Δύο συλλήψεις για τις φωτιές σε Γεράκι -Ανάληψη: 32χρονος και 36χρονος κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση

Συγκεκριμένα στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός 32χρονου και ενός 36χρονου προχώρησε το τμήμα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Δυτικής Ελλάδος. Οι δύο ημεδαποί κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση για δύο πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή Γεράκι Ηλείας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Δαφνιώτισσα και Γεράκι – Νέα εστία φωτιάς στα Λυμπεραίϊκα (PHOTOS – VIDEO)


Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις 20 Αυγούστου 2018 και ώρα 16:40 και στις 21 Αυγούστου 2018 και ώρα 11:25. Οι συλληφθέντες κρατούνται και θα οδηγηθούν σήμερα Τετάρτη ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημελλειοδικών Αμαλιάδας.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρισκόταν από τα τέλη Ιουλίου στην Ηλεία και συγκέντρωνε στοιχεία για υπόπτους για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή του Γερακίου.

Ύποπτος κοντά στη νέα εστία

 Χθες σύμφωνα με πληροφορίες της «Πατρίς» προσήχθησαν αρχικά στην ΠΥ Αμαλιάδας και στην συνέχεια στο Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας τρία άτομα κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Γερακίου. Οι άνδρες της ΔΑΕΕ που βρίσκονταν στο Γεράκι εντόπισαν ένα ύποπτο άτομο κοντά στην περιοχή  που ξέσπασε η νέα εστία φωτιάς χθες στις 11 το πρωί, ενώ σε άλλα σημεία εντοπίστηκαν και προσήχθησαν οι άλλοι δύο.

Γνώριμα πρόσωπα

Δύο από τους προσαχθέντες είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες γνώριμα πρόσωπα στην Αστυνομία αφού την έχουν απασχολήσει με παρόμοιες δραστηριότητές τους και στο παρελθόν. Αργά το απόγευμα και ύστερα από καταθέσεις των δύο στην ΔΑΕΕ και το τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου. Σήμερα οι δύο οδηγούνται στον εισαγγελέα.

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην περιοχή της Δαφνιώτισσας έχουν καεί περισσότερα από 1000 στρέμματα δασικής έκτασης και στην περιοχή της Ανάληψης και του Γερακίου περίπου 300 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

«Οργανωμένο σχέδιο»

Ο διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδας Επιπυραγός κ. Κώστας Χριπάτσιος απαντώντας νωρίς χθες το μεσημέρι σε σχετικές ερωτήσεις της «Πατρίς»,  είχε δηλώσει: «Το φαινόμενο έχει ξεκινήσει από τις 26 Ιουλίου όπου είχαμε μια πυρκαγιά πάλι στην ίδια περιοχή (Γεράκι) , μια στις 27 Ιουλίου και συνεχίσθηκε με τις πυρκαγιές τις χθεσινές (Δευτέρας) στην περιοχή της Δαφνιώτισσας όπου υπήρχαν τρεις εστίες και μετά από δύο ώρες στην περιοχή του Γερακίου σε δύο εστίες, συν μια την σημερινή. Δηλαδή σε λιγότερο από 24 ώρες έχουμε έξι εστίες πυρκαγιών. Μιλάμε για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.»

«Είμαστε στα ίχνη»

Στην ερώτησή μας αν υπάρχουν υποψίες ο Επιπυραγός απάντησε: «Υποψίες υπήρχαν. Είμαστε στην αναζήτηση των υπόπτων εδώ και αρκετό καιρό όπου διεξάγονται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Γερακίου κυρίως όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε πυρκαγιές και όπως και παλιότερα πριν 10-12 χρόνια είχαμε πάλι πυρκαγιές στην ίδια περιοχή. Είχε σταματήσει για κάποια χρόνια το φαινόμενο αλλά συνεχίζεται από πέρυσι έντονα . Είμαστε στα ίχνη των δραστών και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε κάποια αποτέλεσμα» Και πράγματι το βράδυ ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις δύο υπόπτων

«Διέκοψαν οικειοθελώς»

Στο μεταξύ ο  διοικητής κ. Κώστας Χριπάτσιος  αναφερόμενος στο προσωπικό της ΠΥ Αμαλιάδος είπε: «Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας έχουν οικειοθελώς διακόψει τις άδειές τους για να βρίσκονται στην υπηρεσία και να ριχθούν στην μάχη κατά της φωτιάς. Στην ΠΥ Αμαλιάδος διαθέτουμε 10 οχήματα και 62 άτομα προσωπικό. Να πω ότι στην πυρκαγιά της Δαφνιώτισσας που πιστεύω θα οριοθετηθεί σύντομα επιχειρούν 24 οχήματα με 50 άτομα συν τέσσερις ομάδες πεζοπόρων και στην περιοχή του Γερακίου είναι 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρων »