Πολιτική

Αλλεπάλληλα ραντεβού του πρωθυπουργού για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

tsipras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ ιδίαν επαφές με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει σήμερα, Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο τη συναίνεση για τον εκλογικό νόμο και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τα ραντεβού έχουν ως εξής:

  • Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12:00.
  • Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 16:00.
  • Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 18:00.

Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίο βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος (μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα), της διατήρησης του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή και υπέρ εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς είναι διατήρηση του πλαφόν του 3% και δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή για τα συνεργαζόμενο κόμματα να επωφεληθούν ενός μπόνους λιγότερων εδρών εφόσον υπερβούν το 40%.

Εν τω μεταξύ, η εισήγηση της επιτροπής θέσεων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καταδείξει αφενός ότι η ΝΔ δεν συναινεί και αφετέρου ότι τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται θετικά σ’ ένα σύστημα με κατεύθυνση την απλή αναλογική, επομένως θα μπορούσαν και να το ψηφίσουν στη Βουλή για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές -κάτι που είναι και ο στόχος του Αλ.Τσίπρα.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα