάσει …Σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια…Πάλλεται και το τελευταίο του κύτταρο στη σκήνη  και μας εμπνέει όλους!

Πως θα περιγράφετε με λίγα λόγια την μουσική αυτή συνάντηση, ώστε να δώσουμε μια γεύση στο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να σας απολαύσει;

Έχουμε τρομερη χημεία μεταξύ μας και πραγματικά. Η “Συνάντηση” έγινε σε ‘ενα ξεκάθαρο τοπίο ψυχής. Ησυχη, με πολύ αγάπη, με ένταση και πάθος, με δημιουργια και έμπνευση και  το κυριότερο με απόλυτη ειλικρίνεια.Κάναμε μια εκπληκτική βουτιά στο παρελθόν και φέραμε στο σήμερα τραγουδια  του που όλοι έχουμε ψιθυρίσει και τραγουδήσει… Ενδεικτικά σας λέω μερικά…Θαρθει ασπρη μέρα και για μας, νυν και αεί, έβαλε ο θεος σημαδι παλληκαρι στα Σφακιά ,γειά σου χαρά σου Βενετιά, ένα πρωινο, μάτια μπλέ, ητανε μια φορα μάτια μου, καντ υπομονή  κι ουρανος θα γίνει πιο γαλανός και τόσα άλλα. «Η Συνάντηση» είναι μία ακρως συναισθηματικά δυνατη μουσικη βραδυά με υψηλή τάση ρεύματος επί σκηνής!

Τα μουσικά «ταξίδια» που έχετε κάνει επί σκηνής είναι πάρα πολλά, πως νιώθετε όταν ανεβαίνετε στη σκηνή και πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία με το κοινό;

Η επικοινωνία με το κοινό είναι η  κοινωνία της ψυχής μου. Είμαι ευγνώμων στον Θεό που μέσα απο τα δύο εκατοστά που είναι οι φωνητικές μου χορδές είμαι στις ψυχές των ανθρώπων . Είχα και έχω πείσμα και όνειρα ,  ήθελα να εκφραστώ μεσα απο το τραγούδι .Απο τότε που με κατάλαβα  ,ήξερα οτι με περιμένει  ανηφόρα. Έχω τεράστια υπομονή  και  τρελλή περιέργεια για την ζωή. Αυτο με οδήγησε σε απίθανα μονοπάτια .Δεν φοβήθηκα να διεκδικήσω ο,τι  έκανε την ψυχή μου να φτερουγίζει. Η αναμονή του “άγνωστου” με  κρατάει σε εγρήγορση.Αυτο είναι η Αλκηστις Πρωτοψάλτη .Εξερεύνηση, παθος, μουσική,   ,αφοσίωση στο στόχο , δημιουργία, επικοινωνία  . Αυτό που νοιώθω οτι έχω κατακτήσει είναι  ότι με  “κάποιο τρόπο” αγγίζω τις ζωές των ανθρώπων. Μέσα απο τα τραγούδια δημιουργούνται αναμνήσεις,  και συναισθηματικόι κραδασμοί . Ο,τι  “πέρασα” ,ο,τι ένοιωσα το μοιράστηκα και με έφερε σε αυτη την στιγμή .Είμαι ευγνώμων. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Δεν μετανοιώνω για το παραμικρό και δεν μετακινώ ουτε ένα βοτσαλακι απο την παραλία της ζωής μου.

Πόσο έχει αλλάξει το κοινό από το ξεκίνημα σας ως και σήμερα;

Αλλαζει συνεχως   ,αλλαζει και το κοινό αλλά και ο τρόπος παρουσίασης των τραγουδιών , και αυτό είναι λογικό. Σήμερα όμως, ενώ τα πάντα συμβαδζουν με την τεχνολογία , διαπιστώνω ότι  σε πολύ δύσκολες εποχές – οπως αυτη που διανύουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία – οι άνθρωποι ψάχνουν να ακουμπήσουν την ψυχή τους σε αλήθειες.Αυτό παραμένει ίδιο !!!!

Πως νιώθετε όταν βλέπετε νέα παιδιά στις συναυλίες, που γνωρίζουν τώρα τα τραγούδια και μαθαίνουν τώρα τη μουσική σας πορεία;

Βρισκω καταπληκτικό το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες μου τις συναυλίες υπάρχει μια γενιά παιδιών που δε με ξέρει ή δε με έχει ακούσει .. Στα δεκαοχτάχρονα που έρχονται και μου λένε «Σας ξέρουμε από τους γονείς μας», σ  αυτούς δίνω εξετάσεις. Κανονικά ! Το θεωρώ συγκλονιστικό να σε ακούει μια γενιά μετά από 40 χρόνια!  Πρέπει να έχεις κάτι να τους πεις.  Να τους ενδιαφέρεις και να μιλήσεις με ένα τρόπο τη γλώσσα τους.  Πρέπει να εξελίσσεσαι χωρίς να χάνεις την ψυχή σου ή  την προσωπικότητά σου.

Μπορεί ο πολιτισμός, η μουσική να μας «λυτρώσει» μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως λαος;

Ταλαιπωρειται απίστευτα η Ελλάδα και οι Έλληνες , ακόμα και οι λέξεις έχουν κουραστεί… έχουμε χάσει το γέλιο ,την αυτοπεποιθηση μας, την χαρά μας ,τα όνειρά μας .Ζούμε σε  ενα απο τα ωραιότερα σημεία του πλανήτη με μια Ιστορία που όμοια της δεν υπάρχει στον κόσμο,  έχουμε δύναμη ,αξιοπρέπεια, αλτρουισμό,φιλότιμο,  πάθος . Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να ανοίξουν οι αγορές ,να γίνουν επενδύσεις για να πάμε μπροστά. Θαυματα δεν γίνονται .Εμείς πρέπει πρωτα να αλλάξουμε για να αλλαξει και η Ελλάδα. Είναι η ώρα να κάνουμε κάτι κι εμείς. Να μας υπερασπιστεί η χώρα μας και να την υπερασπιστούμε και εμείς. Πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στον πολιτισμό και τον τουρισμό μας που  πάντα θα εκπέμπουν  ισχυρότατο σήμα και μπορεί να  είναι αντίβαρο σε οτιδήποτε μας μειώνει…

Όλη η επικαιρότητα