Ηλεία

Αμαλιάδα: Ενδιαφέρουσα έκθεση για τον ποιητή Μ. Αναγνωστάκη

Ακούστε το άρθρο

«Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», είναι ο τίτλος της έκθεσης, η οποία εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πολυχώρο Πολιτισμού του δήμου Ήλιδας στην Αμαλιάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Μέσα από έντεκα ενότητες, όπου κάθε μια αντιστοιχεί σε μια ποιητική συλλογή, «αποτυπώνεται» ο βίος και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη με  την πρωτοβουλία να έχει λάβει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και τον δήμο Ήλιδας.

Το κοινό καλωσόρισε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μιλώντας για την έκθεση που οργανώθηκε και την σπουδαιότητα του έργου του ποιητή.

Σημαντική χαρακτήρισε την έκθεση η Γενική Γραμματέας του δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, ενώ στη συνέχεια η μουσειολόγος – επιμελήτρια του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής  των Ελλήνων Άννα Ενεπεκίδου, αναφέρθηκε στην οργάνωση και το νόημα της έκθεσης για τον σημαντικό ποιητή.

« Το έργο του είναι επίκαιρο και  έχει και μια αμεσότητα για τον καθένα, γι’ αυτό είναι και τόσο γοητευτικός, γιατί νοιώθεις ότι σου μιλάει. Δεν προσπαθεί να το κάνει πολύπλοκο, αντίθετα του βγαίνει μια αμεσότητα, μια ειλικρίνεια, με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή τελικά», επεσήμανε η κα Ενεπεκίδου.

Αμαλιάδα, πόλη του ντοκιμαντέρ…

Ότι η Αμαλιάδα μπορεί να καταστεί η πόλη του ντοκιμαντέρ, αρκεί να στηρίξουν αυτή την ενότητα του Φεστιβάλ οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής, επεσήμανε στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, ενώ αρχικά μίλησε για την έκθεση: «Έχει μια άλλη δυναμική αυτή έκθεση, όχι μόνο για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, αλλά για την σύγχρονη ιστορία και την ηθική στάση του ανθρώπου. Απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μαθαίνουν την σύγχρονη πολιτική ιστορία, μέσα από τους ποιητές.

Η παρουσία του φεστιβάλ στην Αμαλιάδα είναι πολύ σημαντική. Η πόλη της Αμαλιάδας έχει το δικό της φεστιβάλ με τα ντοκιμαντέρ για όλους και μέσα από αυτά θέλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα της παιδικής και νεανικής ηλικίας.

Κατά την  εκδήλωση των εγκαινίων , στο αμφιθέατρο του πολυχώρου, μίλησε  ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας με θέμα «Μανόλης Αναγνωστάκης: Η δημόσια και προσωπική ηθική στην ποίησή του» ενώ  προβλήθηκε η  ταινία: «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη. Ο κ. Λυμπέρης είπε ότι είχε την τιμή να γνωρίσει προσωπικά τον Μανόλη Αναγνωστάκη στα φοιτητικά του χρόνια στην Θεσσαλονίκη, μιλώντας για την σπουδαιότητα του έργου του, αλλά και τους αγώνες του ποιητή.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και για όσο αυτή λειτουργεί,  θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Ο στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ποίηση του Αναγνωστάκη και κυρίως να αναδείξουν βιωματικά κάποιες πτυχές της ποίησης αυτής.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30 και 19:00 – 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όλη η επικαιρότητα