Οικονομία

Άλυτη η “εξίσωση” των αντικειμενικών αξιών -έως και 70% υψηλότερες από τις πραγματικές

Ακούστε το άρθρο

Σε «γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται η διόρθωση των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων. H εξίσωση με τις πραγματικές εμφανίζεται για μια ακόμη φορά στη λίστα με τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο οι διαφορές είναι τεράστιες όπως αποκαλύπτεται και από τη βάση δεδομένων που “ανέβασε” το υπουργείο Οικονομικών στην ιστοσελίδα του

Οι αντικειμενικές αξίες θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες το αργότερο έως το Μάρτιο του 2018, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι πρόκειται για την τρίτη παράταση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι αυτό θα γινόταν το 2015, σε επόμενη συμφωνία η προθεσμία μεταφέρθηκε στον Ιούνιο του 2017 και πλέον μεταφέρεται εκ νέου στον Μάρτιο του 2018.

Η διατήρησή τους στα σημερινά εξωπραγματικά επίπεδα για τουλάχιστον άλλο ένα έτος έχει συμφωνηθεί πλέον σε επίπεδο κυβέρνησης θεσμών αναγκάζοντας τους φορολογούμενους να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους ακινήτων με βάση φορολογικές αξίες οι οποίες απλά δεν υπάρχουν προ πολλού στην κτηματαγορά.

Με βάση το νέο σχέδιο, οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων θα ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς με τη βοήθεια τεχνικής βοήθειας με ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την αποτίμηση και την αναπροσαρμογή των φορολογητέων τιμών των ακινήτων.

Η εν λόγω ομάδα καλείται να συνεργαστεί με μια ομάδα διευθυντικών στελεχών υψηλού επιπέδου, στην οποία θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με στόχο να βελτιωθεί η ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακινήτων με την πρόσληψη έμπειρου εκτιμητή και αν χρειαστεί να ζητηθεί τεχνική βοήθεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2017.

Οι διαφορές στις περιοχές

Τεράστιες διαφορές καταγράφονται κυρίως στις «ακριβές» περιοχές του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα στο Κολωνάκι σε ισόγειο διαμέρισμα 125 τ.μ. η τιμή ζώνης διαμορφώνεται στα 2.900 ευρώ το τ.μ. με αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία να φθάνει στα επίπεδα των 362.500 ευρώ, όταν η εμπορική αξία δεν ξεπερνά τα 220.000 ευρώ. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής αξίας και εμπορικής τιμής είναι της τάξεως του 64,7%.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές παρατηρούνται κυρίως σε «ακριβά» προάστια της Αττικής, με τις μεγαλύτερες, άνω του 30%, να παρατηρούνται στον Χολαργό, το Μαρούσι, την Κηφισιά, τη Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, τον Πειραιά (Καστέλλα) αλλά και το Μοσχάτο και την Καλλιθέα. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από είναι 57,81%, ενώ στη Γλυφάδα η διαφορά 62,5%.

Πηγή: fpress.gr

Όλη η επικαιρότητα