Ηλεία Συνεντεύξεις

Αμαλιάδα: Αποκλειστική συνέντευξη του διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Λέντζα – «Θα είναι θαύμα η λειτουργία της νέας Πτέρυγας»

Ακούστε το άρθρο

Με λόγο σαφή και καθαρό ο διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδος κ. Γιάννης Λέντζας με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού  στην Ηλεία, αναφέρεται στα προβλήματα αλλά και το μέλλον του Νοσοκομείου, στην ανάγκη προσλήψεων, στις σκέψεις  και αποφάσεις για αυτονόμηση της νοσηλευτικής μονάδας καθώς και στην μακρόχρονη περιπέτεια της «νέας» Πτέρυγας, ενώ τονίζει με έμφαση ότι «το Νοσοκομείο Αμαλιάδος δεν πρόκειται να κλείσει».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, γιατρός Γιάννης Λέντζας μας δέχθηκε στο γραφείο του στο Νοσοκομείο όπου και απάντησε στις ερωτήσεις της «Πατρίς».

Για την επίσκεψη του υπουργού

«Ο υπουργός  Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός , όπως δημοσιεύσατε στην ΠΑΤΡΙΣ  θα έρθει πράγματι την ερχόμενη Πέμπτη στον Πύργο για να εγκαινιάσει  την μονάδα του ΟΚΑΝΑ και ταυτόχρονα θα κάνει και μια επίσκεψη στις νοσηλευτικές μονάδες του Πύργου και της Αμαλιάδος. Είναι πρώτη φορά που πραγματοποιεί επίσκεψη ο υπουργός και θα του θέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις υγειονομικές ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού».

Οι μετακινήσεις προσωπικού

«Ένα πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Δυστυχώς το Νοσοκομείο Αμαλιάδος δεν έχει την ίδια δυναμική με το νοσοκομείο του Πύργου και εδώ ισχύει το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», αφού αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Αμαλιάδος να τροφοδοτεί  με έμψυχο προσωπικό όμορα Νοσοκομεία, γιατί δεν είναι μόνο του Πύργου, αφού έχουμε μεγάλο αριθμό αποσπασμέων στις νοσηλευτικές μονάδες της Αχαΐας. Βέβαια αυτό για να πω την αλήθεια δεν είναι μόνο πρόβλημα του νοσοκομείου Αμαλιάδος αλλά έχει να κάνει λίγο και με την συμπεριφορά των εργαζομένων, οι οποίοι επειδή βλέπουν ότι μπορούν να πάρουν πιο εύκολα μια θέση στο  νοσοκομείο Αμαλιάδος, πηγαίνουν  και παίρνουν θέσεις εδώ και μετά αρχίζουν τις προσπάθειες για να μπορέσουν να φύγουν. Αυτό λοιπόν δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις νοσηλευτικές μονάδες γιατί εδώ για παράδειγμα το προσωπικό είναι 100 άτομα και όταν θα λείψουν 2-3 άτομα, η έλλειψη φαίνεται.  »

«Τώρα το Νοσοκομείο λειτουργεί»

«Το Νοσοκομείο Αμαλιάδος  στον ενάμιση χρόνο που είμαι εγώ  στην διοίκησή του όταν το παρέλαβα δεν λειτουργούσε. Και δεν είναι θέμα να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά μπορούμε να το δούμε και από τα στατιστικά στοιχεία. Γίνανε προσπάθειες  από όλο το προσωπικό της μονάδας και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα. Καταφέραμε να ισορροπήσουμε σε μια κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είμαστε ανοικτοί, κάνουμε και εφημερίες νομού, οκτώ μέρες το μήνα, έχουμε και άλλες δύο τρεις εφημερίες συνεργικά με τον Πύργο, θα θέλαμε να λειτουργούμε πολύ περισσότερο αλλά με τον καινούργιο νόμο που αφορά στο ωράριο  των ιατρών και  το μειωμένο προσωπικό μας έχουν αναγκάσει να λειτουργούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και του εφικτού. Σίγουρα θα θέλαμε να λειτουργούμε πολύ περισσότερο , αλλά κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή δεν είναι εφικτό. Ευελπιστούμε στο μέλλον και εφόσον υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης  για τις προσλήψεις , να μπορέσουμε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο ».

