Υγεία

Αλλαγές στο ΕΣΥ προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές για τη λειτουργία του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού της χώρας, προτείνει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με βάση τα συμπεράσματα της συνόδου της ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου.

Nα σημειωθεί ότι στην σύνοδο συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός που τόνισε πως σύντομα θα έχουμε την ανακοίνωση προτάσεων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

50% έως 70% η αποδοτικότητα των νοσοκομείων

Όπως τονίστηκε, η αποδοτικότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσιεύσεις κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία Νοσοκομεία και μόνο το 25% των νοσοκομείων (μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα.

Ο ΠΙΣ προτείνει τη μετατροπή της Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από “ΝΠΔΔ” σε “ΝΠΙΔ” Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των Νοσοκομείων της ΕΕ (Δημόσια ή Κοινωφελή Ιδρύματα). Το σύνολο των Δημοσίων Νοσοκομείων θα πρέπει να υπάγονται απευθείας σε ένα νέο εξειδικευμένο Δημόσιο Οργανισμό, το “ΕΣΥ ΝΠΔΔ”, ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Αλλαγές στα νοσοκομεία

Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, όταν κρίνεται σκόπιμο προτείνεται:

-Αναδιάταξη μονάδων υγείας

-Συνδιοίκηση Νοσοκομείων

-Συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου.

-Συγχώνευση μικρών Νοσοκομείων που γειτνιάζουν

-Μετατροπή μικρών μονάδων (Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας), σε μονάδες
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες, που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω Νοσοκομείου Αναφοράς.

-Ίδρυση νέων Νοσοκομείων όταν είναι απολύτως απαραίτητο (π.χ. ίδρυση Νοσοκομείου Παίδων στην Β. Ελλάδα).

-Ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών.

-Λειτουργία επιλεγμένων Δημοσίων Νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς σε ειδικά θέματα (π.χ. Καρδιοχειρουργικά, Μεταμοσχευτικά, Παιδοκαρδιολογικά Κέντρα κλπ)

-Λειτουργία Ειδικών Νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Κέντρων αποκατάστασης. Κέντρων αντιμετώπισης ασθενών τελικού σταδίου, συνδεδεμένων με ομάδα Νοσοκομείων.

Το ιατρικό προσωπικό

Οι καθαρές και διαφανείς λύσεις που προτείνονται από τον ΠΙΣ θα έχουν την συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομειακών ιατρών, αφού θα μπορούν να βελτιώσουν με νόμιμο τρόπο το εισόδημά τους, θα επιφέρουν βελτίωση της λειτουργίας και αύξηση των εσόδων των Νοσοκομείων, θα διασφαλίσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και θα μειώσουν την παραοικονομία.

Προτείνεται η υιοθέτηση του ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και της ευθύνης διαχείρισής του από τους Διευθυντές εκάστου τμήματος.

Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία

-Θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει με διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό του.

-Πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν

-Σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού.

-Παροχή ειδικών κινήτρων (οικονομικά, εξέλιξης κλπ) σε ιατρούς και νοσηλευτές για υπηρέτηση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

-Παροχή στις δομές του ΕΣΥ της δυνατότητας να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με Ιδιώτες ιατρούς μετά από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές καθοριζόμενες από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν.

-Θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης για συγκεκριμένο χρονικό́ διάστημα και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, ιατρικού́ ή νοσηλευτικού προσωπικού́ εις “αναπλήρωσιν” (locum) ελλείποντος (ευρισκομένου εν αδεία, ασθενούντος, συνταξιοδοτηθέντος κλπ) προσωπικού́, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονικής πρόσληψης.

Όλη η επικαιρότητα