Αμαλιάδα: Δάκρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον ναό του Αγίου Αθανασίου

Με δάκρυα στα μάτια, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής από άμβωνος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ αναβίωσε τις δραματικές στιγμές της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και των ξεριζωμό των Κυπρίων, απευθύνοντας ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ από καρδιάς στους Έλληνες αδελφούς που άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους δείχνοντας την αλληλεγγύη τους απέναντι στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους πιστούς που είχαν κατακλύσει χθες το πρωί τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας για να τιμήσουν τον πολιούχο της πόλης.

Απέραντη ευγνωμοσύνη

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά, όχι μόνο για το δράμα των Κυπρίων αλλά και για την ευγνωμοσύνη που αισθάνεται απέναντι στους Αμαλιαδίτες και τους Ηλείους οι οποίοι φιλοξένησαν παιδιά της Κύπρου αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή και τα έκαναν δικά τους παιδιά.

«Ήρθαμε μία ολόκληρη αντιπροσωπεία από την Κύπρο για ένα χρέος που είχαμε προ πολλών ετών» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του αμέσως μετά την τέλεση της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, όπου και χοροστάτησε, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Ο Αρχιμανδρίτης ευχαρίστησε αρχικά όλους τους άρχοντες του νομού και την ηγεσία της Ιεράς Μητρόπολης για την πρόσκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε αιχμάλωτοι της αγάπης σας».

Ο ξεριζωμός

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ζήσαμε τον ξεριζωμό του 1/3 του λαού μας. Οι πρόσφυγές μας είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σχεδόν γυμνοί γιατί πίστευαν ότι θα επέστρεφαν την επόμενη ημέρα. Ευτυχώς που ήταν καλοκαίρι γιατί τις πρώτες ημέρες έμεναν κάτω από δένδρα. Ήταν τραγικές ημέρες… Το 1/3 του νησιού μας το είχαν πάρει και τον Σεπτέμβριο που θα άνοιγαν τα σχολεία δεν υπήρχαν σχολεία για να χωρέσουν όλους τους πρόσφυγες. Σε εκείνη την τραγωδία ο τότε Μητροπολίτης Ηλείας, ο αείμνηστος Αθανάσιος αλλά και πολλοί άλλοι στην Αμαλιάδα και τον Πύργο, άνθρωποι με αγαθή καρδιά, δέχτηκαν τα παιδιά μας. Και ήρθαμε, έστω και αργά να αποδώσουμε τα οφειλόμενα. Ήρθαμε να κάνουμε ένα μνημόσυνο σε εκείνους που δεν είναι μαζί μας και να πούμε ένα ευχαριστώ σε αυτούς που ζουν, γιατί τα δικά μας παιδιά τα έκαναν δικά τους παιδιά. Εμείς ότι και να κάνουμε δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην δική σας αγάπη. Θα προσευχόμαστε για όλους και ότι δεν μπορούμε να σας τον προσφέρουμε εμείς, να σας το προσφέρει ο Θεός εκατονταπλάσια. Γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει να αγαπά και να συμπαρίσταται…».

Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός είχε χαρακτηρίσει ηρωικό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και δεν ξέχασε να αναφερθεί στην βοήθεια που παρείχε ο ίδιος και η Εκκλησία της Κύπρου στην Ηλεία, αμέσως μετά τις φωτιές του 2007 και την κατασκευή δύο εκκλησιών και ενός βρεφονηπιακού σταθμού.

Πλήθος πιστών

Ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου από κάθε άποψη ήταν λαμπρός, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πλήθος πιστών συνέρευσε στον Ιερό Ναό. Το Θείο κήρυγμα έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος πλαισίωσε τον Αρχιεπίσκοπο μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανός, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπος Μεσαορίας Κύπρου κ.κ. Γρηγόριο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, μαζί με τους Αρχιμανδρίτες π. Δασμασκηνό Πετράκο και π. Φιλάρετο Σπανόπουλο.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι καμπάνες του Ιερού Ναού άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα και κατά την έξοδο της ιεράς εικόνας του Αγίου Αθανασίου από το ναό άγημα της 117 Π.Μ. Αεροπορίας απέδιδε τιμές, ενώ συνόδευε η Φιλαρμονική του δήμου Ήλιδας. Μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας έραιναν με λουλούδια την εικόνα και η λιτάνευση έγινε στις οδούς Δαλιάνη, Ελευθερίου Βανιζέλου, Καλαβρύτων, Φιλικής Εταιρείας και Καποδιστρίου.

Στον εορτασμό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, οι βουλευτές Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Μπράμος και Κώστας Μητρόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Νικολακόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Λάμπης Δημόπουλος,ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Αδρακτάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Θεοδόσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Σαψάλης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας,ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας Κώστας Στεφανόπουλος, οι διοικητές των Τμημάτων της Αμαλιάδας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος, εκπρόσωποι της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Μνημόσυνο

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι μετέβησαν στην Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας που βρίσκεται ο τάφος του Κυρού Αθανασίου και τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση, όπως γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου.