Λιμάνι «κόσμημα» της Μεσογείου! – Πρόσω ολοταχώς για δημοπράτηση η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης Κατακόλου (PHOTOS-VIDEO)

Ένα σύγχρονο μεσογειακό λιμάνι που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ηλεία είναι ο κοινός στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, όπως τονίστηκε χθες κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου, έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους κατά την υπογραφή της σύμβασης, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο έργο που πέρασε από σαράντα κύματα για να προχωρήσει.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ανοίγει ο δρόμος για μια νέα ευκαιρία μεγάλη για τον τουρισμό, την κρουαζιέρα και συνολικά για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηλείας. Το 2011 βρήκαμε μακέτες και σήμερα, με σωστό πολιτικό προγραμματισμό και πολιτική διεκδίκηση πόρων, είμαστε στην πιο ευχάριστη θέση για να πούμε ότι θα παραδώσουμε ένα σύγχρονο μεσογειακό λιμάνι κρουαζιέρας, που δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα λιμάνια κρουαζιέρας. Το λιμάνι του Κατακόλου καθίσταται περισσότερο φιλόξενο, βελτιώνεται η λειτουργικότητά του και αναβαθμίζεται το επίπεδο υπηρεσιών προς τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κρουαζιέρας που το επισκέπτονται κάθε χρόνο», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον συνολικό σχεδιασμό παρεμβάσεων στη ζώνη Πύργος-Κατάκολο, η οποία θα αναδείξει τη μοναδικότητα της περιοχής.

«Πετύχαμε την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, δρομολογήσαμε την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη, η οποία ήδη δημοπρατείται, και τώρα διαμορφώνουμε εικόνα αντάξια ενός τουριστικού λιμανιού, βάζοντας τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν είμαστε της σχολής των παρατηρητών και των καταγγελλόντων, αλλά υπέρ των έργων και της δουλειάς. Όραμά μας ένα λιμάνι κόσμημα της Μεσογείου», επισήμανε εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε ανακουφισμένος και ταυτόχρονα ικανοποιημένος, αναφέροντας ότι το έργο μπαίνει στην τελευταία του φάση.

«Με διακατέχουν αισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης. Ανακούφιση γιατί πίσω από την προγραμματική σύμβαση κρύβεται σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου,  με προβλήματα και αγώνα εκ του συστάδην. Ικανοποιημένος νιώθω διότι αυτή η υπογραφή είναι η αρχή της τελικής ευθείας, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών την άνοιξη του 2019. Είναι ένα έργο-βιτρίνα για την ΟΧΕ. Ο τουρίστας δεν θα βλέπει πια τη μαύρη αλάνα, αλλά μια εικόνα που θα μας κάνει υπερήφανους. Η παρέμβαση θα συνεχιστεί με την παράκαμψη Αγίου Ιωάννη, την αναβάθμιση του τουριστικού τρένου, έργο εξίσου εμβληματικό, και την ανάπλαση της οδού Κατακόλου σε σύγχρονο οδικό δίκτυο, Αισθανόμαστε υπερήφανοι, διότι ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και είμαστε στην αρχή του τέλους για να υλοποιούμε το πολιτικό πρόταγμα της περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος.

«Κάναμε το χρέος μας προς την Ηλεία»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται με την ανάπλαση και δήλωσε ότι όραμά του είναι να ανοίξει τις πύλες του λιμανιού σε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες και να καθιερώσει το Κατάκολο ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι η επιτομή της αθόρυβης και συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Ηλείας, όπως το τουριστικό μας λιμάνι, που εντάσσεται στην πεντάδα των κορυφαίων τουριστικών προορισμών και με την ιδιαιτερότητα ότι δεν είναι νησί. Κάναμε το χρέος μας για το καλό του τόπου, ώστε από ουραγοί της ανάπτυξης να μπούμε στη λεωφόρο της προόδου, αξιοποιώντας προγράμματα όπως η ΟΧΕ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το LEADER», υπογράμμισε ο κ. Βαρουξής και πρόσθεσε πως ότι η ασφάλεια και η εξωστρέφεια είναι βασικοί πυλώνες της διοίκησής του.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τις πύλες του λιμανιού σε όλες τις ναυτιλιακές, ώστε με τις απαραίτητες υποδομές και λοιπές αναγκαίες προϋποθέσεις στον τομέα της ασφάλειας, να ενισχύσουμε την επιλογή του Κατακόλου ως τοπ τουριστικού προορισμού. Το έργο το αφιερώνουμε ως διοίκηση στην τοπική κοινωνία και σε αυτούς που με εμπιστεύτηκαν για να πάρει το λιμάνι ό,τι δικαιούται, καθώς και στην οικογένειά μου που με στήριξε στα δύσκολα», δήλωσε ο κ. Βαρουξής, εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν να δρομολογηθεί το έργο, μνημονεύοντας ονομαστικά τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του δήμου Πύργου, Μιχ. Καλογερόπουλο, Ν. Μπούλιαρη, Αλκ. Σταθοπούλου, Κ. Μυλωνά και Άρη Φιλιππόπουλο.

Το Σχετικό Δελτίο Τύπου:

Στη διαδικασία υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπερ/ρχης Οικονομικών Παν/ Μπράμος, ο Αντιπερ/ρχης Αγροτ.Ανάπτυξης Κων/νος Μητρόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού &Αθλητισμού Δημ. Κωσταριάς, ο περ/κός σύμβουλος Ηλείας Παν. Πλατανιάς, η Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος ΠΕ Ηλείας Κατερίνα Αρκουμάνη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων ΠΕ Ηλείας Νίκος Μπούλιαρης, ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γ.Παπαδιαμαντόπουλοςο ειδικός συνεργάτης ΠΔΕ Βαγγέλης Καραχάλιος και εκ μέρους της Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, τα μέλη του ΔΣ Σάκης Αντωνόπουλος και Ζώης Υφαντής.

Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του  έργου  «Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου» που αποτελεί μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2018, στο Κατάκολο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής.

«Με συνέργειες υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο, οραματικό πλάνο, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται, με πόρους ήδη διασφαλισμένους. Με ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων, σκοπεύουμε να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Προσθέτοντας ότι με την δέσμη έργων που προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση «το λιμάνι του Κατακόλου καθίσταται περισσότερο φιλόξενο, βελτιώνεται η λειτουργικότητα του και αναβαθμίζεται το επίπεδο υπηρεσιών προς τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κρουαζιέρας που το επισκέπτονται κάθε χρόνο».

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της Αναβάθμισης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου ανέρχεται στο ποσό των 10,5 εκ. ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου. Στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια, τα οποία είναι:

α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07τμ.

β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Θα αποτελείται από το ισόγειο και τον  α΄ όροφο, με συνολική επιφάνεια 774,25τμ.

γ) Κτίριο εκθέσεων –πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες  σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με  την  προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99τμ.

δ) Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ. Λιμένα Κατακόλου. Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.

Ποιοι παρευρέθηκαν

Στη διαδικασία υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς, ο περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Ηλείας Παναγιώτης Πλατανιάς, η Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος ΠΕ Ηλείας Κατερίνα Αρκουμάνη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων  ΠΕ Ηλείας Νίκος Μπούλιαρης, ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης ΠΔΕ Βαγγέλης Καραχάλιος και εκ μέρους της Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, τα μέλη του ΔΣ Σάκης Αντωνόπουλος και Ζώης Υφαντής.