Η αυτονόμηση του Νοσοκομείου

«Η αυτονόμηση του Νοσοκομείου είναι μεγάλη συζήτηση. Κατ’ αρχήν αυτό το οποίο λέμε περί διασύνδεσης, ναι σίγουρα πρέπει να υπάρχει.Το πρόβλημα βέβαια ξεκινά από τα παλιά. Εδώ έπρεπε να υπάρχει ένα Νοσοκομείο Νομαρχιακό , αλλά δεν μερίμνησαν αυτοί που έπρεπε ώστε να μπορεί ο αριθμός των κλινών να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών του Νομού Ηλείας. Δημιούργησαν δύο νοσηλευτικές μονάδες , Πύργου και Αμαλιάδος, που αυτή τη στιγμή η μία συμπληρώνει την άλλη. Όποιος σας πει ότι ο Πύργος μπορεί να λειτουργήσει μόνος του , θα είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Ένα νοσοκομείο μόνο δεν μπορεί να αντέξει την επισκεψιμότητα των ασθενών και ξενοδοχειακά και ιατρικά, γιατί το Νοσοκομείο του Πύργου έχει εξαιρετικά μεγάλες ελλείψεις. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια. Αν όμως ευοδωθούν οι  προσπάθειες, αποκτήσουμε το κατάλληλο υγειονομικό, νοσηλευτικό και διοικητικό  προσωπικό δεν βρίσκω  κάποιον λόγο να μην είμαστε δύο διαφορετικές μονάδες αλλά στα πλαίσια της συνεργασίας »

Χρειάζονται προσλήψεις

«Το Νοσοκομείο Αμαλιάδος έχει τις ακόλουθες κλινικές: Παιδιατρική, Ορθοπαιδική, Χειρουργική, Παθολογική, Εργαστήρια (μκροβιολογικό-ακτινολογικό), Καρδιολογική που όμως δεν γίνεται νοσηλεία, Γυναικολογική στο επίπεδο των εξωτερικών. Τώρα τι λείπει: βασικά λείπει αναισθησιολόγος γιατί έναν που έχουμε δεν μπορεί να κρατήσει ένα Νοσοκομείο. Επίσης πρέπει γίνει η στελέχωση των ήδη υπαρχουσών κλινικών. Χρειαζόμαστε δηλαδή από ένα καρδιολόγο,  γιατί οι δύο καρδιολόγοι που έχουμε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν δεν μπορούν να είναι συνέχεια εδώ λόγω υποχρεώσεων που έχουν,  χειρουργό, παθολόγο, ορθοπαιδικό, παιδίατρο και ακτινολόγο. Φυσικά μας λείπει ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτριών, αν και υπάρχουν νοσηλεύτριες που η οργανική τους θέση είναι στην Αμαλιάδα αλλά βρίσκονται  οπουδήποτε αλλού εκτός από το Νοσοκομείο, αφού βρίσκονται στην Πάτρα και τον Πύργο. Επίσης θέλουμε ενίσχυση σε λοιπό προσωπικό όπως είναι πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου που υπάρχει από το 1948»

«Το θαύμα με την «νέα» Πτέρυγα»

«Με την νέα Πτέρυγα,  που έχει παλιώσει (πέρασαν 14 χρόνια) και που ήδη εμφανίζει από την αχρησία φθορές, υπάρχει μια κινητικότητα από την πλευρά του υπουργείου και από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να την παραδώσουμε. Το όλο πρόβλημα έχει να κάνει ότι ήταν πολύ μπερδεμένη  η εργολαβία, είχαν εμπλακεί τέσσερις φορείς, το Υπουργείο, ο Δήμος, η Υγειονομική Περιφέρεια το Νοσοκομείο και έχουμε εμπλακεί τώρα σε νομικές διαδικασίες με τον εργολάβο και τον Δήμο και όλα αυτά τραβάνε σε χρόνο αν και ευελπιστούμε ότι θα είναι πιο γρήγορες οι αποφάσεις  των δικαστηρίων ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο. Υπάρχει βούληση  από το Υπουργείο να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος και το έργο να αναλάβει το Υπουργείο μέσω του ΠΔΕ, ώστε κάποια στιγμή να γίνει το θαύμα και να μπούμε μέσα»

«ΔΕΝ κλείνει το Νοσοκομείο»

«Μετά απολύτου βεβαιότητας και δεν το λέω γιατί είμαι εγώ τώρα ο διοικητής  αλλά και οποιοσδήποτε άλλος να ήταν  ο διοικητής δεν υπάρχει , δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει. Το Νοσοκομείο με τα προβλήματά του, με τις ατέλειές του, συνεχίζει να υφίσταται , θα συνεχίσει να υπάρχει  και να προσφέρει υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες όλου του Νομού Ηλείας. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να γίνουν ποιοτικότερες οι συνθήκες  και οι παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το κλείσιμο του Νοσοκομείου δεν υπάρχει και το λέω με πλήρη καθαρότητα και υπευθυνότητα και όχι για να χαϊδέψω αυτιά»

Όλη η επικαιρότητα