Πολιτική

Αλβανία: Ο Τσίπρας «απείλησε» την Αλβανία – Τι έγραψαν αλβανικά ΜΜΕ

Ακούστε το άρθρο

Εφημερίδες και ιστοσελίδες στην Αλβανία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Finacial Times του Λονδίνου.

Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι αλβανικών ιστοσελίδων, που φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος για «σκληρή γραμμή».

Τι έγραψαν τα σάιτ στην Αλβανία

«Τσίπρας: Το είπα στο Ράμα, να σεβαστεί την Ελληνική Μειονότητα, διαφορετικά ο δρόμος προς την Ε. Ένωση θα κλείσει» (Ora News).

«Ο Τσίπρας θέτει όρους στην Αλβανία: Ο δρόμος προς την Ε.Ε θα κλείσει εάν…» (Balkanweb.com).

«Τσίπρας: Δεν θα τιμωρήσουμε τη Βόρεια Μακεδονία για χάρη της Αλβανίας» (Syri.net).

«Ο Τσίπρας μιλά για τους όρους που έθεσε στο Ράμα: Να σεβαστείτε τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, διαφορετικά δεν υπάρχει έναρξη διαπραγματεύσεων» (Lapsi.al).

«Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Τσίπρας θέτει όρους: Θα υποστηρίζουμε την Αλβανία μόνο σε περίπτωση που…» (Top Channel).

Τίτλοι εφημερίδων

Η ίδια αγωνία αποτυπώνεται και στους τίτλους των αλβανικών εφημερίδων:

Η «Γκαζέττα Σκιπτάρε» είχε τίτλο: «Ο Τσίπρας θέτει όρους στην Αλβανία:

»Ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της Μειονότητας».

Το ίδιο μήνυμα έλαβε και η «Σέκουλι»:

«Τσίπρας προς Ράμα: Σεβάσου τα δικαιώματα της Μειονότητας εάν θέλεις ένταξη στην Ε.Ε.».

Η ανθελληνική Shqiptarja.com γράφει για ελληνικούς όρους:

«Τσίπρας: Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων εάν η Αλβανία σεβαστεί τη Μειονότητα».

Η «Λιμπεράλε» αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα προβάλλει βέτο:

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας βάζει όρους στην Αλβανία για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας».

«Απειλή Τσίπρα στην Αλβανία»

Η εφημερίδα «Σέκουλι» έκανε εκτενή αναφορά στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και σε σύντομο άρθρο με τίτλο: «Κρατικοποίηση των περιουσιών στις ακτές του Ιονίου, το τηλεφώνημα Τσίπρα ακύρωσε την απόφαση», έγραψε μεταξύ άλλων:

«Η απειλή του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των δικαιωμάτων, ειδικά των ιδιοκτησιακών της Ελληνικής Μειονότητας, υποχρέωσε την αλβανική κυβέρνηση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Τσίπρα και Ράμα, να αλλάξει την υπ. αρ. 708 της 21ης Νοεμβρίου 2018 Απόφαση για την παραχώρηση 10 και πλέον χιλ. στερεμάτων στις ακτές, από Αυλώνα στους Αγ. Σαράντα, σε ιδιώτες για επενδύσεις.

»Βασικό ρόλο στην αναθεώρηση της Απόφασης, έπαιξε η κυβέρνηση της Ελλάδος η οποία κατήγγειλε τις παραβιάσεις σε βάρος των περιουσιών της Ελληνικής Μειονότητας.

»Στις 29 Μαρτίου, με ανάρτηση στην εφημερίδας της κυβερνήσεως, το αλβανικό κράτος ολοκλήρωσε την “καταλήστευση” των περιουσιών προς όφελος στρατηγικών επενδύσεων, μία ημέρα αργότερα όμως κατέβασε την ανάρτηση, μετά από πιέσεις της Αθήνας.

»Με δηλώσεις του στις 29 Μαρτίου, οι οποίες δεν άφηναν περιθώριο για παρερμηνείες, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έθεσε θέμα σεβασμού των μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων της Μειονότητας.

»Η Αθήνα δεν αρκέστηκε με τις δηλώσεις, επέμενε για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, επικοινωνία την οποία επιβεβαιώνει και το αλβανικό ΥΠΕΞ ότι πραγματοποιήθηκε».

tribune.gr

Όλη η επικαιρότητα