Ηλεία

Αμαλιάδα: Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη

Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου  στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Ομιλητής στην εκδήλωση ο Βίκτωρας Θωμόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Από 6:00 -7:30 μ.μ. επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα.

7:30 μ.μ. Εκδήλωση/Ομιλία στο μνημείο στην πλατεία του Ν. Μπελογιάννη.

Αποσπάσματα από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη :

…….Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας και η προσπάθεια μας, ο αγώνας μας, είναι να γίνει αυτή η θεωρία πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο…

…..Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητα μου αυτή δικάζομαι, για αυτό το Κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και Ελευθερίας…

…..Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατήγορους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε κ ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας…..

…..Αντί να διαλέξω τη ζωή της καριέρας-και μπορούσα εύκολα να δημιουργήσω τέτοια-προτίμησα μια ζωή γεμάτη διωγμούς, στερήσεις, πόνους και δάκρυα.

66 χρόνια πέρασαν από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ.

Το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Έμεινε στην ιστορία της αστικής τάξης της Ελλάδας, αιώνιο μελανό στίγμα της αντιδραστικής της πορείας, αφού προχώρησε σε αυτήν την πολιτική δολοφονία για ένα και μόνο λόγο. Για να επιβάλλει την αδίστακτη κυριαρχία της και το καθεστώς της άκρατης εκμετάλλευσης των μονοπωλίων στη χώρα μας. Και η εκπλήρωση αυτού του σκοπού απαιτούσε τον αφανισμό της οργανωμένης πολιτικής πρωτοπορίας, του ΚΚΕ. Η δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη είχε αυτό το σκοπό, αυτό το συμβολισμό.

Τιμάμε στο πρόσωπο του Ν. Μπελογιάννη την ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, την Πελοπόννησο. Ο Μπελογιάννης αναδείχθηκε μέσα απ’ την ηρωική πάλη του λαού μας, του ΚΚΕ. Ήταν σάρκα απ’ τη σάρκα τους. Οι λαογέννητοι ηγέτες, σαν τον Μπελογιάννη, που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, του σοσιαλισμού, αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα της αστείρευτης δύναμης που έχει η ταξική πάλη, όταν οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι παίρνουν την τύχη και το μέλλον στα δικά τους χέρια. Αυτή είναι που γεννά την αντοχή, κάτω απ’ όλες τις συνθήκες.

66 χρόνια μετά ο Ν. Μπελογιάννης εξακολουθεί να εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου, να αποτελεί σύμβολο σύγκρουσης με την αστική τάξη και την εξουσία της, σε πείσμα όλων αυτών που προσπαθούν να φορέσουν στο Ν. Μπελογιάννη το στενό κουστούμι της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Σήμερα διανύουμε μια περίοδο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εγκυμονεί πολύ σοβαρές εξελίξεις. Η όξυνση των ανταγωνισμών στο κυνήγι του κέρδους, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου, που είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, αποτελούν την εύφλεκτη ύλη που συσσωρεύεται, την περίοδο που διανύουμε και ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσεων, ιμπεριαλιστικών πολέμων, αστάθειας του πολιτικού συστήματος, απότομης επιδείνωσης της ζωής των εργαζομένων, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες γρήγορης αφύπνισης των λαϊκών μαζών, όχι φυσικά αυτόματα, αλλά και ως αποτέλεσμα της δράσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, και ιδιαίτερα της πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σήμερα, λοιπόν, η καθημερινή δράση, ο καθημερινός αγώνας που αναπτύσσεται στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων του λαού μας, πρέπει να συμβάλει στη συγκέντρωση δυνάμεων, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, να κατευθύνεται στην κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, στην κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, την εργατική – λαϊκή εξουσία.

Σε αυτό το δρόμο, το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί και να καθυστερεί, να βάζει εμπόδια, να διεκδικεί βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Και αυτή τη δύναμη, δεν την έχει ακόμη δοκιμάσει ο λαός.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων, η οικοδόμηση σήμερα μιας πλατιάς κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας με αντικαπιταλιστικό – αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα, ο οποίος, σε συνθήκες αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας μπορεί να ανατρέψει το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης και να οδηγήσει στο κέρδισμα της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας με την προοπτική του σοσιαλισμού, την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο Μπελογιάννης ζει γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σε αυτό το κίνημα, σε αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι Μπελογιάννηδες να παλεύουν «χωρίς ύπνο και ξεκούραση για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Τομεακή Επιτροπή Ηλείας ΚΚΕ

Όλη η επικαιρότητα