Κόσμος

Άλμα πάνω από το «δημοσιονομικό κενό» έκαναν οι ΗΠΑ, συμφωνία στη Γερουσία

15777_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, με συντριπτική πλειοψηφία 89-8 ψήφων, τη συμβιβαστική συμφωνία για τη ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι χειρότερες συνέπειες του υφεσιογόνου μείγματος αυξήσεων φόρων και περικοπών δημοσίων δαπανών, του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», που τέθηκε αυτόματα σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και απειλούσε την εύθραυστη αμερικανική οικονομία.

Η συμφωνία, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ήρθε λίγες ώρες μετά το συμβιβασμό που πέτυχε ο Λευκός Οίκος με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας. Τώρα, η ρύθμιση πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σωστή πράξη για τη χώρα» και προέτρεψε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τη ρύθμιση «χωρίς καθυστερήσεις». Ο ίδιος μίλησε για μία «ισορροπημένη προσέγγιση» μείωσης του αμερικανικού ελλείμματος, «επενδύοντας στη μεσαία τάξη» και ζητώντας παράλληλα από τους πλουσιότερους «να πληρώσουν κάτι παραπάνω».

Βάσει της συμφωνίας, οι φόροι θα παραμείνουν σταθεροί για τη μεσαία τάξη και θα αυξηθούν για ατομικά εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων, ή 450.000 για οικογενειακά εισοδήματα. Τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα από εκείνα για τα οποία έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία, όμως αυτό ήταν το κόστος του συμβιβασμού.

Παράλληλα, αναβάλλονται περικοπές δαπανών ύψους 24 δισ. δολαρίων που αφορούσαν κυρίως το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και κοινωνικά προγράμματα. Αυτό δίνει χρόνο στο Λευκό Οίκο να διαπραγματευτεί με το Κογκρέσο τον προϋπολογισμό, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναφέρουν το ζήτημα του κόστους της μεταρρύθμισης του Ομπάμα στην Υγεία και στην ασφάλιση.

Ο Λευκός Οίκος πέρασε τις τελευταίες ώρες του 2012 σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους. «Δεν θα έπρεπε να μας πάρει τόσο χρόνο να καταλήξουμε σε συμφωνία και αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για το πώς δουλεύουν τα πράγματα εδώ στην Ουάσινγκτον» δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το συμβιβασμό με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, και πρώην γερουσιαστή, Τζο Μπάιντεν.

Σε μία συμβολική κίνηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης την αναστολή των μισθολογικών αυξήσεων ύψους 900 δολαρίων το μήνα που θα ίσχυαν για τα μέλη του Κογκρέσου από την Ανοιξη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Όλη η επικαιρότητα