Αρθρογραφία

Άλλες …υπογραφές

15057_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

«ΑΘΗΝΑΙ. Υπό του υπουργού Οικονομικών κ. Μητσοτάκη υπεγράφησαν αι αποφάσεις δια την χορήγησιν του δώρου των Χριστουγέννων εις τους δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, τους υπαλλήλους ΝΠΔΔ, τους συνταξιούχους του δημοσίου όλων των κατηγοριών και τους συνταξιούχους ΝΠΔΔ. ΠΑΤΡΙΣ, Δεκέμβριος 1963».

Πριν 49 ολόκληρα χρόνια οι υπογραφές που «έμπαιναν» από τα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης για πληρωμές συντάξεων, δώρων Χριστουγέννων, μισθών και επιδομάτων ήταν αν μη τι άλλο άμεσες και μπορώ να πω συχνές…

Εκείνα τα χρόνια, φτωχικά ζούσαν οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι μεροκαματιάρηδες, όλοι. Είχαν όμως, μια σιγουριά. Και αυτή δεν ήταν άλλη, από την εύρεση εργασίας, την απήχηση των εργατικών δικαιωμάτων τους αλλά και το αύριο που πίστευαν πως είχαν εξασφαλίσει στα παιδιά τους.

Και αυτό, για κάποια χρόνια μετά ίσχυε. Πέρασαν και καλές εποχές. Δύσκολες αλλά καλές.

Τόσα χρόνια μετά, η σαπίλα και η μούχλα του Κράτους μυρίζει αφόρητα ενώ σε τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις εποχές. Τις τόσο απλές αλλά συγχρόνως τέλειες εποχές της μικρομεσαίας οικογένειας, του χαμηλοσυνταξιούχου που και με ένα κομμάτι ψωμί ήταν ευτυχισμένος, του εργάτη που μπορεί να έλιωνε στο λιοπύρι αλλά επέστρεφε σπίτι του με γεμάτη ψυχή.

Τώρα. Οι υπογραφές που «μπαίνουν» είναι για να ξεπληρώσουν το χρέος της Ελλάδας και ίσως για να την ξεπουλήσουν ολοκληρωτικά. Μπαίνουν για να τσακίσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας των ανθρώπων που μια ζωή πάλεψαν για να την αποκτήσουν.

Φέτες με ψωμί, για να ξεγελάσεις την πείνα σου, σήμερα, δεν σου δίνουν, δουλειά δεν θα βρεις, χρήματα δεν έχεις. Και τι είναι εκείνο που σου έμεινε άτυχε λαέ; Η ψυχή σου. Μόνο με εκείνη θα παλέψεις και με εκείνη θα βγεις νικητής.

Όλη η επικαιρότητα